Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Premie warmtepompboiler 2024

Laatste update: 03 Jun 2024 – Een warmtepompboiler haalt warmte uit de omgevings- of ventilatielucht om je sanitair water op te warmen. Daarmee is het een energiezuinig alternatief voor een elektrische boiler. Bovendien maak je ook aanspraak op een mooie premie voor zo’n warmtepompboiler. Hier lees je alles over het premiebedrag, de voorwaarden en de aanvraag.

 

 

Overzicht premies warmtepompboiler 2023 – 2024

Mijn VerbouwPremie

FAQ premie warmtepompboiler

Advies op maat nodig? Een erkende installateur informeert je graag over een warmtepompboiler op maat van jouw situatie. Bovendien bezorgt hij je ook alle nodige documenten om de premie voor zo’n warmtepompboiler aan te vragen. Contacteer vrijblijvend installateurs actief in je buurt!

 


Mijn VerbouwPremie

Sinds 1 oktober 2022 kan je voor warmtepompboilers en andere bronnen voor hernieuwbare energie de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Die premie bundelt de oude renovatie- en energiepremies van Fluvius.

TIP: Wil je een warmtepompboiler plaatsen of is deze al geplaatst en heb je er nog geen premie voor aangevraagd? Dan heb je nog tot 2 jaar na de eindfactuur de tijd om je aanvraag in te dienen. Ontvang vrijblijvend advies en voorstellen op maat.bl

 

Welke voorwaarden?

Wil je graag de nieuwe Mijn VerbouwPremie aanvragen voor de investering in een warmtepompboiler? Dan moet je onder meer voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Voor wie: elke eigenaar en investeerder in bestaande woon- en niet-woongebouwen kan een premie krijgen voor een nieuwe warmtepompboiler.
 • Voor welke gebouwen: het moet gaan om gebouwen in het Vlaamse Gewest die vóór  2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsdistributienet. Is het gebouw na 2014 aangesloten? Dan moet de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar geleden verleend zijn.
 • Warmtepompboiler zelf: de boiler moet beschikken over een Europees productlabel A+ of beter. Het toestel mag enkel instaan voor de productie van sanitair warm water.
 • Door wie: de plaatsing van je warmtepompboiler moet gebeuren door een erkende installateur. Die informeert je ook over alle voorwaarden van de Mijn VerbouwPremie, bezorgt je alle documenten en kan je zelfs helpen bij je aanvraag.

 

TIP: nieuwe inkomensgrenzen voor de Mijn VerbouwPremie in 2024!

Sinds 2024 zijn de inkomensgrenzen voor de Mijn VerbouwPremie weer veranderd. Zat je eerst bv. op de grens tussen de middelste en de laagste inkomenscategorie? Dan kan het interessant zijn om nogmaals te na te gaan in welke inkomenscategorie je nu zit. Zo kom je mogelijk in aanmerking voor een hoger premiebedrag voor je warmtepompboiler.

Advies op maat? Een erkende vakman geeft je graag meer info over de Mijn VerbouwPremie en wanneer je die best aanvraagt. Kom vrijblijvend in contact met installateurs in je buurt!

 

Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie voor een warmtepompboiler?

Het bedrag van deze premie hangt af van het type gebouw, wie de premie aanvraagt en wanneer dit gebeurt. Een kort overzicht:

 

A. Woningen en individuele appartementen

DoelgroepPremiebedrag voor eindfactuur tot 30 juni 2022Premiebedrag voor eindfactuur na 1 juli 2022
Eigenaar-bewoner laagste inkomenscategorie /
Verhuurder aan sociaal verhuurkantoor
€ 360 of 540 (afh. van datum eindfactuur)
(max. 50% van het factuurbedrag, excl. btw)
€ 1.080 of 1.620 (afh. van datum eindfactuur)
(max. 50% van het factuurbedrag, excl. btw)
Eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie,
hoogste inkomenscategorie
of andere investeerder
€ 300 of 360 (afh. van datum eindfactuur)
(max. 40% van het factuurbedrag, excl. btw)
€ 900 of 1.080 (afh. van datum eindfactuur)
(max. 40% van het factuurbedrag, excl. btw)

BELANGRIJK: heb je uitsluitend nachttarief en dateert je eindfactuur na 1 januari 2021? Dan liggen de premiebedragen voor je warmtepompboiler hoger. Vraag meer info aan je installateur!

 

B. Niet-woongebouwen

Eindfactuur
t.e.m. 30 juni 2022
Eindfactuur na 1 juli 2022
Tot en met 2 kW€ 300€ 900
Vanaf 2 kW€ 60 extra per extra kW, met een max. van € 3.780€ 180 extra per extra kW, met een max. van € 11.340

 

Hoe vraag ik de Mijn VerbouwPremie aan?

De Mijn VerbouwPremie is online aan te vragen via het digitaal loket. Dat moet normaal uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur.

Documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de aannemer, … Een vakman bezorgt je alle nodige documenten en kan je eventueel helpen om de Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Ontvang vrijblijvend offertes van erkende installateurs via de offertepagina.

   • Hoe vaak kan ik de Mijn VerbouwPremie aanvragen?
   Je kan om de 10 jaar een premie krijgen voor de installatie van een warmtepompboiler. Let op: een eerdere premie bij Fluvius telt ook mee. Ontving je de laatste 10 jaar ook al een premie voor een warmtepomp of zonneboiler? Dan heb je geen recht op de Mijn VerbouwPremie voor een warmtepompboiler.
  •  

Kan ik de warmtepompboiler en warmtepomp premie combineren?

De Mijn VerbouwPremie voor een warmtepompboiler is niet combineerbaar met die voor een warmtepomp. Gaat het om een lucht-lucht warmtepomp? Dan kan je beide premies wel combineren als de warmtepomp eerst geplaatst is. Met de zonneboiler premie is de warmtepompboiler premie niet cumuleerbaar.

TIP: een erkend installateur geeft je graag meer uitleg over het combineren van premies en de premies waarop jij aanspraak kan maken. Benieuwd naar de kosten en het premiebedrag voor je project? Ontvang gratis offertes op maat via erkende installateurs.

 

 

premie warmtepompboiler

 


FAQ premie warmtepompboiler 2024

Wil je meer weten over de warmtepompboiler premie en de voorwaarden, procedure, …? Voor advies op maat kan je altijd terecht bij een erkende installateur actief in je buurt. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen:  • Is een warmtepompboiler ook een interessante investering zonder premie?

   Zeker weten. Heb je een redelijk grote warmwaterbehoefte? Dan kan je met een warmtepompboiler je investering op minder dan 5 jaar terugverdienen. Je verbruikt namelijk veel minder stroom in vergelijking met een gewone elektrische boiler. En beschik je over zonnepanelen? Dan kan je die groene stroom gebruiken voor je warmtepompboiler en bespaar je nog meer.

   Advies op maat nodig? Een erkende installateur vertelt je graag meer over de voordelen, de werking, de kosten, … van een warmtepompboiler op maat. Vergelijk vrijblijvend voorstellen bij experts actief in je buurt.  • Hoe ben ik zeker dat ik recht heb op de warmtepompboiler premie?

   Simpel, door samen te werken met een erkende installateur. Zo’n vakman inschakelen is verplicht om deze premie te kunnen krijgen. Bovendien bezorgt zo’n installateur je alle nodige documenten voor een vlotte en correcte aanvraag. Zo kan je op je beide oren slapen en ben je zeker van deze premie om de kosten van je investering te drukken.

   Op zoek naar een erkende installateur actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere specialisten via onze offerteservice.

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs