Warmtepompenadvies.be

Warmtepomp prijzen

Een warmtepomp is een goed systeem. In de meeste gevallen zal je ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen de kostprijs van een warmtepomp relatief eenvoudig terugverdienen. We dienen er immers ook rekening mee te houden dat de prijzen van bijvoorbeeld mazout tegenwoordig enorm hoog liggen.

De warmtepomp prijzen die je vandaag de dag betaalt, kan je over het algemeen in 7 tot 10 jaar terugverdienen. Daarbij houden we zuiver rekening met verbruik. Het grote aanvullende voordeel zit hem momenteel echter in het feit dat er diverse premies en subsidies zijn waarvan je kan genieten wanneer je een warmtepomp laat installeren. TIP: Installeer nu nog je warmtepomp en behaal zeer grote voordelen met de beschikbare premies en subsidies.

Snel naar: prijzeninstallatiekostengoedkoopste warmtepompvoordelensubsidies & premies

 

Een gemiddelde warmtepomp prijs

Type warmtepompRichtprijs incl. installatie
Lucht - lucht warmtepomp€ 4.000 - € 8.000
Lucht - water warmtepomp€ 7.500 - € 12.500
Grond - water warmtepomp€ 13.000 - € 24.000
Water - water warmtepomp€ 15.000 - € 20.000
Graag een prijs op maat voor de plaatsing van een warmtepomp in jouw woning of kantoor?
Vraag hier gratis en vrijblijvend prijzen op maat aan bij professionele installateurs van warmtepompen.

 

Het is onmogelijk een exacte schatting te geven van de kostprijs van een warmtepomp. Er zijn verschillende systemen op de markt die elk een eigen prijsklasse hebben. Om je een goed idee te geven van de prijs van een warmtepomp, geven we je hier een kort overzicht:

De prijs van een lucht/lucht warmtepomp schommelt tussen 4.000 en 8.000 euro. Wat betreft de lucht/water warmtepomp prijs, mag je rekenen op 7.500 à 12.500 euro.

Voor een grond/water warmtepomp liggen de goedkoopste warmtepompen rond 13.000 euro. En de prijs van een water/water warmtepomp komt neer op zo’n 15.000 à 20.000 euro.

 

Installatiekosten

De installatiekosten van een grond/water warmtepomp (horizontaal buizennetwerk) in ideale omstandigheden kan variëren van 2.000 tot 4.000 euro. Dit houdt rekening met de leidingen, de aansluitingen en het graafwerk. De aanschaf van de warmtepomp zelf is hier niet bij inbegrepen.

De installatiekosten van een grond/water warmtepomp (verticaal buizennetwerk) in ideale omstandigheden kan variëren van 5.000 tot 6.000 euro. Dit houdt rekening met de leidingen, de aansluitingen en de boringen. De aanschaf van de warmtepomp zelf is hier niet bij inbegrepen.

Een grond/water warmtepomp systeem met verticale captatie is dus iets duurder bij de aankoop, maar behaalt wel een hoger rendement. De totale warmtepomp prijs kan hier worden geraamd op 25.000 euro zonder btw voor een volledige installatie. Daarbij gaan we uit van een gemiddelde woning met 150 m² aan ruimtes die verwarmd moeten worden. Bij een systeem met horizontale captatie zou deze prijs eerder rond de 20.000 à 21.000 euro schommelen.

Je kan gratis en vrijblijvend prijzen op maat ontvangen van verschillende installateurs van warmtepompen uit jouw buurt. Dit is in één klik mogelijk via de offertepagina.

 

Warmtepomp prijzen zijn in principe afhankelijk van 3 grote factoren:

 1. Het type en merk van warmtepomp dat je wenst aan te kopen;
 2. De prijs voor de levering en installatie door de vakman;
 3. Of het gaat om een nieuwbouw of verbouwing: bij een renovatie kan het nodig zijn de bestaande toevoer- en afvoerleidingen opnieuw aan te leggen, waardoor dit de warmtepomp prijs zal beïnvloeden.

 

warmtepomp prijzen

 

Prijzen warmtepomp: Wat is de goedkoopste?

Geothermische warmtepompen (grond-water en water-water) vereisen vaak boringen van de putgaten waardoor de prijs hoger zal liggen. Lucht/lucht warmtepompen zijn in dat opzicht veel eenvoudiger te installeren en vereisen relatief weinig ruimte. De installatiekosten van een lucht/lucht warmtepomp zijn daarmee gering, wat betekent dat dit type de laagste kostprijs zal hebben.

 

Prijs warmtepomp: welke voordelen haal je er uit?

 • Weinig tot geen onderhoud = besparing onderhoudskosten.
 • Lagere verbruikskosten = maandelijkse besparing.
 • Premies en subsidies = onmiddellijk een deel van de kostprijs terugbetaald krijgen.
 • Airco overbodig bij lucht-lucht warmtepomp: koeling door warmtepomp, besparing op aankoop airco.

 

Warmtepomp prijzen: Premies & Subsidies

Als je de warmtepomp prijzen aan de hoge kant vindt, moet je zeker de premies nakijken waar je recht op hebt. Je kan namelijk tot 4000 euro terug krijgen onder de vorm van een premie! Zo weegt de aankoop van je warmtepomp direct al minder zwaar door. Volgende premiebedragen zijn van toepassing:

 • Geothermische warmtepomp: €4000 (max. 40% van het factuurbedrag)
 • Lucht-waterwarmtepomp: €1500 (max. 40% van het factuurbedrag)
 • Hybride lucht-waterwarmtepomp: €800 (max. 40% van het factuurbedrag)
 • Lucht-luchtwarmtepomp: €300 (max. 40% van het factuurbedrag)

In bepaalde gevallen kan het premiebedrag zelfs verdubbeld worden. Ook voor beschermde afnemers wordt de premie en het maximumbedrag verhoogd met 50%. Je moet natuurlijk voldoen aan enkele voorwaarden om de warmtepomppremie te ontvangen. Je ontdekt er meer over in het artikel “Premie warmtepomp“.

De plaatser van je warmtepomp kan je met al deze info helpen en je zeggen hoeveel het exacte bedrag is dat je kan ontvangen in jouw geval. Contacteer hier een erkende vakman voor een vrijblijvende offerte.

 

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs