Warmtepompenadvies.be

Premie warmtepomp 2020

Laatste update, 14 januari 2020 – Als je een warmtepomp laat plaatsen door een erkende aannemer maak je aanspraak op enkele interessante premies. Zo is er de premie van de netbeheerder ter waarde van maximaal 4.000 euro. In geval van meerdere energiebesparende maatregelen kan je genieten van de totaalrenovatiebonus. Doe ook zeker navraag bij je gemeente voor extra premies.

Ga snel naar: premie van netbeheerdertotaalrenovatiebonuswarmtepompboiler

 

1. Premie van de netbeheerder voor een warmtepomp

Indien je een warmtepomp laat plaatsen door een erkende aannemer maak je kans op een premie van netbeheerder Fluvius (fusie tussen Eandis en Infrax). Hou rekening met het volgende:

 

A. Bedrag premie warmtepomp

Het bedrag dat je krijgt hangt af van het type warmtepomp en de datum van jouw eindfactuur. Voor warmtepompen met een eindfactuur in 2020 gelden volgende bedragen:

Type warmtepompPremie
lucht-luchtwarmtepomp€ 300
hybride lucht-waterwarmtepomp€ 800
lucht-waterwarmtepomp€ 1.500
geothermische warmtepomp€ 4.000

De premie bedraagt wel maximaal 40% van je eindfactuur. De premie wordt verdubbeld (max. 40% van het factuurbedrag) als de woning in een gebied ligt zonder aardgasnet of als de warmtepomp er komt ter vervanging van elektrische weerstandsverwarming (in een woning die vóór 1/1/2006 op het elektriciteitsnet is aangesloten met toepassing van uitsluitend nachttarief).

Voor beschermde afnemers met eindfacturen in 2020 worden de premies met 20% verhoogd en kunnen maximaal 48% procent van het factuurbedrag bedragen. Deze premie is enkel cumuleerbaar met premie van de netbeheerder voor een warmtepompboiler, als de warmtepompboiler eerst geplaatst wordt.

 

B. Voorwaarden warmtepomp premie

 • Nieuwe warmtepomp: het moet gaan om een nieuwe warmtepomp op elektriciteit of gas die gebruikt wordt voor de verwarming van een ruimte en eventueel van het sanitair water. Ze mag niet gebruikt worden voor actieve koeling en ze moet voldoen aan de technische eisen. Deze premie geldt overigens niet voor warmtepompboilers omdat deze alleen voor de verwarming van sanitair water dienen.
 • Energielabel: sinds 01/01/2017 geldt dat geothermische warmtepompen een A++ energielabel moeten hebben om de premie te kunnen verkrijgen. Voor lucht-luchtwarmtepompen en (hybride) lucht-waterwarmtepompen is een A+ label vereist.
 • Vlaams Gewest: de subsidie geldt voor woningen in het Vlaams Gewest die voor 01/01/2014 op het elektriciteitsnet werden aangesloten.
 • Aannemer verplicht: de plaatsing moet gebeuren door een aannemer. Deze moet over een certificaat van bekwaamheid beschikken, of de installatie moet door een gecertificeerde keuringsinstantie gecontroleerd worden. Via onze gratis offertedienst kan vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij erkende installateurs van warmtepompen. Ze geven je ook meer uitleg over de voorwaarden en aanvraagprocedure voor de warmtepomppremie.

 

C. Subsidie warmtepomp aanvragen

Het aanvraagformulier downloaden of de premie online aanvragen kan via de site van je netbeheerder Fluvius. Daar vind je ook uitgebreide info over de aanvraagprocedure. Zo mag je niet vergeten om, naast het aanvraagformulier, ook alle gevraagde documenten aan de netbeheerder te bezorgen. Het gaat om een ingevuld en ondertekend attest van de aannemer, kopieën van de facturen met daarop een vermelding van het type, merk, vermogen,…

Belangrijk: je komt enkel in aanmerking voor deze premie als de warmtepomp geplaatst wordt door een erkende aannemer. Benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Via de offertepagina kom je in contact met verschillend erkende aannemers uit jouw regio en kan je vrijblijvend offertes aanvragen. Een vakman adviseert je ook wel warmtepomp het meest geschikt is voor jouw situatie en loodst je vlot door de premie-aanvraag met een snelle uitbetaling tot gevolg.

 

premie warmtepomp

 

2. Totaalrenovatiebonus

Wanneer (vanaf 2017) je minstens 3 energiebesparende maatregelen combineert, kan je een totaalrenovatiebonus krijgen. Hoe werkt het? Wanneer je binnen een termijn van 5 jaar minstens 3 premies van de netbeheerder aanvraagt, of 2 premies combineert met een ventilatiesysteem én daarbij aan alle voorwaarden voldoet, krijg je een bonus bovenop de afzonderlijke premies van de netbeheerder. Je krijgt deze totaalrenovatiebonus automatisch. Zodra de netbeheerder vaststelt dat je er recht op hebt, neemt deze zelf contact op.

 

A. Bedrag totaalrenovatiebonus

Jouw bonus is afhankelijk van het aantal energiebesparende maatregelen. Voor eengezinswoningen en appartementen bedraagt de totaalrenovatiebonus:

Aantal werkenEengezinswoningAppartement
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5€ 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

Let wel, de som van de uitbetaalde totaalrenovatiebonussen en de afzonderlijke premiebedragen is nooit hoger dan de betaalde factuurbedragen.

 

B. Voorwaarden totaalrenovatiebonus

 • Het moet gaan om een woning, wooneenheid of woongebouw die voor 31 december 2005 aangesloten is op het elektriciteitsnet of waarvan de bouwaanvraag ten laatste op 31 december 2005 werd aangevraagd.
 • De eindfactuur van de eerste investering heeft een datum vanaf 1-1-2017.
 • Je moet minstens 3 energiebesparende maatregelen van onderstaande lijst laten uitvoeren binnen de 5 jaar:
  • dak- of zoldervloerisolatie
  • buitenmuurisolatie
  • kelderisolatie of vloerisolatie op volle grond
  • nieuwe beglazing
  • zonneboiler
  • warmtepomp
  • ventilatiesysteem
 • De voorwaarden voor de premies voor de aparte werken blijven gelden.

 

3. Warmtepompboiler premie

In 2020 is er een premie van 300 euro voor warmtepompboilers enkel gebruikt voor de productie van sanitair water. Belangrijk is dat deze premie loopt over een periode van slechts 5 jaar en langzaam uitdooft. Vanaf 2021 tot eind 2023, krijg je nog maximaal 200 euro.

De premie voor warmtepompboilers is niet cumuleerbaar met een zonneboiler. Met een warmtepomp is de premie enkel cumuleerbaar indien de warmtepompboiler eerst geplaatst wordt. Wees er daarom snel bij en kies meteen voor een warmtepompboiler. Zo profiteer je optimaal van deze premie. Een zonneboiler is maar liefst 70% zuiniger dan een elektrische boiler. Ontvang hier prijsvoorstellen op maat van erkende vakmannen uit je buurt.

 

4. Gemeentelijk premies voor warmtepompen

Sommige gemeenten voorzien, bovenop de premies van de netbeheerder, nog afzonderlijke vergoedingen voor de plaatsing van een warmtepomp. Ga dus zeker bij jouw eigen gemeente na of je aanspraak kan maken op dat extra financiële voordeel.

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs