Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Combi-warmtepomp: prijs + FAQ

Een combiketel ken je allicht. Met zo’n cv-ketel verwarm je je woning én je sanitair water. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als een combi warmtepomp? Ook hier geniet je van een 2-in-1 oplossing: een warmtepomp die je cv-water en je tapwater verwarmt. Hoeveel betaal je voor zo’n integraal systeem? En is het interessanter dan een warmtepomp en boiler apart? Hier ontdek je hoe de vork in de steel zit!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Combi warmtepomp: prijs
Combi of solo warmtepomp?
Waarom installateur inschakelen?
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een combi warmtepomp?

De term zegt het eigenlijk zelf: een combi warmtepomp combineert 2 systemen in 1 oplossing. Je verwarmt al het water in je woning met slechts één duurzaam systeem:

  • Cv-water verwarmen: dit is het water dat door je afgiftesysteem loopt. Bij een warmtepomp gaat het idealiter om vloerverwarming of om lage temperatuur radiatoren. Een warmtepomp verwarmt je woning namelijk met een lagere watertemperatuur dan een gewone cv-ketel (45 à 55 graden Celsius). Is je woning goed geïsoleerd? Dan volstaat die lagere temperatuur ruimschoots om je woning te verwarmen.
  • Tapwater verwarmen: dit is het water dat je gebruikt in de badkamer en de keuken. Het boilerdeel van een combiwarmtepomp verwarmt dit water tot een hogere temperatuur: 55 à 65 graden Celsius. Zo ben je zeker dat er geen bacteriën zitten in het warm water dat je gebruikt om te douchen en te koken.

Interesse in een warmtepomp combi-systeem? Vraag dan zeker eerst advies aan 1 of meerdere erkende installateurs. Die informeren je graag over de mogelijkheden voor jouw woning, gaan na of 2 aparte systemen niet voordeliger zijn, … Ontvang nu gratis advies op maat!

combi warmtepomp

 

Voor- en nadelen van een warmtepomp combi

Net zoals een combiketel of een zonneboilercombi is ook een combiwarmtepomp uiteraard een handig systeem. Je woning én je sanitair water verwarmen met 1 installatie… Dat klinkt als muziek in de oren. Maar is het nu te mooi om waar te zijn of niet? We overlopen kort zowel de voordelen als de nadelen van een warmtepomp combisysteem:

 

  • Slechts 1 investering: met een combisysteem moet je geen warmtepomp en warmtepompboiler apart kopen en laten plaatsen. Met slechts 1 investering verwarm je zowel je woning als je sanitair water duurzaam en energiezuinig.
  • Eenvoudig om te installeren: bij een warmtepomp combi gaat het doorgaans om een monoblock model. Dat betekent dat er geen buitenunit nodig is, enkel een grote binnenunit volstaat. Daardoor valt zo’n systeem relatief snel te installeren en blijven de arbeidskosten dus beperkt.
  • Verschillende types warmtepompen: zo’n combisysteem is beschikbaar in meerdere types. Je kan bv. kiezen voor een water/water combi warmtepomp. In dat geval haalt de installatie de benodigde warmte uit het grondwater. Zo’n systeem is ideaal voor nieuwbouw. Maar ook voor renovaties zijn er combisystemen. Denk maar een lucht-water variant die de warmte uit de buitenlucht haalt via een eenvoudige muur- of dakdoorvoer.

 

  • Neemt de nodige ruimte in beslag: een warmtepompcombi mag dan slechts 1 systeem zijn, maar het neemt wel wat ruimte in beslag. Hou er dus rekening mee dat je behoorlijk veel plaats nodig hebt in je garage, kelder, berging, …
  • Niet altijd goedkoper: 1 systeem zou goedkoper moeten zijn dan 2 aparte systemen. Klinkt logisch, toch? Het is echter zeker niet altijd het geval dat een combisysteem budgetvriendelijker is. Het komt er dus op aan om goed beide opties te vergelijken. Qua rendement en dus ook qua prijs.
  • Niet het beste rendement: een combisysteem moet 2 zaken doen. Je cv-water en je tapwater verwarmen met elk een aparte temperatuur. Dat is niet zo bevorderlijk voor het rendement van deze installatie. Op dat vlak scoort een solo warmtepomp met aparte boiler hoger.

 

Combi warmtepomp: prijs

Hoeveel een combi warmtepomp nu precies kost? Dat hangt vooral af van het type (bv. geothermisch of niet?), het vereiste vermogen, het merk, … Voor een lucht-water combiwarmtepomp starten de prijzen doorgaans vanaf 9.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). Een geothermische variant zal uiteraard nog duurder zijn vanwege de complexere plaatsing.

Is een warmtepomp combi voor mij financieel interessanter? Met die vraag kan je terecht bij meerdere erkende installateurs. Zo vergelijk je eenvoudig de prijzen voor combi- en solo warmtepompen met een aparte boiler. Dé beste garantie op een goede keuze. Vergelijk nu gratis meerdere offertes!

 

warmtepomp combi

 

Combi of solo warmtepomp?

Naast een combiwarmtepomp is het natuurlijk ook mogelijk om te kiezen voor 2 aparte systemen: een solo warmtepomp en een warmtepompboiler. Vaak kiezen erkende installateurs voor die laatste optie. Maar waarom dan precies? Wat maakt zo’n solo warmtepomp met aparte boiler soms interessanter dan een warmtepompcombi? Een streepje duiding:

 

  • Eenvoudigere systemen: een aparte warmtepomp en warmtepompboiler zitten minder complex in elkaar dan een combisysteem. Ze moeten elk maar 1 ding doen, respectievelijk je woning en je sanitair water opwarmen. Bovendien zijn ze elk ook compacter en makkelijker te installeren.
  • Iets hoger rendement: een combiwarmtepomp moet vaak schakelen tussen verschillende functies. Het systeem moet én het cv-water én het tapwater verwarmen met een aparte temperatuur. Dat vergt meer energie, waardoor het rendement iets lager ligt dan bij 2 aparte systemen.
  • Budgetvriendelijker: in de praktijk komt een combisysteem vaak iets duurder uit dan een warmtepomp en boiler apart. Al hangt veel ook af van het merk, de installateur, … Het komt er dus vooral op aan om goed beide opties te vergelijken.

 

TIP: laat je adviseren door een groene energie-installateur!

Wil je haarfijn nagaan wat voor jou het beste warmtepompsysteem is? Vraag dan gewoon advies op maat aan 1 of meerdere erkende installateurs. Op basis van jouw woning, energieverbruik, waterverbruik, … gaan ze na of je beter kiest voor 2 aparte systemen of voor een warmtepompcombi. Uiteindelijk kies je dan het meest interessante voorstel tegen de beste prijs.

Gratis in contact komen met meerdere erkende experts? Maak dan zeker gebruik van onze offerteservice. Na een paar dagen nemen enkele erkende installateurs al contact op om jouw project gratis te bespreken. Start nu je aanvraag!

 

Waarom samenwerken met erkende installateur?

Warmtepompen zijn de verwarmingstechnologie van de toekomst. Wil je niet achterblijven en ook zo energiezuinig en milieuvriendelijk mogelijk verwarmen? Dan is een groene energie-installateur jouw partner bij uitstek. Dankzij zo’n expert ben je zeker van…

 

  • Advies over beste systeem: een solo of combi warmtepomp? Een geothermische of een luchtwarmtepomp? En met welk vermogen dan? Het is makkelijk om het noorden te verliezen als je zo’n systeem wil laten plaatsen. Gelukkig is een erkende installateur jouw gids van dienst. Op basis van jouw situatie én budget stelt hij de meest geschikte oplossing voor.
  • Correcte plaatsing: eens je de juiste warmtepomp hebt gekozen, installeert je expert het volledige systeem volgens de regels van de kunst. Zo’n correcte plaatsing is cruciaal voor een optimaal rendement en een lange levensduur.
  • Kwalitatieve warmtepompen: erkende installateurs werken enkel met hoogwaardige warmtepomp merken zoals Daikin, Remeha, Vaillant, Itho Daalderop, … Bovendien kan je altijd bij je installateur terecht voor een onderhoud, herstelling, …
  • Premies & financiële voordelen: samenwerken met een erkende installateur betekent ook dat je de kosten voor je warmtepomp kan drukken met premies en financiële voordelen. Zo is er de Mijn VerbouwPremie, het verlaagde btw-tarief van 6% als je woning minstens 10 jaar oud is, …

Een erkende installateur actief in jouw regio? Die vind je gratis, snel en heel eenvoudig via de offerteservice van Solvari!

 

FAQ over combi warmtepompen

Heb je nog vragen over zo’n combisysteem met een warmtepomp? Of twijfel je welk type warmtepomp het meest geschikt is voor jou? Een erkende installateur staat je graag bij met raad en daad. Ook hieronder vind je al het antwoord op enkele veelgestelde vragen:

 



  • Wat is het verschil tussen een combi en een hybride warmtepomp?
    Het is belangrijk om deze 2 termen uit elkaar te houden. Een hybride warmtepomp is namelijk een combinatie van een warmtepomp met een cv-ketel. Is de warmtevraag te groot bij een koude buitentemperatuur? Dan biedt die condensatieketel de nodige ondersteuning. Terwijl het bij een combi warmtepomp om een andere combinatie gaat: die van een warmtepomp met een boiler.


  • Hoe zit het dan met een split en een monoblock warmtepomp?
    Een ander onderscheid (naast solo vs. combi) is dat tussen een split en een monoblock warmtepomp. Hier gaat het om het aantal units waaruit een warmtepomp-installatie bestaat. Bij een monoblock-variant zitten alle onderdelen in 1 enkele behuizing die binnen staat. En bij een split warmtepomp is er zowel een binnenunit als een buitenunit (aan de muur, op het dak, …).


  • Kan ik met een warmtepomp combi ook mijn woning koelen?
    Ja, dat is zeker mogelijk. Zulke systemen zijn ook uitgerust met een koelmodule. Het gaat daarbij om passieve koeling. Koud water loopt dan door de leidingen van je vloerverwarming of je radiatoren en onttrekt zo de warmte aan de woonruimtes. Bovendien moet de compressor van de warmtepomp voor die koeling niet werken en verbruikt die geen stroom. Energiezuiniger dus dan een airco!


  • Wat zijn de afmetingen van een warmtepomp combisysteem?
    Door de ingebouwde boiler neemt een warmtepompcombi uiteraard meer plaats in beslag dan een solo warmtepomp. Gemiddeld mag je rekenen op een installatie die 1,80 meter hoog is en zo’n 60 cm breed en diep. Dat komt ongeveer overeen met de combinatie van een wasmachine en een droogkast.

 

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs