Warmtepompenadvies.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Premie warmtepomp 2022

Laatste update: 05 Sep 2022 – Als je een warmtepomp laat plaatsen door een erkende aannemer maak je aanspraak op enkele interessante premies. Een overzicht van alle warmtepomp premies en andere financiële voordelen ontdek je hier samen met info over de bedragen, voorwaarden en aanvraagprocedure.

 

Mogelijke premies warmtepomp 2022:

PremiePremiebedrag
Fluvius premie warmtepomp (t.e.m. 30 juni 2022)€ 300 - 4.000
BENO-pass Totaalrenovatiebonus€ 625 - 4.750
Fluvius premie warmtepompboiler (t.e.m. 30 juni 2022)€ 300 - 360
EPC-labelpremie€ 2.500 - 5.000
Mijn VerbouwPremie (vanaf 1 juli 2022)€ 300 - 6.400
Verlaagd btw-tarief (t.e.m. 31 december 2023)6% btw (i.p.v. 21%)

BELANGRIJK: wil je in aanmerking komen voor deze warmtepomp premies? Dan moet je samenwerken met een groene energie-installateur (met het RESCert-certificaat). Dat geldt voor alle types warmtepompen, ook voor lucht-lucht warmtepompen. Op zoek naar zo’n gecertificeerde installateur? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere specialisten via onze offerteservice.

 

Wijziging 1 juli 2022:
Renovatiepremie & Fluvius energiepremies verdwijnen

Sinds 1 juli kan je de renovatiepremie en energiepremies van Fluvius niet meer aanvragen. Ze verdwijnen en worden vervangen door de Mijn VerbouwPremie. Die kan je aanvragen vanaf 1 oktober 2022.

Heb je reeds geïnvesteerd in een (hybride) warmtepomp? Vanaf 1 oktober kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie. Je kan deze premie enkel aanvragen voor facturen of delen van facturen waarvoor je nog geen renovatiepremie of Fluvius premie hebt ontvangen.

Wil je een (hybride) warmtepomp laten plaatsen? Dan hoef je niet te wachten om aanspraak te maken op de nieuwe premie. Ontvang gratis offertes op maat.

 

 


1. Fluvius premie warmtepomp (t.e.m. 30 juni 2022)

Indien je een warmtepomp laat plaatsen door een erkende aannemer maakte je tot 30 juni 2022 kans op een premie van de netbeheerder Fluvius. Vanaf 1 oktober 2022 wordt deze premie samengebundeld in de Mijn VerbouwPremie.

 

LET OP: deze premie kon je aanvragen t.e.m. 30 juni

Sinds 1 juli 2022 worden de renovatiepremie en de premies van Fluvius voor energiebesparende maatregelen eengemaakt in de Mijn VerbouwPremie:

 • Tot en met 30 juni 2022 kon je de Fluvius premies en de renovatiepremie aanvragen.
 • Tussen 1 juli en 30 september 2022 kan je de premies tijdelijk niet aanvragen.
 • Vanaf 1 oktober kan je de nieuwe Mijn VerbouwPremie aanvragen.

TIP: liet je al een warmtepomp plaatsen? Maar heb je nog geen premie aangevraagd? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden vanaf 1 oktober aanspraak maken op de nieuwe premie. Wil je nog investeren in een (hybride) warmtepomp? Dan hoef je niet te wachten met de installatie! Ontvang professioneel advies op maat voor jouw situatie.

 

LET OP: onderstaande informatie is niet langer relevant aangezien je de premie niet meer kan aanvragen. 

 

Bedrag premie (hybride) warmtepomp

In verband met de stijgende energieprijzen heeft de overheid besloten om de premies voor (hybride) lucht-water warmtepompen met een eindfactuur van 2022 of 2023 tijdelijk te verhogen. Voor lucht-water warmtepompen is dat € 3.000, voor de hybride variant € 2.400. Daarnaast kan je in deze periode voor woningen jonger dan 10 jaar óók aanspraak maken op het verlaagde btw-tarief van 6% voor het installeren van warmtepompen. Afgezien van deze uitzonderingen kan je uitgaan van de volgende bedragen:

Type warmtepompPremiebedrag
Geothermische warmtepomp
(label A++ of beter)
€ 4.000
Uitsluitend nachttarief: € 4.800
Lucht-waterwarmtepomp
(label A+ of beter)
€ 1.500
Uitsluitend nachttarief: € 1.800
Hybride lucht-waterwarmtepomp
(label A+ of beter)
€ 800
Uitsluitend nachttarief: € 960
Lucht-luchtwarmtepomp
(label A+ of beter)
€ 300
Uitsluitend nachttarief: € 360

De premie bedraagt maximaal 40% van je eindfactuur. Bij gebouwen met toepassing van het uitsluitend nachttarief geldt een maximum van 50% van de factuur.

TIP: de premie wordt verdubbeld als de woning in een gebied ligt zonder aardgasnet of als de warmtepomp er komt ter vervanging van elektrische verwarming op uitsluitend nachttarief.

Premie voor beschermde afnemers:
Voor beschermde afnemers bedraagt de premie voor een warmtepomp € 360 tot 4.800 met een max. van 50% van de factuur.

 

Voorwaarden warmtepomp premie

 • Factuurdatum: de datum van je factuur ligt tussen 1/01/2021 en 31/12/2022.
 • Nieuwe warmtepomp: het moet gaan om een nieuwe warmtepomp. Ze mag niet gebruikt worden voor actieve koeling en ze moet voldoen aan de technische eisen. Deze premie geldt overigens niet voor warmtepompboilers.
 • Energielabel: geothermische warmtepompen moeten een A++ energielabel hebben om de premie te kunnen krijgen. Voor lucht-luchtwarmtepompen en (hybride) lucht-waterwarmtepompen is een A+ label vereist.
 • Vlaams Gewest: de subsidie geldt voor woningen in het Vlaams Gewest die voor 01/01/2014 op het elektriciteitsnet werden aangesloten.
 • Aannemer verplicht: de plaatsing moet gebeuren door een aannemer. Deze moet over een certificaat van bekwaamheid beschikken, of de installatie moet door een gecertificeerde keuringsinstantie gecontroleerd worden. Via onze gratis offertedienst kan vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij erkende installateurs van warmtepompen. Ze geven je ook meer uitleg over de voorwaarden en aanvraagprocedure voor de warmtepomppremie.
 • Combinatie met andere premies:  deze premie is enkel combineerbaar met de premie voor een warmtepompboiler als de warmtepompboiler eerst geplaatst wordt of als het gaat om een lucht-luchtwarmtepomp die eerst geplaatst wordt.

 

Hoe warmtepomp subsidie aanvragen?

Je kan de subsidie voor een warmtepomp online of per post aanvragen bij netbeheerder Fluvius, en dat tot 2 jaar na de factuurdatum. Je mag daarbij niet vergeten om, naast het aanvraagformulier, ook alle gevraagde documenten aan de netbeheerder te bezorgen. Het gaat om een ingevuld en ondertekend attest van de aannemer, kopieën van de facturen met daarop een vermelding van het type, merk, vermogen, …

TIP: een installateur voorziet je van de nodige documenten en kan ook helpen bij de aanvraag. Hou er ook rekening mee dat je enkel in aanmerking komt voor deze premie als de warmtepomp geplaatst wordt door een erkende aannemer. Samenwerken met een vakman is trouwens aangeraden omdat deze je gepast kan adviseren en zorgt voor een correcte plaatsing. Benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Ontvang vrijblijvend offertes via de offertepagina.

 

premie warmtepomp

2. BENO-pass Totaalrenovatiebonus

Wanneer je minstens 3 energiebesparende maatregelen combineert, kan je een totaalrenovatiebonus krijgen. Hoe werkt het? Wanneer je binnen een termijn van 5 jaar minstens 3 premies van de netbeheerder aanvraagt, of 2 premies combineert met een ventilatiesysteem, krijg je een bonus bovenop de afzonderlijke premies van de netbeheerder.

 

Bedrag totaalrenovatiebonus

Jouw bonus is afhankelijk van het aantal energiebesparende maatregelen. Voor eengezinswoningen en appartementen bedraagt de totaalrenovatiebonus:

Aantal werkenEengezinswoningAppartement
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5€ 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

Voor beschermde afnemers ligt het bonusbedrag 50% hoger.

 

Voorwaarden totaalrenovatiebonus

 • Het moet gaan om een woning, wooneenheid of woongebouw die voor 31 december 2005 aangesloten is op het elektriciteitsnet.
 • De eindfactuur van de eerste investering heeft een datum tussen 1/1/2017 en 31/12/2020.
 • Je moet minstens 3 energiebesparende maatregelen van onderstaande lijst laten uitvoeren binnen de 5 jaar:
  • dak- of zoldervloerisolatie
  • buitenmuurisolatie
  • kelderisolatie of vloerisolatie op volle grond
  • nieuwe beglazing
  • zonneboiler
  • warmtepomp
  • ventilatiesysteem
 • De voorwaarden voor de premies voor de aparte werken blijven gelden.

LET OP: ondertekende je nog in 2020 een offerte voor een investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en ontving je de eindfactuur in 2021? Dan kan je kiezen tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie. Bij een ondertekende offerte na 1 januari 2021 val je niet meer onder de Totaalrenovatiebonus en kan je een beroep doen op de EPC-labelpremie. Een overzicht:

Datum eindfactuur werkenDatum aanvraag 1ste premieRenovatiepremie
Voor 1/1/2021 Voor 1/1/2021 BENO-pass
Voor 1/1/2021 Na 1/1/2021 BENO-pass
Na 1/1/2021 Na 1/1/2021 EPC-labelpremie
Na 1/1/2021 Na 1/1/2021 maar ondertekende
offerte/bestelbon van vóór 1/1/2021
Keuze tussen
EPC-labelpremie of BENO-Pass

 

Hoe Totaalrenovatiebonus aanvragen?

Je moet de werken eerst laten uitvoeren en er de premie van Fluvius voor aanvragen. Zodra Fluvius dan vaststelt dat er voor een gebouw 3 maatregelen uitgevoerd zijn die in aanmerking komen, nemen ze zelf contact op. Je krijgt deze Totaalrenovatiebonus dus automatisch.

LET OP: je kan enkel aanspraak maken op de Fluvius premies als de werken uitgevoerd zijn door een aannemer. Samenwerken met een vakman is sowieso aangeraden. Deze kan je gepast adviseren en zorgt voor een correcte uitvoering van de werken. Ontvang vrijblijvend offertes via de offertepagina.

 

3. Warmtepompboiler premie (t.e.m. 30 juni 2022)

Er bestond ook een premie van Fluvius voor warmtepompboilers die enkel gebruikt wordt voor de productie van sanitair warm water. Ook hiervoor kan je binnenkort de Mijn VerbouwPremie aanvragen:

 

LET OP: deze premie kon je aanvragen t.e.m. 30 juni 2022

Vanaf 1 juli 2022 worden o.a. alle energiepremies van Fluvius samengebundeld in de nieuwe ‘Mijn VerbouwPremie.

 • Tot en met 30 juni 2022 moet je premie voor warmtepompboilers aanvragen zoals hierboven beschreven.
 • Tussen 1 juli en 30 september 2022 worden de aanvragen tijdelijk stopgezet.
 • Vanaf 1 oktober kan je de nieuwe Mijn VerbouwPremie aanvragen.

LET OP: liet je al een (hybride) warmtepomp plaatsen? En ontving je daarvoor nog geen premie? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor de Mijn VerbouwPremie. Wens je hierover meer informatie? Je installateur helpt je graag verder!

 

LET OP: onderstaande informatie is niet langer relevant aangezien je de premie niet meer kan aanvragen. 

 

Bedrag premie warmtepompboiler

De premie bedraagt € 300, met een max. van 40% van de factuur. Voor eindafnemers die op het elektriciteitsdistributienet zijn aangesloten met toepassing van uitsluitend nachttarief is er een verhoogde premie van € 360 met een max. van 50% van de factuur.

Premie voor beschermde afnemers:
Voor beschermde afnemers bedraagt de premie voor een warmtepompboiler € 360 met een max. van 50% van de factuur.

 

Voorwaarden warmtepompboiler premie

 • Aannemer verplicht: de plaatsing moet gebeuren door een aannemer. Via onze gratis offertedienst kan vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij erkende installateurs van warmtepompboilers. Ze geven je ook meer uitleg over de voorwaarden en aanvraagprocedure voor de warmtepompboiler premie.
 • Combinatie met andere premies: de premie voor warmtepompboilers is niet combineerbaar met de zonneboiler premie. De premie is enkel combineerbaar met de warmtepomp premie indien de warmtepompboiler eerst geplaatst wordt of als het gaat om een lucht-luchtwarmtepomp die eerst geplaatst wordt.

 

Hoe warmtepompboiler premie aanvragen?

Je kan de premie voor een warmtepompboiler online of per post aanvragen bij netbeheerder Fluvius, en dat tot 2 jaar na de eindfactuurdatum. Vergeet daarbij niet om, naast het aanvraagformulier, ook alle gevraagde documenten aan de netbeheerder te bezorgen. Het gaat om een kopie van de facturen, een attest met technische info over de geplaatste warmtepompboiler, …

TIP: een installateur voorziet je van de nodige documenten en kan ook helpen bij de aanvraag. Hou er ook rekening mee dat je enkel in aanmerking komt voor deze premie als je de warmtepompboiler laat plaatsen door een erkend installateur. Samenwerken met een vakman is trouwens aangeraden omdat deze je gepast kan adviseren en zorgt voor een correcte plaatsing. Benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Ontvang vrijblijvend offertes via de offertepagina.

 

4. EPC-labelpremie

Laat je energiebesparende werken uitvoeren met een eindfactuur vanaf 2021? Dan kan je ook aanspraak maken op de EPC-labelpremie. Je kan de EPC-labelpremie aanvragen om maatregelen te treffen die de EPC-score van je woning of appartement aanzienlijk verbeteren. Wat zijn de voorwaarden om deze premie aan te kunnen vragen?

 

Hoeveel bedraagt de premie?

Het bedrag van de premie wordt bepaald door het energielabel waarnaar je streeft met de renovatiewerken. Een overzicht:

Type huisvestingNieuw energielabelPremiebedrag
Woningnaar label C€ 2.500
naar label B€ 3.750
naar label A€ 5.000
Appartementnaar label B€ 2.500
naar label A€ 3.750

LET OP: voor beschermde afnemers zijn de premiebedragen gemiddeld zo’n 20% hoger. Wens je hierover graag meer informatie? Informeer er dan naar bij je installateur.

 

Voorwaarden voor premie-aanvraag

Om in aanmerking te komen voor de EPC labelpremie moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Woning zelf: je kan de premie krijgen voor een woning of wooneenheid met een slechte energieprestatie. Dat moet je bewijzen met een EPC-attest dat niet ouder is dan 2019. Gaat het om een huis? Dan moet het energielabel op dat attest E of F zijn. Gaat het om een appartement? Dat moet het energielabel op het attest D, E of F zijn.
 • Termijn van de renovatie: binnen 5 jaar na de datum op dat EPC-attest moet je door je zolderisolatie, muurisolatie, condensatieketel, … een hoger EPC-label halen. Bij een huis is dat minstens het energielabel C en bij een appartement minstens het energielabel B.
 • Erkende energiedeskundige: voor deze premie moet je 2 EPC-keuringen laten uitvoeren door een energiedeskundige type A. Zo’n EPC-verslaggever komt bij je langs en verwerkt alle nodige data in een softwareprogramma. Enkele dagen later krijg je je EPC-attest in de brievenbus.

LET OP: je kan de EPC-labelpremie en Totaalrenovatiebonus niet combineren. De richtlijn is dat je een beroep doet op de EPC-labelpremie als de factuur van je 1ste investering een einddatum heeft na 1 januari 2021 en je de offerte ook ondertekende na 1 januari 2021. Kortom, start je nu met je renovatie? Dat kom je sowieso terecht in het traject van de EPC-labelpremie.

 

Hoe vraag ik de EPC labelpremie aan?

Dat doe je het best online bij Fluvius. Dat gaat sneller en je kan je aanvraag ook makkelijk opvolgen. Die bestaat uit 2 stappen:

 • STAP 1 = activatie van de EPC labelpremie (voor de renovatie): je start je aanvraag door je EPC labelpremie te activeren op de site van Fluvius. Je geeft de gegevens van het EPC van je woning in en duidt het EPC-label aan. Daarna heb je 5 jaar de tijd om je woning te renoveren.
 • STAP 2: uitbetaling van de EPC labelpremie (na de renovatie): is je woning gerenoveerd en heb je een nieuw EPC laten opmaken? Dan kan je overgaan tot de uitbetaling van je labelpremie. Je geeft op de site van Fluvius de gegevens van het EPC van na de renovatie in en duidt het nieuwe EPC-label aan.

Advies op maat nodig? Je installateur geeft je graag meer uitleg over deze premie en de voorwaarden, de procedure, de bedragen,… Contacteer gratis en vrijblijvend meerdere installateurs actief in je buurt.

 

TIP: leen extra voordelig dankzij het Renteloze Renovatiekrediet

Wie een woning met een slechte energieprestatie koopt en binnen de 5 jaar de EPC-score aanzienlijk verbetert, kan bovenop zijn hypothecaire lening ook een renteloos renovatiekrediet aanvragen. Voor woningen die naar een EPC-label A worden getransformeerd, kan dat tot € 60.000 zijn.  Wil je graag meer weten? Neem dan contact op met je bank.

 

5. Mijn VerbouwPremie

Wil je een premie aanvragen voor een warmtpomp? Onthoud dan dat vanaf 1 juli 2022 alle Fluvius energiepremies onder 1 centrale subsidie vallen: de ‘Mijn VerbouwPremie’:

 • Tot en met 30 juni 2022 kan je de Fluvius premie voor warmtepompen en warmtepompboilers aanvragen zoals hierboven beschreven.
 • Tussen 1 juli en 30 september 2022 is er een tijdelijke stop op de aanvraag van de premies.
 • Daarna, vanaf 1 oktober 2022, vraag je officieel de Mijn VerbouwPremie aan.

LET OP: heb je nog geen premie aangevraagd voor je (hybride) warmtepomp of warmtepompboiler? Of wil je nog een nieuwe plaatsen? Dan kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Ontvang gratis advies en offertes op maat.

 

Voor welke werken?

Al wie investeert in een bestaande woning of appartement, appartementsgebouw of niet-woongebouw komt in aanmerking voor de VerbouwPremie wanneer het gaat over investeringen in het verbeteren van de woonkwaliteit en de energie-efficiëntie van een gebouw. Het plaatsen van installaties voor hernieuwbare energieproductie, zoals een warmtepomp en een warmtepompboiler, behoren hier ook toe.

Elke eigenaar en investeerder in bestaande woon- en niet-woongebouwen komt in aanmerking. Bij een gemeenschappelijke warmtepomp die dient voor meerdere appartementen van een appartementsgebouw, komt de premie toe aan de investeerder voor het volledige appartementsgebouw. Als er een vereniging van mede-eigenaars (VME) is, komt de premie aan hen toe.

 

Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie?

Het premiebedrag wordt bepaald op basis van je inkomen en het type warmtepomp. Een overzicht van de richtprijzen op basis van de doelgroep:

 

A. Warmtepomp

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar-bewoner uit de laagste inkomenscategorie /
Verhuurder aan sociaal verhuurkantoor
min. € 480 - max. € 6.400
Max. 50% van factuurbedrag
Eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie,
hoogste inkomenscategorie /
andere investeerder
min. € 300 - max. € 4.000
Max. 40% van factuurbedrag
Gemeenschappelijke installatie in een appartementsgebouwmin. € 300 - max. € 4.000
x aantal eenheden
max. 40% van factuurbedrag

LET OP: in bepaalde situaties is de premie hoger. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je de warmtepomp ter vervanging van elektrische verwarming plaatst of als je een afnemer bent met uitsluitend nachttarief. Je warmtepomp installateur vertelt je graag alles over de uiteenlopende voorwaarden. Start hier je aanvraag.

 

B. Warmtepompboiler

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar-bewoner uit de laagste inkomenscategorie /
Verhuurder aan een sociaal verhuurkantoor
€ 540
max. 50% van factuurbedrag
Eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie /
hoogste inkomenscategorie /
andere investeerder
€ 450
max. 40% van factuurbedrag
Gemeenschappelijke installatie in appartementsgebouw € 450
x aantal eenheden
max. 40% van factuurbedrag

LET OP: in bepaalde situaties is de premie hoger. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je uitsluitend nachttarief hebt. Let wel dat dit enkel nog maar geldt voor warmtepompboilers met eindfactuur vanaf 1 januari 2021 en premieaanvragen ingediend t.e.m. 31 december 2025. Wil je hierover meer weten? Dan kan je terecht bij je installateur.

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Wil je aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie voor een warmtepomp(boiler)? Dan moet je voldoen aan de onderstaande voorwaarden:

 • De premie is enkel beschikbaar voor de renovatie van een bestaand gebouw, zoals een woning of appartement. Ook voor de realisatie van een nieuwe woning door herbestemming van een pand, kan je de premie aanvragen.
 • Voor investeringen in hernieuwbare energie, moet het pand minstens 5 jaar vergund zijn en moet –  indien van toepassing – de EPB-aangifte tijdig zijn ingediend, conform de eisen.
 • Je kan maar om de 10 jaar een premie krijgen voor een warmtepompboiler. Vroeg je dus enkele jaren terug al een premie aan bij Fluvius? Dan kom je (nog) niet in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie.
 • Er worden ook specifieke eisen gesteld aan de thermische installatie zelf. Warmtepompboilers, bijvoorbeeld, moeten beschikken over een regeling dat de warmwatertemperatuur verhoogt bij een extern signaal om zo aan thermische opslag te doen.
 • De installatie van een warmtepomp(boiler) moet door een professioneel Rescert-installateur gebeuren.

TIP: wil je meer weten over de verschillende voorwaarden van de premie? Contacteer dan een expert. Hij vertelt er je graag meer over. Start hier je aanvraag.

 

Hoe de Mijn VerbouwPremie aanvragen?

Vanaf 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen via het digitaal loket. Dat moet normaal uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur. Uitzondering: tussen 1 oktober en 31 december 2022 kan je de premie aanvragen voor facturen die op dat moment max. 2 jaar en 3 maand oud zijn.

Documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de aannemer,… Een vakman voorziet je van de nodige documenten en helpt je graag verder met je premieaanvraag. Ontvang gratis offertes van warmtepompinstallateurs actief in je regio via onze offertedienst.

  • Kan ik een warmtepomp premie ontvangen wanneer ik er reeds 1 ontving?

  Wil je een (nieuwe) warmtepomp of warmtepompboiler plaatsen? Weet dan dat je pas om de 10 jaar een nieuwe premie kan krijgen voor deze installaties. Ontving je dus eerder al een premie onder het oude premiestelsel (energiepremies van Fluvius)? Hou dan rekening met deze voorwaarde.

  LET OP: ontving je de afgelopen 10 jaar al een premie voor een warmtepomp (uitzondering lucht-lucht warmtepomp) of een zonneboiler? Dan heb je geen recht op een premie voor een warmtepompboiler. Meer weten? Je installateur adviseert je graag verder. • Kan ik de Fluvius energiepremie én de Mijn VerbouwPremie aanvragen?

  Nee. Voor dezelfde werken kan je niet zowel de Fluvius premie als de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Je kan de VerbouwPremie enkel aanvragen voor facturen of delen van facturen waarvoor je nog geen renovatiepremie of Fluvius premie hebt aangevraagd en waarvoor nog geen premie werd toegekend. Wens je hierover meer informatie? Neem contact op met een expert.

 

 6. Verlaagd btw-tarief

Als antwoord op de stijgende energieprijzen, kan je sinds 1 april 2022 genieten van een (tijdelijke) btw-verlaging op de aanschaf- en installatiekosten van een warmtepomp en warmtepompboiler. Zo hoeft je woning niet langer meer dan 10 jaar oud te zijn om te genieten van 6% btw (i.p.v. 21%). Let wel, dit is een tijdelijke maatregel t.e.m. 31 december 2023.

TIP: snel zijn, is de boodschap! Wil je binnen die termijn nog een warmtepomp(boiler) plaatsen? Contacteer dan een ervaren installateur. Start hier je contactaanvraag.

 

 

FAQ premie warmtepompen

Wil je graag meer informatie ontvangen over de verschillende warmtepompen en de voordelen van zo’n installatie bij je thuis? Dan kan je terecht bij een erkend installateur van warmtepompen actief in jouw regio. Hieronder vind je ondertussen de antwoorden op enkele veelgestelde vragen omtrent premies voor warmtepompen: • Is een warmtepomp een goed idee ook zonder premie?

  Zeker weten! Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een cv op gas of mazout. Zeker met het oog op de energietransitie.  Een warmtepomp is niet alleen een toekomstbestendige investering, de installatie verhoogt daarnaast ook sterk de waarde van je woning. Beschik je over zonnepanelen? Dan kan je die groene stroom gebruiken voor je warmtepomp en bespaar je nog meer.

  Advies op maat nodig? Een erkende installateur vertelt je graag meer over de mogelijkheden, de voordelen, de werking, de kostprijs,… van een warmtepomp op maat. Vergelijk gratis voorstellen bij experts actief in je buurt. • Komt er 1 premie voor renovaties en energiebesparende maatregelen in 2022?

  Ja, die geplande ‘Mijn VerbouwPremie’ komt er vanaf 1 juli 2022. Tot en met 30 juni 2022 kon je nog de Vlaamse Renovatiepremie en de premies van Fluvius apart aanvragen. De eengemaakte Mijn VerbouwPremie kan je aanvragen vanaf 1 oktober 2022. Dat gebeurt bij 1 online loket. Die premie geldt voor woningen, appartementen en andere gebouwen in het Vlaamse Gewest. Je vakman vertelt je er graag meer over.

 

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs