Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Installateur warmtepomp

Bij de installatie van een warmtepomp komt heel wat kijken en dit project vereist dan ook de nodige expertise en ervaring. Door je nieuwe warmtepomp te laten plaatsen door een erkend installateur, ben je verzekerd van een kwalitatieve warmtepomp en correcte installatie. In dit artikel lees je alles over hoe je de meest geschikte warmtepomp installateur vindt en waar je best rekening mee houdt bij je keuze.

Ga snel naar:
Hoe kies ik de juiste warmtepomp installateur?
Prijs warmtepomp installatie
Werkwijze installateur warmtepomp
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Welke warmtepomp installateur heb ik nodig?

Omdat je met heel wat zaken rekening moet houden bij de installatie van een warmtepomp, doe je best een beroep op een erkend installateur met een certificaat van bekwaamheid (RESCert). Zo ben je zeker van een correcte plaatsing en afstelling van je warmtepomp. Daarnaast geeft zo’n gecertificeerd installateur jou advies over de meest geschikte warmtepomp op basis van jouw situatie, woning, budget… Bovendien kom je enkel met zo’n groene energie-installateur in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie.

Op zoek naar een erkend installateur? Via onze offerteservice brengen we je in contact met meerdere erkende warmtepomp installateurs in jouw buurt. Zo kan je zeker genieten van de Mijn VerbouwPremie om je kosten te drukken. Vul het offerteformulier in.

installateur warmtepomp

 

Hoe kies ik de juiste warmtepomp installateur?

Een goede warmtepomp installateur beschikt over de nodige vakkennis, maar hij houdt ook rekening met jouw situatie. Hoe vind je nu de juiste installateur voor jouw warmtepomp? En met welke zaken moet je zeker rekening houden? Een kort overzicht:

 

1. Vergelijk offertes van meerdere installateurs

Om de meest geschikte installateur van warmtepompen te vinden, raden we je aan om meerdere offertes te vergelijken. Daarbij is de totale kostprijs natuurlijk een belangrijke factor. Maar kijk zeker ook verder dan de prijs. Hou bv. rekening met volgende zaken: Wat is allemaal inbegrepen in de totale prijs? Met welk merk van warmtepompen werkt de installateur? Wat is de uitvoeringstermijn? Welke garantieregeling biedt hij en tegen welke voorwaarden?

 

2. Kies een installateur met de juiste specialisatie

Er zijn tal van verwarmingsinstallateurs met een eigen specialisatie. Kies dus zeker voor een installateur die gespecialiseerd is in warmtepompen. Maak verder ook een keuze op basis van het gewenste type warmtepomp. De plaatsing van een geothermische warmtepomp en een lucht-lucht warmtepomp is bv. erg verschillend. Kijk tot slot zeker na dat de installateur een ‘certificaat van bekwaamheid’ (RESCert) heeft. Dat is verplicht als je aanspraak wil maken op de Mijn VerbouwPremie voor de installatie van jouw warmtepomp.

 

3. Laat je informeren en adviseren

Een goede installateur van warmtepompen zal je altijd de nodige informatie op maat verschaffen. Vergelijk daarom ook zeker de adviezen van meerdere installateurs. Belangrijk is bv. het soort warmtepomp dat een vakman aanraadt. De meest geschikte warmtepomp kies je namelijk best op basis van een aantal persoonlijke factoren: wat wil je allemaal kunnen doen met je warmtepomp? Welk vermogen moet je warmtepomp hebben? Wat is je budget? Hoe goed is je woning geïsoleerd? Met welk systeem verwarm je nu je woning?

 

4. Kies een installateur in jouw buurt

Bij de keuze voor je installateur kijk je best naar een vakman die actief is in jouw buurt. Zo bespaar je op verplaatsingskosten, zeker wanneer het project wat langer duurt. Bovendien is het ook interessant om voor het onderhoud van je warmtepomp een onderhoudscontract aan te gaan met een installateur. Als dat er een in jouw buurt is, spaar je extra verplaatsingskosten uit en heb je altijd een contactpersoon dichtbij.

 

Vergelijk vrijblijvend offertes van meerdere installateurs

Bij de zoektocht naar een warmtepomp installateur is het dus voordelig om meerdere offertes te vergelijken. Via onze offerteservice kom je in contact met 2 à 3 erkende installateurs en kan je vrijblijvend voorstellen, prijzen, adviezen… vergelijken. Zo vind je de meest geschikte vakman voor de installatie van jouw warmtepomp. Start je aanvraag hier.

 

Warmtepomp installeren prijs

De prijs voor een warmtepomp installatie hangt af van enkele factoren. De 2 belangrijkste zijn het vermogen van de warmtepomp en het type. Dat komt omdat elke soort warmtepomp een andere plaatsing vereist. Voor een geothermische grond-water warmtepomp zijn bv. grondboringen nodig. Dat zal je dus meer kosten dan een lucht warmtepomp waarbij graafwerken niet nodig zijn. Een overzicht van de gemiddelde prijzen per soort warmtepomp:

Soort warmtepompGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Warmtepompboiler€ 3.000 à 5.000
Hybride warmtepomp€ 8.000 à 15.000
Lucht-lucht warmtepomp€ 4.000 à 7.000
Lucht-water warmtepomp€ 5.000 à 9.000
Grond-water warmtepomp€ 20.000 à 30.000
Water-water warmtepomp€ 15.000 à 20.000

LET OP: de bovenstaande prijzen zijn slechts richtprijzen. De exacte prijs is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Bovendien kan die prijs ook verschillen per installatiebedrijf voor warmtepompen. Vergelijk daarom zeker meerdere offertes. Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 installateurs. Vul het offerteformulier in.

 

Druk de kosten met premies & andere financiële voordelen

Wanneer je je warmtepomp laat plaatsen door een erkend installateur, geniet je van verschillende financiële voordelen die de kosten sterk kunnen drukken. Een overzicht:

 • Mijn VerbouwPremie: onder bepaalde voorwaarden kan je aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie voor een warmtepomp.
 • Totaalrenovatiebonus: als je je installatie combineert met 2 andere energiebesparende maatregelen kan je ook genieten van de Totaalrenovatiebonus. Let op: de eindfactuur van de 1e investering moet wel een datum hebben tussen 1-1-2017 en 31-12-2020. Vroeg je die 1e premie aan in 2021, ondertekende je de offerte in 2020 en ontving je de eindfactuur in 2021? Dan moet je een keuze maken tussen de EPC-labelpremie en de Totaalrenovatiebonus.
 • EPC-labelpremie: wanneer je meerdere renovaties uitvoert die je EPC-label verbeteren en de eindfactuur in of na 2021 ontving, zit je in het traject van de EPC-labelpremie en dus niet meer in dat van de Totaalrenovatiebonus.
 • Verlaagd btw-tarief: tot slot betaal je zowel op arbeids- als materiaalkosten 6% btw in de plaats van 21% als je samenwerkt met een erkend installateur van warmtepompen. Voorwaarde is wel dat je woning minstens 10 jaar oud is.

Op zoek naar een warmtepomp installatiebedrijf? Wil je genieten van deze financiële voordelen? Schakel dan zeker een erkend installateur in. Via onze offerteservice kom je in contact met meerdere specialisten in jouw buurt. Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

 

warmtepomp installateur

 

Werkwijze installateur warmtepomp

De zoektocht naar de meest geschikte installateur verloopt in enkele stappen. We overlopen ze hieronder:

 

 1. Offertes aanvragen

  Begin met het aanvragen van meerdere offertes. Daarbij ben je best zo concreet mogelijk. Schets dus meteen jouw situatie en vertel wat jouw wensen zijn. Zo weet een installateur of hij beschikt over de juiste expertise om jou verder te helpen. Door meerdere offertes aan te vragen krijg je bovendien ook een beter beeld van de gangbare prijzen, merken, vermogens…

 2. Situatie verkennen en offerte opmaken

  Na jouw aanvraag gaat een installateur aan de slag met de opmaak van de offerte. Daarvoor verkent hij eerst grondig jouw situatie en luistert hij naar jouw voorkeuren. Zo kan hij rekening houden met de isolatie van jouw woning, het gebruikte verwarmingssysteem, de beschikbare ruimte voor de units… Met al die informatie maakt een installateur dan een offerte op jouw maat op.

 3. Offertes vergelijken en akkoord geven

  Wanneer je meerdere offertes hebt ontvangen, kan je ze uitgebreid gaan vergelijken. Belangrijk daarbij is uiteraard het totale kostenplaatje, maar kijk zeker ook verder dan die prijs. Kijk naar welk voorstel het dichtst aanleunt bij jouw wensen en bepaal wat voor jou het belangrijkste is. Heb je je keuze gemaakt? Dan kan je je akkoord geven aan de warmtepomp installateur en nog eventuele vragen stellen.

 4. Warmtepomp installeren

  Nadat jij je akkoord gegeven hebt, begint de effectieve installatie van je warmtepomp. De installateur komt langs op de afgesproken datum. Hoe die plaatsing verloopt en hoelang dat duurt, hangt af van welk soort warmtepomp je laat installeren. Dat kan gaan van 1 dag tot 5 werkdagen voor de meest complexe installatie. Na de plaatsing informeert de installateur je nog over het nodige onderhoud en beantwoordt hij alle vragen die je nog hebt.

Vrijblijvend offertes vergelijken? Via onze offerteservice brengen we je in contact met 2 à 3 erkende warmtepomp installateurs. Zo zetten we je alvast op weg met je zoektocht naar de meest geschikte installateur in jouw buurt. Ontvang offertes op maat via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs