Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmtepomp nadelen

De voordelen van warmtepompen kunnen zeker tellen, maar we moeten eerlijk zijn en ook eens stilstaan bij de nadelen van een warmtepomp systeem. Het is immers niet voor iedereen weggelegd.

 

De prijs

Velen zullen wel eens slikken als ze de prijs te horen krijgen. Het is en blijft immers een grote investering dat je pas op termijn zal terugverdienen. De prijs ligt in principe zelfs hoger dan een traditionele cv-ketel. Je moet er dus voor zorgen dat er voldoende budget wordt voorzien.
Niettegenstaande zijn er wel veel subsidies en premies die toegekend worden voor de installaties van warmtepompen. Ook de besparingen op lange termijn mag je niet vergeten. Via onze offertepagina is het in één klik mogelijk om prijzen op maat te ontvangen van specialisten in jouw buurt. Klik hier om gratis prijzen te ontvangen.

 

Lagere temperaturen

In vergelijking met traditionele verwarmingen, werken warmtepompen op lagere temperaturen. Dit betekent dan ook dat de dimensie (de oppervlakte) van je radiatoren of vloerverwarming groter moet zijn om deze lagere temperatuur te kunnen opvangen. De opwarming verloopt daarbij ook nog eens trager. Je kan dit wel oplossen door radiatoren te plaatsen met een ingebouwde fan.

Omdat de temperaturen waarmee gewerkt wordt lager ligt, zal je woning goed geïsoleerd moeten zijn indien je van een warmtepomp wilt genieten. Het warmteverlies mag niet te hoog liggen want anders zakt het rendement van de warmtepomp.

 

Vergunningen

In bepaalde gevallen is het nodig om een vergunning aan te vragen, bijvoorbeeld bij een ‘open’ installatie. Je vraagt dit dus beter op voorhand eens na bij je gemeente. Over de vergunningen kan je in een apart artikel meer informatie terugvinden.

 

Diverse nadelen

Alhoewel de meeste systemen toch al goed verbeterd zijn, bestaan er nog installaties die meer ruimte kunnen innemen dan een klassieke cv-ketel. Ook dien je er rekening mee te houden dat er boringen dienen te gebeuren. Er moet dus aandacht gevestigd worden hierop, alsook op de terugvoerput en de afdichting. Het is niet overal beschikbaar op haalbare dieptes.

Afhankelijk van het systeem dat je verlies, kunnen er nog voordelen of nadelen bijkomen. De verschillende soorten systemen behandelen we ook in aparte artikelen.

Bekijk ook eens rustig alle voordelen van warmtepompen. Hopelijk krijg je hiermee al een goed inzicht om een beslissing te kunnen vormen.

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs