Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmtepomp koeling / Airco

Warmte in de winter, koeling in de winter en warm sanitair water doorheen alle seizoenen. Een warmtepomp kan gebruikt worden als airco, ook al is de werking toch iets anders als bij airco’s: Je zal namelijk niet de lucht koelen, maar wel de vloeren, wanden en het plafond. Dit zal leiden tot een comfortabele afkoeling.

 

Twee soorten koeling

We dienen een onderscheid te maken tussen twee soorten koelingen bij de warmtepomp:

  • De actieve koeling
  • De passieve koeling

 

Warmtepomp airco: de actieve koeling

Actieve koeling houdt in dat de werking van de warmtepomp volledig wordt omgekeerd. De warmte wordt onttrokken aan de woning en wordt afgegeven aan de ondergrond. De koelkring wordt inwendig omgekeerd of verkregen door een externe omschakeling van primaire en secundaire aansluitingen. De warmtepomp zal in dat geval dus werken zoals een koelkast.

Dit is een techniek dat energie vergt (verbruik elektriciteit) omdat de compressor wordt ingeschakeld tijdens het proces. Het is ecologisch de minst interessante optie. Actief koelen is wel veel efficiënter dan een traditionele airco omwille van het lagere energieverbruik en kan ingeschakeld worden wanneer passieve koeling niet voldoende is. Wil je actieve koeling, dan heb je hiervoor een extra koelmodule nodig. Ontvang hier gratis prijzen op maat voor warmtepompen.

 

Warmtepomp airco: de passieve koeling (= Natural Cooling)

Bij passieve koeling wordt geen elektriciteit verbruikt om de lucht af te koelen. Dit is in principe toepasbaar bij elke soort waterpomp, behalve deze met een externe buitenunit.

De warmte die in de winter uit de bodem wordt onttrokken en afgegeven wordt aan de vloerverwarming, wordt in de zomer uit de ruimte ontrokken en opnieuw aan de bodem gegeven. Het systeem zal dus met andere woorden de bodem voor het volgende stookseizoen opwarmen zodat er bij het begin van dit stookseizoen een hoger rendement kan gehaald worden.
Het systeem activeren kan eenvoudig door het in te stellen op de gewenste temperatuur, waardoor de warmtepomp vanzelf als koelsysteem opstart. Een aantal kranen zullen van richting veranderen zodat het mogelijk wordt om koel water uit de grond door de woning te laten stromen.

Als het buiten 30 °Celsius is, zal de temperatuur in de woning ongeveer 23 °Celsius bedragen. Een gezellige afkoeling dus.
Passieve koeling prijs: Je mag toch rekenen op een extra kostprijs van 1.500 euro om je warmtepomp te voorzien van passieve koeling. Er zal een externe warmtewisselaar, een pomp en mengkraan nodig zijn.

 

Warmtepomp als airco: aandachtspunten

Passieve koeling is het meeste interessant. Actieve koeling kan er voor zorgen dat de premies en subsidies niet worden goedgekeurd.


Bij afkoeling mag het koelwater niet zakken onder de 16°Celsius. Op die manier behoud je maximaal comfort.
Let ook op dat er geen condensatie plaatsvindt. Als dat het geval is, kan dit leiden tot gladde vloeren.
Een absolute meerwaarde is de mogelijkheid om lucht in de woning te ontvochtigen en te zuiveren via ingebouwde filters in de warmtepomp. Mechanisch ventileren met warmteterugwinning (balansventilatie) is hier een goede optie.

Door gebruik te maken van je warmtepomp als koeling, ontstaat er ook geen hinderlijke tocht. Veel mensen ervaren dit als hinderlijk of kunnen hiervan ziek worden.

 

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs