Warmtepompenadvies.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Premie warmtepompboiler 2022

Laatste update: 06 Jun 2022 – Een warmtepompboiler haalt warmte uit de omgevings- of ventilatielucht om je sanitair water op te warmen. Daarmee is het een energiezuinig alternatief voor een elektrische boiler. Bovendien maak je ook aanspraak op een mooie premie voor zo’n warmtepompboiler. Hier lees je alles over het premiebedrag, de voorwaarden en de aanvraag.

 

 

Overzicht premies warmtepompboiler 2022

 1. Fluvius premie warmtepompboiler (t.e.m. 30 juni 2022)
 2. Mijn VerbouwPremie (vanaf 1 juli 2022)

Advies op maat nodig? Een erkende installateur informeert je graag over een warmtepompboiler op maat van jouw situatie. Bovendien bezorgt hij je ook alle nodige documenten om de premie voor zo’n warmtepompboiler aan te vragen. Contacteer vrijblijvend installateurs actief in je buurt!

 

1. Fluvius premie warmtepompboiler (€ 300 à 360)
(t.e.m. 30 juni 2022)

Tot en met 30 juni 2022 kan je nog de Fluvius-premie voor een warmtepompboiler aanvragen. Daarna gaat deze energiepremie over in de nieuwe Mijn Verbouwpremie. Een woordje uitleg over de bedragen, voorwaarden en aanvraagprocedure van deze Fluvius-premie.

 

Hoeveel bedraagt de warmtepompboiler premie?

Ook in 2022 kom je in aanmerking voor de Fluvius premie voor een warmtepompboiler. De netbeheerder reikt de volgende premiebedragen uit:

 • Basispremie warmtepompboiler: 300 euro (max. 40% van de factuur).
 • Premie voor beschermde afnemers: 360 euro (max. 50% van de factuur)

TIP: een installateur kan je adviseren over de meest geschikte warmtepompboiler voor jouw situatie en informeren over de bijhorende premies. Vergelijk vrijblijvend voorstellen op maat.

 

Kan ik de warmtepompboiler en warmtepomp premie combineren?

De premie voor een warmtepompboiler is enkel combineerbaar met de warmtepomp premie als de warmtepompboiler eerst geplaatst is. Gaat het om een lucht-lucht warmtepomp? Dan kan je beide premies wel combineren als de warmtepomp eerst geplaatst is. Met de zonneboiler premie is de warmtepompboiler premie niet cumuleerbaar.

TIP: een erkend installateur geeft je graag meer uitleg over het combineren van premies en de premies waarop jij aanspraak kan maken. Benieuwd naar de kosten en het premiebedrag voor je project? Ontvang gratis offertes op maat via erkende installateurs.

 

Wat zijn de voorwaarden voor de warmtepompboiler premie?

Wil je aanspraak maken op de Fluvius premie voor een warmtepompboiler? Dan moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Installateur van de warmtepompboiler: je moet je warmtepompboiler laten plaatsen door een erkend installateur. TIP: samenwerken met een vakman is niet alleen verplicht om de premie te krijgen, het is ook sterk aangeraden. Een vakman kan je informeren over de beste oplossing voor jouw situatie en zorgt voor een correcte plaatsing. Ontvang gratis offertes van erkende installateurs.
 • Voor welke gebouwen: de warmtepompboiler premie geldt enkel voor woningen, appartementsgebouwen en appartementen in het Vlaams gewest die uiterlijk op 31-12-2013 werden aangesloten op het elektriciteitsnet. Of voor gebouwen waarvoor de omgevingsvergunning meer dan 5 jaar geleden werd verleend én waarbij het gebouw voldoet aan de EPB-aangifte.
 • Voorwaarden warmtepompboiler: het moet gaan om een nieuwe warmtepompboiler die beschikt over een A+ Europees productlabel. Het systeem moet ook een regeling hebben om de warmwatertemperatuur te verhogen bij een extern signaal om zo aan thermische opslag te kunnen doen.

 

Lees hieronder hoe je de premie voor een warmtepompboiler kan aanvragen:

premie warmtepompboiler

 

Hoe premie warmtepompboiler aanvragen?

Je kan de premie voor je warmtepompboiler aanvragen bij Fluvius met de post of online. Tip: een aanvraag op de site van de netbeheerder gaat het snelst. Een kort overzicht van de verschillende stappen:

 1. Je laat eerst de warmtepompboiler plaatsen en de werken factureren door een erkend installateur.
 2. Is de warmtepompboiler geïnstalleerd en heb je de factuur ontvangen? Pas dan kan je het aanvraagformulier voor de warmtepompboiler premie invullen en bezorgen aan Fluvius. Je moet je aanvraag ten laatste 2 jaar na datum van de eindfactuur indienen.
 3. Voeg ook alle andere vereiste documenten toe aan je aanvraag: attest met technische info over de warmtepompboiler, foto van de boiler met vermelding van datum, kopie van het Europees productlabel, …
 4. Is je aanvraag goedgekeurd? Dan volgt de uitbetaling van de subsidie voor de warmtepompboiler binnen de 6 maanden.

BELANGRIJK: een erkende installateur zorgt voor alle nodige documenten voor de aanvraag van de premie voor je warmtepompboiler. Hij kan je ook helpen bij de aanvraag zelf. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van installateurs via de offertepagina.

 

LET OP: deze premie kan je aanvragen t.e.m. 30 juni 2022

Vanaf 1 juli 2022 komen alle energiepremies van Fluvius en de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen samen in de nieuwe ‘Mijn VerbouwPremie’:

 • Tot en met 30 juni 2022 moet je de warmtepompboiler premie van Fluvius aanvragen zoals hierboven beschreven.
 • Tussen 1 juli en 30 september 2022 kan je de premie tijdelijk niet aanvragen.
 • Vanaf 1 oktober 2022 kan je de nieuwe Mijn VerbouwPremie aanvragen.

LET OP: als je nog de Fluvius-premie voor een warmtepompboiler aanvraagt, kan je met diezelfde facturen niet de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Bekijk dus goed welke premie voor jou het meest interessant is. Je vakman kan je hierover verder informeren. Is de Mijn VerbouwPremie interessanter? Dan hoef je ook niet te wachten met de uitvoering van de werken om in aanmerking te komen. Ontvang vrijblijvend advies en voorstellen op maat.

 


2. Mijn Verbouwpremie (vanaf 1 juli 2022)

Vanaf 1 juli 2022 zijn de energiepremies van Fluvius en de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen geïntegreerd in de nieuwe Mijn VerbouwPremie:

 • Tot en met 30 juni 2022 kan je de Fluvius-premie voor een warmtepompboiler aanvragen zoals hierboven beschreven.
 • Tussen 1 juli en 30 september 2022 kan je deze premie tijdelijk niet aanvragen (overgangsperiode).
 • Vanaf 1 oktober 2022 kan je de nieuwe Mijn VerbouwPremie aanvragen voor je warmtepompboiler.

TIP: vraag je nu nog een premie van Fluvius of renovatiepremie aan? Dan kan je met dezelfde facturen niet de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Ga dus goed na welk premiestelsel voor jou het best is. Je vakman kan je hierover verder informeren. Is de Mijn VerbouwPremie interessanter? Dan moet je niet wachten met de uitvoering van je project om in aanmerking te komen. Ontvang vrijblijvend advies en voorstellen op maat.

 

Welke voorwaarden?

Wil je graag de nieuwe Mijn VerbouwPremie aanvragen voor de investering in een warmtepompboiler? Dan moet je onder meer voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Voor wie: elke eigenaar en investeerder in bestaande woon- en niet-woongebouwen kan een premie krijgen voor een nieuwe warmtepompboiler.
 • Voor welke gebouwen: het moet gaan om gebouwen in het Vlaamse Gewest die vóór  2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsdistributienet. Is het gebouw na 2014 aangesloten? Dan moet de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar geleden verleend zijn.
 • Warmtepompboiler zelf: de boiler moet beschikken over een Europees productlabel A+ of beter. Het toestel mag enkel instaan voor de productie van sanitair warm water.
 • Door wie: de plaatsing van je warmtepompboiler moet gebeuren door een erkende installateur. Die informeert je ook over alle voorwaarden van de Mijn VerbouwPremie, bezorgt je alle documenten en kan je zelfs helpen bij je aanvraag.

 

Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie voor een warmtepompboiler?

Het bedrag van deze premie hangt af van het type gebouw en wie de premie aanvraagt. Een kort overzicht:

 

A. Woningen en individuele appartementen

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar-bewoner laagste inkomenscategorie /
Verhuurder aan sociaal verhuurkantoor
€ 360 of 540 (afh. van datum eindfactuur)
(max. 50% van het factuurbedrag, excl. btw)
Eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie,
hoogste inkomenscategorie
of andere investeerder
€ 300 of 450 (afh. van datum eindfactuur)
(max. 40% van het factuurbedrag, excl. btw)

BELANGRIJK: heb je uitsluitend nachttarief en dateert je eindfactuur na 1 januari 2021? Dan liggen de premiebedragen voor je warmtepompboiler nog hoger. Vraag meer info aan je installateur!

 

B. Niet-woongebouwen

 Eindfactuur
t.e.m. 30-6-2022
Eindfactuur vanaf 1-7-2022 t.e.m. 31-12-2023Eindfactuur
vanaf 1-1-2024
Tot en met 2 kW€ 300€ 450€ 300
Vanaf 2 kW€ 60 extra per extra kW, met een max. van € 3.780€ 90 extra per extra kW, met een max. van € 5.670€ 60 extra per extra kW, met een max. van € 3.780

 

Hoe vraag ik de Mijn VerbouwPremie aan?

Vanaf 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie online aanvragen via het digitaal loket. Dat moet normaal uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur. Uitzondering: tussen 1 oktober en 31 december 2022 kan je de premie aanvragen voor facturen die op dat moment max. 2 jaar en 3 maand oud zijn.

Documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de aannemer, … Een vakman bezorgt je alle nodige documenten en kan je eventueel helpen om de Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Ontvang vrijblijvend offertes van erkende installateurs via de offertepagina.

   • Hoe vaak kan ik de Mijn VerbouwPremie aanvragen?
   Je kan om de 10 jaar een premie krijgen voor de installatie van een warmtepompboiler. Let op: een eerdere premie bij Fluvius telt ook mee. Ontving je de laatste 10 jaar ook al een premie voor een warmtepomp of zonneboiler? Dan heb je geen recht op de Mijn VerbouwPremie voor een warmtepompboiler.


  • Kan ik de Fluvius-premie én de Mijn VerbouwPremie aanvragen?

   Nee. Voor dezelfde werken kan je niet zowel de Fluvius premie als de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Je kan de Mijn VerbouwPremie enkel aanvragen voor facturen of delen van facturen waarvoor je nog geen Fluvius-premie hebt aangevraagd en waarvoor nog geen premie werd toegekend.

   Twijfel je welk premiestelsel het interessantst is voor jou? Je vakman kan je hierover verder informeren. Blijkt de Mijn VerbouwPremie interessanter? Dan hoef je zeker niet te wachten met de uitvoering van de werken om in aanmerking te komen. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 


 

FAQ premie warmtepompboiler 2022

Wil je meer weten over de warmtepompboiler premie en de voorwaarden, procedure, …? Voor advies op maat kan je altijd terecht bij een erkende installateur actief in je buurt. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen:  • Is een warmtepompboiler ook een interessante investering zonder premie?

   Zeker weten. Heb je een redelijk grote warmwaterbehoefte? Dan kan je met een warmtepompboiler je investering op minder dan 5 jaar terugverdienen. Je verbruikt namelijk veel minder stroom in vergelijking met een gewone elektrische boiler. En beschik je over zonnepanelen? Dan kan je die groene stroom gebruiken voor je warmtepompboiler en bespaar je nog meer.

   Advies op maat nodig? Een erkende installateur vertelt je graag meer over de voordelen, de werking, de kosten, … van een warmtepompboiler op maat. Vergelijk vrijblijvend voorstellen bij experts actief in je buurt.  • Hoe ben ik zeker dat ik recht heb op de warmtepompboiler premie?

   Simpel, door samen te werken met een erkende installateur. Zo’n vakman inschakelen is verplicht om deze premie te kunnen krijgen. Bovendien bezorgt zo’n installateur je alle nodige documenten voor een vlotte en correcte aanvraag. Zo kan je op je beide oren slapen en ben je zeker van deze premie om de kosten van je investering te drukken.

   Op zoek naar een erkende installateur actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere specialisten via onze offerteservice.

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs