Warmtepompenadvies.be
Info & advies over warmtepompen en hun prijzen.
Vergelijk meer dan 240 erkende installateurs online!
header image

Premie warmtepomp 2021

Laatste update: 18 januari 2021 – Als je een warmtepomp laat plaatsen door een erkende aannemer maak je aanspraak op enkele interessante premies. Een overzicht van alle warmtepomp premies en andere financiële voordelen ontdek je hier samen met info over de bedragen, voorwaarden en aanvraagprocedure.

 

Mogelijke premies warmtepomp 2021:

PremiePremiebedrag 2021
Fluvius premie warmtepomp€ 300 - 4.800
Totaalrenovatiebonus€ 625 - 4.750
Fluvius premie warmtepompboiler€ 300 - 360

 

1. Fluvius premie warmtepomp

Indien je een warmtepomp laat plaatsen door een erkende aannemer maak je kans op een premie van netbeheerder Fluvius (fusie tussen Eandis en Infrax). Hou rekening met het volgende:

 

Bedrag premie warmtepomp

Het bedrag dat je krijgt hangt af van het type warmtepomp en de datum van jouw eindfactuur:

Type warmtepompPremiebedrag voor
eindfactuur 2021
Geothermische warmtepomp
(label A++ of beter)
€ 4.000
Uitsluitend nachttarief: € 4.800
Lucht-waterwarmtepomp
(label A+ of beter)
€ 1.500
Uitsluitend nachttarief: € 1.800
Hybride lucht-waterwarmtepomp
(label A+ of beter)
€ 800
Uitsluitend nachttarief: € 960
Lucht-luchtwarmtepomp
(label A+ of beter)
€ 300
Uitsluitend nachttarief: € 360

De premie bedraagt maximaal 40% van je eindfactuur. Bij gebouwen met toepassing van het uitsluitend nachttarief geldt een maximum van 50% van de factuur.

TIP: de premie wordt verdubbeld als de woning in een gebied ligt zonder aardgasnet of als de warmtepomp er komt ter vervanging van elektrische weerstandsverwarming (in een woning die vóór 1/1/2006 op het elektriciteitsnet is aangesloten met toepassing van uitsluitend nachttarief).

Premie voor beschermde afnemers:
Voor beschermde afnemers bedraagt de premie voor een warmtepomp € 360 tot 4.800 met een max. van 50% van de factuur.

 

Voorwaarden warmtepomp premie

 • Nieuwe warmtepomp: het moet gaan om een nieuwe warmtepomp op elektriciteit of gas die gebruikt wordt voor de verwarming van een ruimte en eventueel van het sanitair water. Ze mag niet gebruikt worden voor actieve koeling en ze moet voldoen aan de technische eisen. Deze premie geldt overigens niet voor warmtepompboilers omdat deze alleen voor de verwarming van sanitair water dienen.
 • Energielabel: geothermische warmtepompen moeten een A++ energielabel hebben om de premie te kunnen krijgen. Voor lucht-luchtwarmtepompen en (hybride) lucht-waterwarmtepompen is een A+ label vereist.
 • Vlaams Gewest: de subsidie geldt voor woningen in het Vlaams Gewest die voor 01/01/2014 op het elektriciteitsnet werden aangesloten.
 • Aannemer verplicht: de plaatsing moet gebeuren door een aannemer. Deze moet over een certificaat van bekwaamheid beschikken, of de installatie moet door een gecertificeerde keuringsinstantie gecontroleerd worden. Via onze gratis offertedienst kan vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij erkende installateurs van warmtepompen. Ze geven je ook meer uitleg over de voorwaarden en aanvraagprocedure voor de warmtepomppremie.
 • Combinatie met andere premies:  deze premie is enkel combineerbaar met de premie voor een warmtepompboiler als de warmtepompboiler eerst geplaatst wordt of als het gaat om een lucht-luchtwarmtepomp die eerst geplaatst wordt.

 

Hoe warmtepomp subsidie aanvragen?

Je kan de subsidie voor een warmtepomp online of per post aanvragen bij netbeheerder Fluvius, en dat tot 12 maanden na de factuurdatum. Je mag daarbij niet vergeten om, naast het aanvraagformulier, ook alle gevraagde documenten aan de netbeheerder te bezorgen. Het gaat om een ingevuld en ondertekend attest van de aannemer, kopieën van de facturen met daarop een vermelding van het type, merk, vermogen, …

TIP: een installateur voorziet je van de nodige documenten en kan ook helpen bij de aanvraag. Hou er ook rekening mee dat je enkel in aanmerking komt voor deze premie als de warmtepomp geplaatst wordt door een erkende aannemer. Samenwerken met een vakman is trouwens aangeraden omdat deze je gepast kan adviseren en zorgt voor een correcte plaatsing. Benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Ontvang vrijblijvend offertes via de offertepagina.

 

premie warmtepomp

2. Totaalrenovatiebonus

Wanneer (vanaf 2017) je minstens 3 energiebesparende maatregelen combineert, kan je een totaalrenovatiebonus krijgen. Hoe werkt het? Wanneer je binnen een termijn van 5 jaar minstens 3 premies van de netbeheerder aanvraagt, of 2 premies combineert met een ventilatiesysteem, krijg je een bonus bovenop de afzonderlijke premies van de netbeheerder.

 

Bedrag totaalrenovatiebonus

Jouw bonus is afhankelijk van het aantal energiebesparende maatregelen. Voor eengezinswoningen en appartementen bedraagt de totaalrenovatiebonus:

Aantal werkenEengezinswoningAppartement
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5€ 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375

Voor beschermde afnemers ligt het bonusbedrag 50% hoger.

 

Voorwaarden totaalrenovatiebonus

 • Het moet gaan om een woning, wooneenheid of woongebouw die voor 31 december 2005 aangesloten is op het elektriciteitsnet.
 • De eindfactuur van de eerste investering heeft een datum vanaf 1-1-2017.
 • Je moet minstens 3 energiebesparende maatregelen van onderstaande lijst laten uitvoeren binnen de 5 jaar:
  • dak- of zoldervloerisolatie
  • buitenmuurisolatie
  • kelderisolatie of vloerisolatie op volle grond
  • nieuwe beglazing
  • zonneboiler
  • warmtepomp
  • ventilatiesysteem
 • De voorwaarden voor de premies voor de aparte werken blijven gelden.

 

Hoe Totaalrenovatiebonus aanvragen?

Je moet de werken eerst laten uitvoeren en er de premie van Fluvius voor aanvragen. Zodra Fluvius dan vaststelt dat er voor een gebouw 3 maatregelen uitgevoerd zijn die in aanmerking komen, nemen ze zelf contact op. Je krijgt deze Totaalrenovatiebonus dus automatisch.

LET OP: je kan enkel aanspraak maken op de Fluvius premies als de werken uitgevoerd zijn door een aannemer. Samenwerken met een vakman is sowieso aangeraden. Deze kan je gepast adviseren en zorgt voor een correcte uitvoering van de werken. Ontvang vrijblijvend offertes via de offertepagina.

 

3. Warmtepompboiler premie

Er bestaan ook premies voor warmtepompboilers die enkel gebruikt worden voor de productie van sanitair warm water.

 

Bedrag premie warmtepompboiler

Voor werken met een eindfactuur in 2021 bedraagt de premie € 300, met een max. van 40% van de factuur. Voor eindafnemers die op het elektriciteitsdistributienet zijn aangesloten met toepassing van uitsluitend nachttarief is er een verhoogde premie van € 360 met een max. van 50% van de factuur.

Premie voor beschermde afnemers:
Voor beschermde afnemers bedraagt de premie voor een warmtepompboiler € 360 met een max. van 50% van de factuur.

 

Voorwaarden warmtepompboiler premie

 • Aannemer verplicht: de plaatsing moet gebeuren door een aannemer. Via onze gratis offertedienst kan vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij erkende installateurs van warmtepompboilers. Ze geven je ook meer uitleg over de voorwaarden en aanvraagprocedure voor de warmtepompboiler premie.
 • Combinatie met andere premies: de premie voor warmtepompboilers is niet combineerbaar met de zonneboiler premie. De premie is enkel combineerbaar met de warmtepomp premie indien de warmtepompboiler eerst geplaatst wordt of als het gaat om een lucht-luchtwarmtepomp die eerst geplaatst wordt.

 

Hoe warmtepompboiler premie aanvragen?

Je kan de premie voor een warmtepompboiler online of per post aanvragen bij netbeheerder Fluvius, en dat tot 12 maanden na de eindfactuurdatum. Vergeet daarbij niet om, naast het aanvraagformulier, ook alle gevraagde documenten aan de netbeheerder te bezorgen. Het gaat om een kopie van de facturen, een attest met technische info over de geplaatste warmtepompboiler, …

TIP: een installateur voorziet je van de nodige documenten en kan ook helpen bij de aanvraag. Hou er ook rekening mee dat je enkel in aanmerking komt voor deze premie als je de warmtepompboiler laat plaatsen door een erkend installateur. Samenwerken met een vakman is trouwens aangeraden omdat deze je gepast kan adviseren en zorgt voor een correcte plaatsing. Benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Ontvang vrijblijvend offertes via de offertepagina.

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs