Een warmtepomp laten plaatsen?
Vraag hier online offertes aan.

Premie warmtepomp

Laatste update 15 december 2017 – Als je een warmtepomp laat plaatsen door een erkende aannemer kan je aanspraak maken op enkele interessante premies. Zo kan je een premie krijgen van de netbeheerder. In geval van meerdere energiebesparende maatregelen kan je genieten van de totaalrenovatiebonus. Bepaalde gemeenten bieden zelfs afzonderlijke premies aan voor het plaatsen van warmtepompen. Alles over de voorwaarden, premiebedragen, aanvraagprocedures, … lees je in dit artikel.

Ga snel naar: Premie van netbeheerder – Totaalrenovatiebonus – Gemeentelijke premies

 

 

1. Premie van de netbeheerder voor een warmtepomp

Indien je een warmtepomp laat plaatsen door een erkende aannemer maak je kans op een premie van de netbeheerder (Eandis/Infrax). Hou rekening met het volgende:

 

A. Bedrag premie warmtepomp

Het bedrag dat je krijgt hangt af van het type warmtepomp en de datum van jouw eindfactuur. Voor warmtepompen met eindfactuur in 2017 en 2018 gelden volgende bedragen:

 • Geothermische warmtepomp: €4000 (max. 40% van het factuurbedrag)
 • Lucht-waterwarmtepomp: €1500 (max. 40% van het factuurbedrag)
 • Hybride lucht-waterwarmtepomp: €800 (max. 40% van het factuurbedrag)
 • Lucht-luchtwarmtepomp: €300 (max. 40% van het factuurbedrag)

De premie wordt verdubbeld (max. 40% van het factuurbedrag) als de woning in een gebied ligt zonder aardgasnet of als de warmtepomp er komt ter vervanging van elektrische weerstandsverwarming (in een woning die vóór 1/1/2006 op het elektriciteitsnet is aangesloten met toepassing van uitsluitend nachttarief). Voor beschermde afnemers wordt de premie en het maximumbedrag verhoogd met 50%.

 

B. Voorwaarden warmtepomp premie

 • Het moet gaan om een woning in het Vlaams-Gewest die voor 31 december 2013 aangesloten is op het elektriciteitsnet of waarvan de bouwaanvraag ten laatste op 31 december 2013 werd aangevraagd maar die pas vanaf 1 januari 2014 werd aangesloten.
 • De warmtepomp moet geplaatst en gefactureerd zijn door een aannemer met een certificaat van bekwaamheid.
 • Het aanvraagformulier moet uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum bij de netbeheerder toekomen. De facturen mogen max. 1 jaar oud zijn.
 • De premie geldt enkel voor een nieuwe elektrische warmtepomp of gaswarmtepomp.
 • De warmtepomp moet een energielabel hebben van minstens A++ (voor een geothermische warmtepomp) of A+ (voor een lucht-waterwarmtepomp, hybride lucht-waterwarmtepomp en lucht-luchtwarmtepomp). De warmtepomp moet ook voldoen aan andere technische eisen.
 • De warmtepomp moet gebruikt worden voor verwarming van een ruimte en eventueel ook sanitair water. De warmtepomp mag niet gebruikt worden voor actieve koeling.
 • De premie geldt niet voor een warmtepompboiler.

 

C. Subsidie warmtepomp aanvragen

Het aanvraagformulier downloaden of de premie online aanvragen kan via de site vreg.be. Daar vind je ook uitgebreide info over de aanvraagprocedure. Zo mag je niet vergeten om, naast het aanvraagformulier, ook alle gevraagde documenten aan de netbeheerder te bezorgen. Het gaat om een ingevuld en ondertekend attest van de aannemer, kopieën van de facturen met daarop een vermelding van het type, merk, de COP, …

 

LET OP: Je kan enkel aanspraak maken op deze premie als de warmtepomp geplaatst wordt door een erkende aannemer. Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Via de offertepagina kom je in contact met verschillend erkende aannemers uit jouw regio en kan je vrijblijvend offertes aanvragen. 

 

 

2. Totaalrenovatiebonus

Wanneer je minstens 3 energiebesparende maatregelen combineert, kan je een totaalrenovatiebonus krijgen.

 

 

3. Gemeentelijk premies voor warmtepompen

 

Prijzen vergelijken loont!

Je kan veel geld besparen door de prijzen van verschillende vakmannen te vergelijken. Dit kan snel, gratis en vrijblijvend via onderstaand formulier. Je komt hierbij in contact met verschillende plaatsers van warmtepompen uit jouw buurt. Op die manier kan je eenvoudig het beste aanbod voor jouw situatie kiezen.