Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Wanneer is een warmtepomp verplicht?

Bijgestuurde klimaatplannen, stijgende gasprijzen, …: het is allemaal nieuws dat de urgentie van onze energietransitie bekrachtigt. De overheid zet dan ook steeds meer in op hernieuwbare energie. Daarbij speelt ook de (hybride) warmtepomp een hoofdrol. Wanneer is die officieel verplicht in België? En in welke situaties is het niet meer toegestaan om een andere optie te kiezen? We zetten het voor je op een rij.

Lees snel meer:
Wanneer is een warmtepomp verplicht?
Welke warmtepomp is toegestaan?
Prijzen warmtepompen
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

De huidige wetgeving in een notendop…

In november 2021 voegde de Vlaamse overheid enkele extra maatregelen toe aan de huidige doelstellingen in het Vlaams Energie- & klimaatplan 2021-2030. Sinds 2023 gelden daardoor de volgende maatregelen:

 • (Hybride) warmtepomp verplicht bij nieuwbouw: bij nieuwbouw is het verplicht om (minimaal) een hybride warmtepomp te plaatsen. Zo’n hybride systeem is een rendabel alternatief voor een verwarmingsinstallatie op fossiele brandstoffen omdat je sowieso een bepaald E-peil moet behalen in nieuwbouwprojecten.
 • Renovatieverplichting bij residentiële gebouwen: deze verplichting bouwt voort op die uit 2022 voor eigenaars van niet-residentiële panden. Sinds 2023 moet je een aangekochte woning met een slecht EPC label (E of F) ten minste renoveren tot label D (binnen 5 jaar na aankoop). Hybride en elektrische warmtepompen passen binnen deze doelstelling.
 • (Hybride) warmtepomp als norm: vanaf 2026 wordt de (hybride) warmtepomp verplicht gesteld voor het verwarmen van je woning. Het is dan ook niet meer toegelaten om een traditionele cv-ketel aan te schaffen.

Meer informatie over de (hybride) warmtepomp? Nieuwsgierig om te weten of een warmtepomp voor jou een goede investering is? Neem dan contact op met een installateur uit jouw regio. Die adviseert je uitgebreid over de mogelijkheden en onderzoekt bovendien de haalbaarheid van je project. Interesse? Ontvang gratis advies over een warmtepomp op jouw maat!

warmtepomp verplicht

 

Wanneer is een warmtepomp verplicht?

Ongetwijfeld zit je met bepaalde vragen omtrent deze nieuwe beslissingen en maatregelen. Wanneer moet je nu een warmtepomp plaatsen en wanneer geldt deze verplichting niet? We bespreken hieronder de mogelijkheden die je hebt bij het verbouwen van een bestaande woning en bij een nieuwbouwwoning.

SITUATIE 1: Ik verbouw een bestaande woning…

Kocht je onlangs een bestaande woning? Dan heb je ongetwijfeld van de renovatieverplichting gehoord. Die geldt sinds 2023. Binnen de 5 jaar na aankoop moet je minimaal een EPC label D halen. In dit geval moet je o.a. rekening houden met de energieprestatieregeling (EPB) voor renovatie en nieuwbouw. We vatten ze hieronder kort voor je samen:

 

⇒ Gewone renovatie

Wil je je woning renoveren? Dan moet je renovatie voldoen aan enkele minimale EPB-eisen. Die zijn er ook voor werken aan een verwarmingsinstallatie. Welke werken vallen onder een ‘gewone’ renovatie?

 • Plaatsen van een nieuwe verwarmingsinstallatie
 • Vervangen van huidige cv-installatie
 • Verplaatsen of uitbreiden van je huidige cv-installatie

 

Ben ik verplicht om in dit geval voor een warmtepomp te kiezen?

Neen. Bij een gewone renovatie kan je kiezen uit een condensatieketel, een biomassaketel of een (hybride) warmtepomp. Afhankelijk van het type installatie moet die beschikken over een minimaal rendement, een bepaalde seizoensfactor (bij warmtepompen) of een maximaal te installeren vermogen. Let op: ligt er een aardgasaansluiting in je straat? Dan is het sinds 1 januari 2022 verboden om een nieuwe stookolieketel te plaatsen!

Meer weten? Laat je adviseren door een ervaren installateur. Die is op de hoogte van alle regels en eisen. Vraag nu professioneel advies aan bij een expert in je regio.

 

 

⇒ Ingrijpende Energetische Renovatie (IER)

De IER-regelgeving is een stuk strenger. Je voert namelijk maar een IER uit wanneer je al je technische installaties vervangt die instaan voor het verwarmen (en eventueel koelen) van je woning en je sanitair water. Wat wil dat precies zeggen?

 • Je investeert in een nieuwe, energiezuinige verwarmingsinstallatie.
 • Met de ingrepen behaal je de verplichte E-peil doelstelling: E60.

BELANGRIJK: je bent bij een IER niet verplicht om je leidingen of verwarmingstoestellen (zoals je radiatoren) te vervangen. Wel moet je sowieso de verwarmingsketel vernieuwen.

 

Ben ik verplicht om in dit geval voor een warmtepomp te kiezen?

Neen. Ga je resoluut voor een IER-renovatie? Dan moet je o.a. investeren in een duurzame verwarmingsinstallatie als je wil voldoen aan de huidige EPB-eisen. Warmtepompen komen in aanmerking, maar je kan ook kiezen voor een zonneboilercombi of een gascondensatieketel.

Meer weten? Een installateur adviseert je graag verder over de verschillende verplichtingen bij het uitvoeren van een Ingrijpende Energetische Renovatie. Kom gratis in contact met een professional actief in je regio via ons aanvraagformulier.

 

SITUATIE 2: Ik ga bouwen of investeer in een nieuwbouwproject…

Nieuwbouwwoningen bieden veel meer mogelijkheden wat betreft de verwarmingsinstallatie en energievoorzieningen. Daarom moeten ze voldoen aan de strengste EPB-normen:

 • Nieuwbouwwoningen (bouwaanvraag sinds 2022) behalen minimaal het S-peil S28 en een E-peil van E30.
 • Sinds 2023 ben je verplicht om te verwarmen met een (hybride) warmtepomp.
 • Vanaf 2025 zijn elektrische warmtepompen de norm bij nieuwbouwwoningen.

Daarnaast beschikken nieuwbouwwoningen ook over een kwalitatieve isolatieschil, ventilatievoorzieningen, zonnepanelen,… Elementen die warmtepompen nog rendabeler maken.

 

Ben ik verplicht om in dit geval voor een warmtepomp te kiezen?

Ja. Bij een nieuwbouwproject heb je geen andere mogelijkheid meer dan te kiezen voor een (hybride) warmtepomp. Heb je ook zonnepanelen? Dan is een elektrische warmtepomp nog interessanter. Zo vormen deze installaties samen een duurzame kring. Op deze manier kan jij zorgeloos en milieuvriendelijk je woning verwarmen.

Meer weten? Een warmtepompexpert vertelt je graag meer over de verschillende mogelijkheden. Start hier je contactaanvraag.

 

Lees onder de afbeelding verder over verschillende warmtepompen & hun prijzen:

verplichting warmtepomp

 

Welke warmtepomp is toegestaan?

Ga je bouwen of verbouwen? En wil je een toekomstgerichte investering doen? Kies dan voor een warmtepomp. In bepaalde situaties moet je ten minste investeren in een hybride installatie, maar wil je een nog duurzamere keuze maken? Dan vind je hieronder alvast de mogelijkheden terug:

 

1. Hybride warmtepomp

Dit slimme systeem combineert een warmtepomp met een condensatieketel. Daarom is bij een renovatie de stap naar een hybride installatie snel gemaakt. Je kan deze warmtepomp namelijk makkelijk aansluiten op je bestaande leidingen en radiatoren. In het systeem zit een controlemechanisme dat nagaat welke optie de zuinigste is: elektriciteit of gas/stookolie. Bovendien werkt een hybride warmtepomp ook goed bij matig geïsoleerde woningen.

Prijs: € 8.000 à 15.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Vraag gratis offertes aan.

 

2. Lucht-water warmtepomp

Wil je je bestaande cv-installatie vervangen? Heb je nog geen centrale verwarming en zoek je een duurzaam, aardgasvrij alternatief? Of is het praktisch niet mogelijk of te duur om grondboringen uit te voeren? Dan is een lucht-water warmtepomp een prima alternatief! Deze systemen halen hun energie uit de buitenlucht en verwarmen zo het water van je cv en je sanitaire voorzieningen.

Prijs: € 5.000 à 9.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Vraag gratis offertes aan.

 

3. Geothermische warmtepomp

Bouw je een nieuwe woning? En heb je voldoende plaats om grondboringen uit te voeren? Dan is een geothermische warmtepomp de meest rendabele keuze. Het systeem haalt de warmte uit de bodem of uit grondwater door middel van een horizontaal of een verticaal captatienet. Welk soort geothermie er bij jou mogelijk is, hangt af van de beschikbare grondoppervlakte.

Prijs: 15.000 à 30.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Vraag gratis offertes aan.

 

… en wat met een lucht-lucht warmtepomp?

Lucht-lucht warmtepompen halen eveneens warmte uit de omgevingslucht en kunnen je woning zowel verwarmen als verkoelen. Maar het is vanwege z’n beperkte debiet weinig geschikt als hoofdverwarming (behalve in kleine, optimaal geïsoleerde woningen). Bovendien kan je er geen sanitair water mee verwarmen, daarvoor moet je nog een aparte warmtepompboiler of zonneboiler aanschaffen.

TIP: bij kleinschalige renovaties in matig geïsoleerde woningen zijn lucht-lucht warmtepompen wel interessant als bijverwarming.

 

Prijs warmtepomp

De prijs voor een warmtepomp is onlosmakelijk verbonden met het type warmtepomp. Voor een warmtepomp als cv-installatie betaal je gemiddeld tussen de € 4.000 à 30.000 (excl. btw & incl. plaatsing). Andere kostenbepalers zijn het vermogen en de plaatsingskosten. Dat eerste berekent een vakman op basis van de bewoonbare oppervlakte, de grootte van je gezin, het isolatieniveau van je woning, … Een overzicht:

Type warmtepompGemiddelde prijs (excl. btw & incl. plaatsing)
Hybride warmtepomp€ 8.000 à 15.000
Geothermische warmtepomp€ 20.000 à 30.000
Lucht-water warmtepomp€ 5.000 à 9.000
Lucht-lucht warmtepomp€ 4.000 à 7.000

LET OP: de bovenstaande prijzen zijn ook afhankelijk van installateur tot installateur. Ontvang je graag een totaalprijs op maat voor een warmtepomp? En wil je graag diverse adviezen, modellen, merken, … vergelijken? Neem dan contact op met 2 à 3 installateurs actief in je regio. Start hier je aanvraag.

 

BELANGRIJK: verhoogde subsidiebedragen voor warmtepompen!

Een warmtepomp plaatsen is niet goedkoop. Daarom besloot de overheid om de subsidiebedragen voor warmtepompen te verhogen. Daarnaast kan je nu ook bij een nieuwbouwwoning tijdelijk (t.e.m. 31 december 2024) genieten van het verlaagd btw-tarief voor het plaatsen van een warmtepomp. Zo betaal je slechts 6% btw op zowel de materiaal- als plaatsingskosten. Op voorwaarde dat je samenwerkt met een gecertificeerd vakman! Lees hier meer over de verschillende warmtepomppremies.

Kom ik in aanmerking voor een warmtepomp premie? Een installateur vertelt je er graag meer over. Vul gratis ons aanvraagformulier in en wij matchen je aan een professional!

 

 

CONCLUSIE: toekomstbestendig (ver)bouwen = een warmtepomp!

Een warmtepomp is momenteel enkel verplicht bij nieuwbouwwoningen. Vanaf 2026 zal de warmtepomp echter de norm zijn voor het verwarmen van je woning. Deze duurzame installatie maakt dus ongetwijfeld deel uit van de toekomst, in . deel uit van de energiemix van de toekomst, in combinatie met lage temperatuur verwarming, zonnepanelen, een zonneboiler, …

Meer weten over de warmtepomp verplichting? Schakel dan een betrouwbare installateur in. Hij vertelt graag meer over de aangescherpte wetgeving, adviseert je op basis van jouw project en plaatst je warmtepomp volgens de regels van de kunst. Neem gratis contact op via het onderstaande formulier:

 

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs