Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Premie warmtepomp 2024

Laatste update: 03 Jun 2024 – Als je een warmtepomp laat plaatsen door een erkende installateur maak je aanspraak op enkele interessante premies. Een overzicht van alle warmtepomp premies en andere financiële voordelen ontdek je hier, samen met info over de bedragen, voorwaarden en aanvraagprocedure.

 

Mogelijke premies warmtepomp 2024:

Warmtepomp premiePremiebedrag
Mijn VerbouwPremie € 300 - 6.400
Totaalrenovatiebonus€ 625 - 4.750
EPC-labelpremie€ 2.500 - 5.000
Verlaagd btw-tarief6% btw (i.p.v. 21%)

BELANGRIJK: wil je in aanmerking komen voor deze warmtepomp premies? Dan moet je samenwerken met een groene energie-installateur (met het RESCert-certificaat). Dat geldt voor alle types warmtepompen, ook voor lucht-lucht warmtepompen. Op zoek naar zo’n gecertificeerde installateur? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere specialisten via onze offerteservice.

 


1. Mijn VerbouwPremie

Laat je een warmtepomp(boiler) plaatsen? Dan kom je in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Deze eengemaakte premie bundelt de voormalige Overkoepelende renovatiepremie en de aparte energiepremies van Fluvius.

BELANGRIJK: benieuwd naar het premiebedrag voor jouw warmtepomp? Een erkende installateur bezorgt je graag alle info. Ontvang gratis advies en offertes op maat.

 

Voor welke werken?

Wie investeert in de energiezuinigheid van een bestaande woning of appartement, appartementsgebouw of niet-woongebouw komt in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Het plaatsen van installaties als een warmtepomp en een warmtepompboiler valt hier uiteraard ook onder.

Elke eigenaar en investeerder in bestaande woon- en niet-woongebouwen komt in aanmerking. Bij een gemeenschappelijke warmtepomp die dient voor meerdere appartementen van een appartementsgebouw, komt de premie toe aan de investeerder voor het volledige appartementsgebouw. Als er een vereniging van mede-eigenaars (VME) is, komt de premie aan hen toe.

 

Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie?

Het premiebedrag hangt af van je inkomen en het type warmtepomp. Een overzicht van de richtprijzen op basis van de doelgroep:

 

A. Warmtepomp

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar-bewoner uit de laagste inkomenscategorie /
Verhuurder aan sociaal verhuurkantoor
min. € 480 - max. € 6.400
Max. 50% van factuurbedrag
Eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie,
hoogste inkomenscategorie /
andere investeerder
min. € 300 - max. € 4.000
Max. 40% van factuurbedrag
Gemeenschappelijke installatie in een appartementsgebouwmin. € 300 - max. € 4.000
x aantal eenheden
max. 40% van factuurbedrag

 

B. Warmtepompboiler

DoelgroepPremie (eindfactuur t/m 30-06-22)Premie (eindfactuur vanaf 01-07-22 en aangevraagd vóór 31-12-25)
Eigenaar-bewoner uit de laagste inkomenscategorie /
Verhuurder aan een sociaal verhuurkantoor
€ 360
max. 50% van factuurbedrag
€ 1.080
max. 50% van factuurbedrag
Eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie /
hoogste inkomenscategorie /
andere investeerder
€ 300
max. 40% van factuurbedrag
€ 900
max. 40% van factuurbedrag
Gemeenschappelijke installatie in appartementsgebouw € 300 per wooneenheid
max. 40% van factuurbedrag
€ 900 per wooneenheid
max. 40% van factuurbedrag

LET OP: in bepaalde situaties is de premie hoger. Dit is bv. het geval wanneer je uitsluitend nachttarief hebt. Dit geldt wel enkel voor warmtepompboilers met eindfactuur van 1 januari 2021 of later. Wil je hierover meer weten? Dan kan je terecht bij je installateur.

 

LET OP: aangepaste inkomensgrenzen sinds 1 januari 2023

Wil je de Mijn VerbouwPremie aanvragen voor een warmtepomp(boiler)? Let dan goed op, aangezien de inkomensgrenzen voor categorieën zijn aangepast. Wil je weten of je tot een andere inkomensklasse behoort? Vraag advies aan een installateur actief in je buurt.

 

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Wil je aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie voor een warmtepomp(boiler)? Dan moet je voldoen aan de onderstaande voorwaarden:

 • De premie is enkel beschikbaar voor de renovatie van een bestaand gebouw, zoals een woning of appartement. Ook voor de realisatie van een nieuwe woning door herbestemming van een pand, kan je de premie aanvragen.
 • Voor investeringen in hernieuwbare energie moet het pand minstens 5 jaar vergund zijn en moet –  indien van toepassing – de EPB-aangifte tijdig zijn ingediend, conform de eisen.
 • Je kan maar om de 10 jaar een premie krijgen voor een warmtepomp. Vroeg je dus enkele jaren terug al een premie aan bij Fluvius? Dan kom je (nog) niet in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie.
 • Er zijn ook specifieke eisen voor de thermische installatie zelf. Warmtepompboilers moeten bv. beschikken over een regeling die de warmwatertemperatuur verhoogt bij een extern signaal om zo aan thermische opslag te doen.
 • De installatie van een warmtepomp(boiler) moet door een professioneel Rescert-installateur gebeuren.

TIP: wil je meer weten over de verschillende voorwaarden van de Mijn VerbouwPremie? Contacteer dan een expert. Hij vertelt er je graag meer over. Start hier je aanvraag.

 

Hoe de Mijn VerbouwPremie aanvragen?

Je kan de Mijn VerbouwPremie online aanvragen via het digitaal loket. Dat moet normaal uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur.

Documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de aannemer,… Een erkende installateur bezorgt je de nodige documenten en helpt je graag verder met je premieaanvraag. Ontvang gratis offertes van warmtepompinstallateurs actief in je regio via onze offertedienst.

  • Kan ik een warmtepomp premie ontvangen als ik er al 1 ontving?

  Wil je een (nieuwe) warmtepomp of warmtepompboiler plaatsen? Weet dan dat je pas om de 10 jaar een nieuwe premie kan krijgen voor deze installaties. Ontving je dus eerder al een premie onder het oude premiestelsel (energiepremies van Fluvius)? Hou dan rekening met deze voorwaarde.

  LET OP: ontving je de afgelopen 10 jaar al een premie voor een warmtepomp (uitzondering lucht-lucht warmtepomp) of een zonneboiler? Dan heb je geen recht op een premie voor een warmtepompboiler. Meer weten? Je installateur adviseert je graag verder. • Is een warmtepomp ook rendabel zonder de Mijn VerbouwPremie?

  Zeker weten! Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een cv-ketel op gas of mazout. Zeker met het oog op de energietransitie.  Een warmtepomp is niet alleen een toekomstbestendige investering, de installatie verhoogt daarnaast ook sterk de waarde van je woning. Beschik je over zonnepanelen? Dan kan je die groene stroom gebruiken voor je warmtepomp en bespaar je nog meer.

  Advies op maat nodig? Een erkende installateur vertelt je graag meer over de mogelijkheden, de voordelen, de kostprijs, … van een warmtepomp op maat. Vergelijk gratis voorstellen bij experts actief in je buurt.

 


2. Totaalrenovatiebonus

Combineer je een warmtepomp(boiler) met minstens 2 andere energiebesparende maatregelen? Dan kan je ook de Totaalrenovatiebonus krijgen. Hoe meer maatregelen je laat uitvoeren binnen de 5 jaar, hoe hoger het bedrag van die bonus.

 

Bedrag Totaalrenovatiebonus

Jouw bonus is afhankelijk van het aantal energiebesparende maatregelen. Voor eengezinswoningen en appartementen bedraagt de Totaalrenovatiebonus:

Aantal werkenEengezinswoningAppartement
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5€ 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

Voor beschermde afnemers ligt het bonusbedrag 50% hoger.

 

Voorwaarden Totaalrenovatiebonus

 • Het moet gaan om een woning, wooneenheid of woongebouw die voor 31 december 2005 aangesloten is op het elektriciteitsnet.
 • De eindfactuur van de 1e investering heeft een datum tussen 1/1/2017 en 31/12/2020.
 • Je moet minstens 3 energiebesparende maatregelen van onderstaande lijst laten uitvoeren binnen de 5 jaar:
  • dak- of zoldervloerisolatie
  • buitenmuurisolatie
  • kelderisolatie of vloerisolatie op volle grond
  • nieuwe beglazing
  • zonneboiler
  • warmtepomp
  • ventilatiesysteem
 • De voorwaarden voor de Mijn VerbouwPremie voor de aparte werken blijven gelden.

LET OP: ondertekende je nog in 2020 een offerte voor een investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en ontving je de eindfactuur in 2021? Dan kan je kiezen tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie. Bij een ondertekende offerte na 1 januari 2021 val je niet meer onder de Totaalrenovatiebonus en kan je een beroep doen op de EPC-labelpremie. Een overzicht:

Datum eindfactuur werkenDatum aanvraag 1ste premieRenovatiepremie
Voor 1/1/2021 Voor 1/1/2021 BENO-pass
Voor 1/1/2021 Na 1/1/2021 BENO-pass
Na 1/1/2021 Na 1/1/2021 EPC-labelpremie
Na 1/1/2021 Na 1/1/2021 maar ondertekende
offerte/bestelbon van vóór 1/1/2021
Keuze tussen
EPC-labelpremie of BENO-Pass

 

Hoe Totaalrenovatiebonus aanvragen?

Je moet de werken eerst laten uitvoeren en er de Mijn VerbouwPremie voor aanvragen. Zodra Fluvius vaststelt dat er voor een gebouw 3 maatregelen uitgevoerd zijn die in aanmerking komen, nemen ze zelf contact op. Je krijgt deze Totaalrenovatiebonus dus automatisch.

LET OP: je kan enkel aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie als de werken uitgevoerd zijn door een aannemer. Samenwerken met een vakbedrijf is sowieso aangeraden. Deze kan je gepast adviseren en zorgt voor een correcte uitvoering van de werken. Ontvang vrijblijvend offertes via de offertepagina.

 

premie warmtepomp

 


3. EPC-labelpremie

Laat je energiebesparende werken uitvoeren met een eindfactuur vanaf 2021? Dan kan je aanspraak maken op de EPC-labelpremie. Je kan deze premie aanvragen om maatregelen te treffen die de EPC-score van je woning of appartement aanzienlijk verbeteren. Wat zijn de voorwaarden om deze premie aan te vragen?

 

Hoeveel bedraagt de premie?

Het bedrag van de premie hangt af van het energielabel waarnaar je streeft met de renovatiewerken:

Type huisvestingNieuw energielabelPremiebedrag
Woningnaar label C€ 2.500
naar label B€ 3.750
naar label A€ 5.000
Appartementnaar label B€ 2.500
naar label A€ 3.750

LET OP: voor beschermde afnemers zijn de premiebedragen 20% hoger. Wens je hierover graag meer informatie? Informeer er dan naar bij je installateur.

 

Voorwaarden EPC labelpremie

Om in aanmerking te komen voor de EPC labelpremie moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Woning zelf: je kan de premie krijgen voor een woning of wooneenheid met een slechte energieprestatie. Dat moet je bewijzen met een EPC-attest dat niet ouder is dan 2019. Gaat het om een huis? Dan moet het energielabel op dat attest E of F zijn. Gaat het om een appartement? Dat moet het energielabel op het attest D, E of F zijn.
 • Termijn van de renovatie: binnen 5 jaar na de datum op dat EPC-attest moet je door je zolderisolatie, muurisolatie, condensatieketel, … een hoger EPC-label halen. Bij een huis is dat minstens het energielabel C en bij een appartement minstens het energielabel B.
 • Erkende energiedeskundige: voor deze premie moet je 2 EPC-keuringen laten uitvoeren door een energiedeskundige type A. Zo’n EPC-verslaggever komt bij je langs en verwerkt alle nodige data in een softwareprogramma. Enkele dagen later krijg je je EPC-attest in de brievenbus.

LET OP: je kan de EPC-labelpremie en Totaalrenovatiebonus niet combineren. De richtlijn is dat je een beroep doet op de EPC-labelpremie als de factuur van je 1ste investering een einddatum heeft na 1 januari 2021 en je de offerte ook ondertekende na 1 januari 2021. Kortom, start je nu met je renovatie? Dat kom je sowieso terecht in het traject van de EPC-labelpremie.

 

Hoe vraag ik de EPC labelpremie aan?

Dat doe je het best online bij Fluvius. Dat gaat sneller en je kan je aanvraag ook makkelijk opvolgen. Die bestaat uit 2 stappen:

 • STAP 1 = activatie van de EPC labelpremie (voor de renovatie): je start je aanvraag door je EPC labelpremie te activeren op de site van Fluvius. Je geeft de gegevens van het EPC van je woning in en duidt het EPC-label aan. Daarna heb je 5 jaar de tijd om je woning te renoveren.
 • STAP 2: uitbetaling van de EPC labelpremie (na de renovatie): is je woning gerenoveerd en heb je een nieuw EPC laten opmaken? Dan kan je overgaan tot de uitbetaling van je labelpremie. Je geeft op de site van Fluvius de gegevens van het EPC van na de renovatie in en duidt het nieuwe EPC-label aan.

Advies op maat nodig? Je installateur geeft je graag meer uitleg over deze premie en de voorwaarden, de procedure, de bedragen,… Contacteer gratis en vrijblijvend meerdere installateurs actief in je buurt.

 

BELANGRIJK: EPC-labelpremie verhuist naar Mijn VerbouwPremie

Vanaf 1 januari 2025 valt de EPC-labelpremie onder de Mijn VerbouwPremie. Vanaf dan zal deze premie ook inkomensgerelateerd zijn. Hou hier dus rekening mee als je energetische renovatiewerken in je woning uitvoert. Spreek er ook over met je installateur!

 


 4. Verlaagd btw-tarief

Is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je al langer slechts 6% btw in plaats van 21% op de materiaal- en arbeidskosten voor je warmtepomp. Sinds 1 april 2022 is dat echter ook het geval voor woningen jonger dan 10 jaar. Dat blijft ook het geval in 2024.

TIP: wil je binnen die termijn nog een warmtepomp(boiler) plaatsen? Contacteer dan een ervaren installateur. Start hier je contactaanvraag.

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs