Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prijs warmtepomp 2024

Energiezuinig, milieuvriendelijk, onderhoudsvriendelijk, geen gebruik van fossiele brandstoffen, … Je woning verwarmen met een warmtepomp biedt enkel voordelen. Maar wat kost een warmtepomp? Hoeveel betaal je ongeveer per soort warmtepomp? Op welke premies heb je recht om die warmtepomp prijzen te drukken? En wat is de gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Prijs per soort warmtepomp
Premies warmtepomp
Terugverdientijd warmtepomp
FAQ prijs warmtepompen
Vraag je offertes aan

 

 

Wat kost een warmtepomp?

De prijs van een warmtepomp varieert tussen 4.000 en 30.000 euro (incl. btw en plaatsing). De kosten hangen vooral af van het soort warmtepomp en het vermogen (afh. van de grootte van de woning, isolatieniveau, gezinssituatie, …). De kostprijs voor een lucht warmtepomp (lucht-lucht en lucht-water) begint vanaf 4.000 euro (incl. btw en plaatsing). Voor een geothermische warmtepomp (water-water en grond-water) mag je rekenen op een prijs vanaf 15.000 euro (incl. btw en plaatsing). Enkele richtprijzen per soort warmtepomp:

Overzicht: warmtepomp prijzen 2024

Soort warmtepompGemiddelde prijs
(incl. btw en plaatsing)
Water-water warmtepomp€ 15.000 à 20.000
Grond-water warmtepomp€ 20.000 à 30.000
Lucht-water warmtepomp€ 5.000 à 9.000
Lucht-lucht warmtepomp€ 4.000 à 7.000
Hybride warmtepomp€ 8.000 à 15.000
Warmtepompboiler€ 3.000 à 5.000

LET OP: dit zijn richtprijzen. Bovendien kunnen de prijzen verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht prijzen voor een warmtepomp, adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend voorstellen aan bij 2 à 3 erkende installateurs actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Prijzen per soort warmtepomp

De kosten voor een warmtepomp zijn sterk afhankelijk van het soort warmtepomp dat je kiest. Zo zijn geothermische warmtepompen (energiebron = bodem of grondwater) door hun complexere plaatsing duurder (vanaf € 15.000, incl. btw en plaatsing) dan warmtepompen die hun energie halen uit de buitenlucht (vanaf € 4.000, incl. btw en plaatsing). Daarnaast zijn er ook nog hybride warmtepompen (vanaf € 8.000, incl. btw en plaatsing) en warmtepompboilers (vanaf € 3.000, incl. btw en plaatsing). De kostprijs per type warmtepomp:

1. Prijs geothermische warmtepomp = vanaf € 15.000 (incl. btw en plaatsing)

prijs warmtepomp

Geothermische warmtepompen halen hun energie uit de aardwarmte. Ze zijn duurder dan warmtepompen die hun energie uit de buitenlucht halen, maar hun rendement ligt wel hoger. Er zijn 2 soorten geothermische warmtepompen, elk met hun eigen prijs:

 

Prijs water-water warmtepomp = € 15.000 à 20.000 (incl. btw en plaatsing)

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het grondwater om het water voor je centrale verwarming te verwarmen. Hiervoor zijn diepe grondboringen nodig en die doen de kosten voor deze warmtepomp oplopen.

Daar staat wel tegenover dat een water-water warmtepomp het beste rendement haalt van alle warmtepompen. De temperatuur van grondwater blijft namelijk vrij constant, ook in de winter. Zo geniet je van een snellere terugverdientijd.

Toepassing: volledige cv-installatie voor nieuwbouw of totaalrenovatie
Prijs: € 15.000 à 20.000 (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Prijs grond-water warmtepomp = € 20.000 à 30.000 (incl. btw en plaatsing)

Een grond-water warmtepomp haalt warmte uit de aardbodem om het water voor je centrale verwarming te verwarmen. Ook hier zijn grondwerken nodig die de prijs voor deze warmtepomp doen stijgen. Afhankelijk van de beschikbare ruimte in je tuin kiest een installateur voor een horizontaal buizennetwerk (zie foto boven) of een verticaal buitennetwerk (met diepteboringen).

Ook een grond-water warmtepomp haalt een hoog rendement, afhankelijk van de bodemsamenstelling en de diepte van de boringen.

Toepassing: volledige cv-installatie voor nieuwbouw of totaalrenovatie
Prijs: € 20.000 à 30.000 (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 


2. Prijs lucht warmtepomp = vanaf € 4.000 (incl. btw en plaatsing)

warmtepomp kostprijs

Warmtepompen die hun energie uit de buitenlucht halen zijn goedkoper dan geothermische warmtepompen (bodem of grondwater als energiebron). Er zijn 2 soorten lucht warmtepompen, elk met hun eigen prijs:

 

Prijs lucht-lucht warmtepomp = € 4.000 à 7.000 (incl. btw en plaatsing)

Een lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om de lucht in je woning te verwarmen. Een buitenunit zuigt de buitenlucht aan en 1 of meerdere binnenunits blazen dan de warme lucht in je woning. In de zomer kan je de werking van deze warmtepomp omdraaien en hem als airco gebruiken.

Een lucht-lucht warmtepomp is eigenlijk de goedkoopste warmtepomp. Dat komt vooral door de eenvoudige plaatsing (geen graafwerken). De kosten van deze warmtepomp hangen vooral af van het vermogen van de installatie en het aantal binnenunits en hun model (vloer-, plafond- of wandmodel).

Toepassing: ter vervanging van elektrische verwarming in een kleine woning / als airco in nieuwbouw of bestaande woningen
Prijs: € 4.000 à 7.000 (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Prijs lucht-water warmtepomp = € 5.000 à 9.000 euro (incl. btw en plaatsing)

Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om je cv-water, sanitair water of zelfs je zwembadwater te verwarmen. De kostprijs voor deze warmtepomp ligt flink lager dan bij een geothermische warmtepomp vanwege de eenvoudige, snelle plaatsing. Ook hier zijn geen graafwerken nodig.

Daar staat wel tegenover dat het rendement van deze warmtepomp minder hoog is door de wisselende buitentemperatuur. De kosten voor een lucht-water warmtepomp hangen vooral af van het vermogen van de installatie (grootte van de woning, gezinssituatie, …).

Toepassing: ter vervanging van de bestaande cv-ketel / als nieuwe cv-installatie bij nieuwbouw of renovatie / voor zwembadverwarming
Prijs: € 5.000 à 9.000 (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 3. Prijs andere soorten warmtepompen = vanaf € 3.000 (incl. btw en plaatsing)

kostprijs warmtepomp

Naast geothermische warmtepompen en lucht warmtepompen bestaan er ook nog hybride warmtepompen en warmtepompboilers. Wat voor systemen zijn dat en wat zijn de prijzen van die warmtepompen? Een overzicht:

 

Prijs hybride warmtepomp = € 8.000 à 15.000 (incl. btw en plaatsing)

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een gascondensatieketel en een warmtepomp (lucht-water). Zo koppel je het hoge rendement van een condenserende cv-ketel aan de groene, duurzame energie van een warmtepomp. Dit systeem bepaalt zelf de meest energiezuinige verwarmingsmethode: met de warmtepomp, met de condenserende ketel of met beide. De kostprijs van deze warmtepomp hangt vooral af van het vereiste vermogen en het merk (Daikin, Vaillant, …).

Toepassing: volledige cv-installatie bij renovatie (ideaal voor minder goed geïsoleerde woning)
Prijs: € 8.000 à 15.000 (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Prijs warmtepompboiler = € 3.000 à 5.000 (incl. btw en plaatsing)

Een warmtepompboiler haalt warmte uit de buitenlucht om je sanitair water te verwarmen. Je kan deze boiler vlot combineren met je bestaande cv-ketel, maar ook met een warmtepomp én zonnepanelen. Door zijn energiezuinige werking is een warmtepompboiler ideaal om je oude boiler te vervangen. De prijs van een warmtepompboiler is vooral afhankelijk van het volume van het waterreservoir, het merk, …

Toepassing: bij nieuwbouw of renovatie / voor grote gezinnen of gezinnen met grote warmwaterbehoefte
Prijs: € 3.000 à 5.000 (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 


Premies warmtepomp

Laat je een warmtepomp plaatsen door een erkende installateur? Dan kan je de kosten voor je warmtepomp installatie behoorlijk drukken met de Mijn VerbouwPremie (begrensd tot max. 40 of 50% van het factuurbedrag, afhankelijk van je inkomenscategorie). Het gaat om de volgende bedragen:

 • Geothermische warmtepomp (water-water en grond-water): 4.000 of 6.400 euro
 • Lucht-water warmtepomp: 3.000 of 4.800 euro
 • Lucht-lucht warmtepomp: 300 of 480 euro
 • Hybride lucht-water warmtepomp: 2.000 of 3.200 euro

BELANGRIJK: in bepaalde gevallen ligt het premiebedrag hoger (bv. voor beschermde afnemers). Zo kan je de kostprijs van je warmtepomp inperken. Lees er meer over in ons overzicht van de warmtepomp premies.

 

Zijn er nog andere financiële voordelen voor je warmtepomp?

Naast de Mijn VerbouwPremie kan je de warmtepomp kostprijs nog verder drukken met de volgende financiële voordelen:

 • Totaalrenovatiebonus: je hebt recht op deze bonus als je binnen 5 jaar je warmtepomp combineert met 2 of meer andere energiebesparende maatregelen (bv. isolatie, ventilatie, …). Let op: de einddatum van je 1e investering moet wel liggen tussen 2017 en 2020.
 • EPC-labelpremie: dateert je 1e energiebesparende maatregel uit 2021 of later? Dan zit je niet in het traject van de Totaalrenovatiebonus, maar in dat van de EPC-labelpremie. Hoe beter je EPC-label na je renovatiewerken binnen de 5 jaar, hoe hoger het premiebedrag.
 • Gemeentelijke premie: sommige gemeentes reiken ook premies  en/of goedkope leningen uit voor de aankoop van een warmtepomp. Doe dus zeker navraag bij jouw gemeente.
 • Verlaagd btw-tarief: warmtepomp kopen? Dan geniet je van 6% btw op zowel de materiaal- als arbeidskosten. Dit geldt normaal alleen voor woningen ouder dan 10 jaar, maar vanwege de stijgende energieprijzen tijdelijk ook voor woningen jónger dan 10 jaar tot 31 december 2024.

TIP: benieuwd naar de werkelijke prijs van je warmtepomp (= aankoopprijs – premies)? Een erkende installateur kan je helpen bij de berekening. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

 

Terugverdientijd warmtepomp

De terugverdientijd van een warmtepomp bedraagt gemiddeld 10 à 15 jaar en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oorspronkelijke investeringskost, je verbruik, het al dan niet combineren van de warmtepomp met zonnepanelen, …

Dankzij een warmtepomp moet je niet betalen voor fossiele brandstoffen (gas en mazout) en ben je niet afhankelijk van hun wisselende prijzen, … Een warmtepomp verbruikt enkel elektriciteit, maar die stroomkosten zijn een pak lager dan de kosten voor gas of mazout. Zeker als je je warmtepomp kan combineren met zonnepanelen. De installatie van een warmtepomp zelf is dan wel een behoorlijke investering, door de lagere energiekosten kan je die wel snel terugverdienen.

 

Hoe kan ik de terugverdientijd inkorten?

Bij een goed geïsoleerde woning kan je dankzij een warmtepomp 30 à 40% besparen op je energieverbruik. Naast een goede isolatie zijn er nog een aantal aandachtspunten om het verbruik van je warmtepomp zo laag mogelijk te houden en dus ook de terugverdientijd zoveel mogelijk in te korten. Het gaat om:

 • Correct vermogen op maat van je situatie: het vermogen van je warmtepomp moet perfect afgestemd zijn op de grootte van je woning, je energiebehoefte, … Heeft je warmtepomp een te laag vermogen? Dan heeft hij een groter verbruik en treedt er sneller slijtage op. Is het vermogen te hoog? Dan ligt de prijs van je warmtepomp onnodig hoog.
 • Juiste afstelling van de warmtepomp: een erkende installateur stelt je warmtepomp af op maat van jouw woning en je verbruik. Zo vermijd je onnodige extra energiekosten.
 • Combinatie met zonnepanelen: een warmtepomp verbruikt enkel elektriciteit. Als je die stroom zelf kan opwekken met zonnepanelen, heb je een enorm energiezuinige verwarmingsinstallatie.
 • Onderhoudscontract: bij een warmtepomp heb je minder onderhoudskosten dan bij een cv-ketel op mazout of gas. Een onderhoud is namelijk niet wettelijk verplicht. Toch is het sterk aangeraden om je warmtepomp om de 2 jaar te laten nakijken voor een optimaal rendement. Tip: je kan kiezen voor een onderhoudscontract bij de installateur van je warmtepomp.
 • Meerdere toepassingen: gebruik je je warmtepomp om je cv-water én je sanitair water te verwarmen? Dan geniet je van nog een beter rendement.

 

Doe een beroep op een erkende installateur

Wil je zeker zijn van de meest geschikte warmtepomp met een correct vermogen en juiste afstelling op maat van jouw situatie? Schakel dan zeker een erkende installateur in. Deze geeft je graag advies op maat en zorgt voor een correcte plaatsing en afstelling van de warmtepomp. Zo ben je zeker van een optimaal rendement en verbruik. Je kan er ook van op aan dat specialisten enkel werken met kwalitatieve systemen.

TIP: je kan gratis offertes aanvragen bij meerdere installateurs actief in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, adviezen en uitvoeringstermijnen vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

FAQ warmtepomp prijzen

Nog vragen rond de prijzen van warmtepompen? We zetten nog enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden kort op een rij: • Hoeveel kost de installatie van een warmtepomp?
  Dat hangt ervan af. Bij een lucht warmtepomp verloopt de plaatsing behoorlijk snel en efficiënt, waardoor de installatiekosten goed meevallen. Bij geothermische warmtepompen vormen die installatiekosten door de graafwerken een veel groter deel van de totale warmtepomp prijs. Voor een grondboring mag je rekenen op 5.000 à 6.500 euro. Bij een water-water warmtepomp zit je op die manier al snel aan een totale installatiekost van 15.000 euro. Bij een grond-water warmtepomp met een horizontaal buizennetwerk bedragen de installatiekosten ongeveer 10.000 euro.


 • Hoeveel bespaar je met een warmtepomp op je energiefactuur?

  Een warmtepomp onttrekt tot 80% van zijn energie aan een omgevingsbron en slechts 20% aan elektriciteit. Die stroomkosten liggen dus een pak lager dan de kosten voor mazout en gas. Op die manier kan je jaarlijks een kleine 300 euro besparen op je jaarlijkse energiefactuur. Combineer je je warmtepomp met zonnepanelen? Dan spaar je zelfs nog meer energiekosten uit.

  LET OP: dit is slechts een richtlijn. Hoeveel je effectief kan besparen is sterk afhankelijk van het type warmtepomp, het rendement, je eigen verbruik, … • Hoe kan ik extra besparen met mijn warmtepomp?

  Met een warmtepomp kan je niet alleen energiekosten uitsparen. Je betaalt ook minder onderhoudskosten, zeker in vergelijking met een mazoutketel (jaarlijkse controle van 150 à 200 euro is wettelijk verplicht). Bij een warmtepomp moet je enkel om de 2 jaar het koelcircuit laten controleren. Daarnaast kan je ook je woning koelen met een warmtepomp (actief of passief). Zo moet je niet investeren in een airco. • Wat is voor mij de beste warmtepomp?

  Dat hangt volledig van jouw situatie af. Woon je bv. in een klein en goed geïsoleerd appartement? Dan zal een lucht-lucht warmtepomp de meest voordelige keuze zijn (bv. ter vervanging van elektrische verwarming). Wil je je bestaande cv-ketel vervangen zonder nieuwe verwarmingstoestellen te laten plaatsen? Dan heeft een hybride warmtepomp de beste prijs-kwaliteitverhouding. Bij een nieuwbouw is een geothermische warmtepomp dan weer de meest logische optie. Nieuwbouwwoningen zijn namelijk het best geïsoleerd, het distributiesysteem en de verwarmingstoestellen zijn al aangepast aan een warmtepomp, …

  TIP: een erkende installateur kan je informeren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen op maat via de offertepagina. • Waarom kies ik best voor een erkende installateur?

  Een erkende installateur kan precies bepalen welk type warmtepomp met welk vermogen het meest geschikt is voor jouw situatie (afgestemd op je woning, gezinssituatie, verbruik, …). Zo ben je zeker dat de kostprijs van je warmtepomp correct is.

  En dat is niet alles… Zo’n installateur werkt enkel met kwalitatieve systemen én zorgt voor een correcte plaatsing en afstelling van de warmtepomp. Zo ben je zeker van een optimaal rendement en verbruik. Met het oog op een lange levensduur van je warmtepomp kan je ook een onderhoudscontract met je installateur afsluiten. Ontvang gratis offertes op maat van verschillende installateurs actief in je buurt.

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs