Warmtepompenadvies.be

Wat is een warmtepomp?

Warmtepompen zijn de laatste jaren een “hot item” geworden. Ze zijn milieuvriendelijk en zorgen voor een reductie in CO2-uitstoot ten opzichte van klassieke verwarmingsinstallaties en qua prijs haalbaar dankzij de premies en subsidies die je kan krijgen. Het behoort tot de categorie van groene energie en is een volwaardig alternatief op de CV-ketel.

 

Warmtepomp principe

Een warmtepomp wordt omschreven als volgt: “Een warmtepomp is een apparaat dat warmte verplaatst door middel van arbeid.” Deze omschrijving zegt de meeste mensen eigenlijk niets. Een goed voorbeeld van het principe van een warmtepomp vind je bij koelkasten. De warmtepomp wordt hier gebruikt om de ruimte te koelen en ze krijgt de naam koelmachine mee.

De ruimte buiten de koelkast wordt hierbij opgewarmd zodat warmtepompen perfect kunnen dienen om ook ruimtes te verwarmen. Ook grote ruimtes zoals woningen of gebouwen kunnen hierbij opgewarmd worden, zeker als warmtepompen gecombineerd worden met zonnecollectoren.

Een voorwerp dat warmer is dan de omringende omgeving, zal afkoelen door deze warmte af te geven. Bij een warmtepomp is dit net omgekeerd. Warmtepompen zullen hun warmte halen uit de natuur (grond, water en/of lucht) en zal die warmte op hogere temperatuur afgeven aan een verwarmingssysteem. Op die manier kan je je woning verwarmen met een warmtepomp.

Tijdens dit proces, zal een warmtepomp gebruik maken van speciale vloeistoffen om deze warmte (afkomstig uit de natuur) over te brengen. Deze vloeistof verdampt op lage temperatuur, kan op die manier de warmte onttrekken aan de warmtebron, en wordt weer vloeibaar.

 

Waarom warmtepompen?

Warmtepompen zijn milieuvriendelijker ten opzichte van andere verwarmingsinstallaties. De normale systemen halen energie uit brandstoffen (gas, stookolie, …) terwijl warmtepompen ongeveer een kwart van haar verbruik aan elektriciteit nodig heeft. Simpel gezegd: Voor elke verbruikte kWh (kilowatt / uur) krijg je er minstens 4 terug.
1 kWh spenderen = 4 kWh terugkrijgen

Ook sanitair verwarmen is mogelijk met warmtepompen. Hierbij wordt er dan gebruik gemaakt van combinatiesystemen. Het water van je zwembad verwarmen met een warmtepomp? Dat kan ook!

Een warmtepomp zorgt er voor dat je huis verwarmt kan worden in de winter, maar ook afgekoeld kan worden in de zomer. Het rendement bij afkoeling ligt lager in de zomer, maar je wint er wel veel comfort bij en spaart eventueel ook bijkomende kosten van een airco uit. Je kan hier vrijblijvend prijzen op maat ontvangen voor het laten plaatsen van een warmtepomp.

Liever visueel? Bekijk het filmpje

Wie het liever eens rustig wil bekijken op video, kan onderstaand youtube filmpje zeker eens bekijken. Het filmpje geeft uitleg over hoe verwarming via een warmtepomp precies werkt.

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs