Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zwembad verwarmen met een warmtepomp

Je zwembad verwarmen met een warmtepomp is perfect mogelijk. Het is natuurlijk ook niet de enige methode die mogelijk is om je zwembad mee te verwarmen, maar het is een leuke optie om eens nader te bekijken.
Een warmtepomp beschikt over een manuele of digitale controller waarop je makkelijk de gewenste temperatuur op kan instellen.

 

Efficiëntie

De verwarming van een zwembad met een warmtepomp is heel efficiënt daar een warmtepomp slechts 20% nodig heeft aan elektriciteit en de overige 80% van de energie uit de lucht of uit het water haalt.

Een warmtepomp heeft een geluidsarme werking. Er zal dus geen hinder ondervonden worden van het geluid. De geluidsdruk voor deze specifieke warmtepompen voor zwembaden bedraagt ongeveer 45 Decibel op een afstand van 5 a 10 meter. Je kan vrijblijvend een prijs op maat ontvangen voor het laten plaatsen van jouw warmtepomp. Klik hier om gratis offertes te ontvangen.

 

Gebruik en werking zwembad warmtepomp

Een warmtepomp voor je zwembad is meestal van het type lucht/water. Toch kan er ook een water/water warmtepomp worden geïnstalleerd. In het geval van een water/water warmtepomp bestaat de externe unit uit leidingen die worden ingegraven in de grond.
De installatie van een warmtepomp gebeurd na het installeren van de filter. Je dient een Bypass te plaatsen tussen de filter en de warmtepomp.

Optimale werking kan je bekomen door de warmtepomp op minimum 50 centimeter afstand van een muur te plaatsen. Er moet met andere woorden voldoende lucht kunnen aangezogen worden. De lucht wordt meestal aan de voorkant weggeblazen, waardoor je ook aan de voorkant voldoende ruimte dient te voorzien.

In de winter moet je er op letten dat er zich geen vorstschade voordoet. De elektriciteit moet afgeschakeld worden en de watertoevoer naar de warmtepomp moet afgesloten worden. Het water in de pomp moet je ook laten wegvloeien. Indien de mogelijkheid bestaat, kan je het water ook weg krijgen door de leidingen met een compressor uit te blazen, of uit te zuigen met een stofzuiger.

Zwembad warmtepomp werking

Warmtepomp zwembad: prijs

De prijzen van warmtepompen voor zwembaden zijn wel uiteenlopend. Het belangrijkste is wel om te checken of de gekozen warmtepomp het water van je zwembad voldoende kan verwarmen. De grootte van je zwembad kan dus de prijs beïnvloeden.
De prijzen kunnen starten aan 450 euro en oplopen tot 3.500 euro voor een warmtepomp voor je zwembad.

Je kan eenvoudig een prijs op maat ontvangen van verschillende installateurs van warmtepompen uit jouw buurt. Ontvang hier gratis offertes.

 

Alternatief

Een alternatief op warmtepompen is het opwarmen van je zwembad met een zonneboiler. Het zwembadwater wordt dan opgewarmd via zonnewarmte.

Een warmtepomp zal altijd warmte leveren, zonnecollectoren leveren echter alleen warmte wanneer de zon schijnt. Dat is dus een afweging die je moet maken. Het kan immers warm zijn in de zomer, maar de zon kan vaak ook verstopt zitten.

Een goede oplossing zou een combinatie van beide systemen kunnen zijn. Op die manier ben je er zeker van dat het water van je zwembad constant op temperatuur blijft. In dat geval zal eerst de zonneverwarming ingeschakeld worden en nadien de warmtepomp. Als het zonnig is, dan zal de warmtepomp niet aanslaan. Ook in geval van een regenbui die het water zal afkoelen, zal de warmtepomp niet zomaar aanslaan.

 

Tip

Verwarm je jouw woning reeds met een warmtepomp of zonnepanelen? Dan heb je in de zomermaanden voldoende gratis energie op overschot om ook je zwembad te verwarmen. Binnenshuis heb je in deze periode toch weinig of geen verwarming nodig!

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs