Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmtepomp kiezen

De keuze van het type warmtepomp zal afhangen van verschillende factoren. Het budget, de woonsituatie en de gezinssituatie, de ruimte die je hebt, enz … Bekijk onze tips om een goede keuze te kunnen maken.

 

Rendement warmtepomp

Het rendement van een warmtepomp, uitgedrukt in COP, is een aanduiding van de prestaties die een warmtepomp kan leveren. Het is de verhouding tussen het verbruik van energie (elektriciteit) en de warmte die ze daarvoor in de plaats kan afleveren. De COP waarden van warmtepompen liggen nu ongeveer tussen 3 en 5.

Wil je echt een optimale vergelijking maken tussen verschillende warmtepompen, dan let je beter op de SPF waarden van warmtepompen. In tegenstelling tot COP waarden (die gemeten worden aan constante waarden), houdt de SPF waarde rekening met de invloeden van de natuur (bijvoorbeeld temperatuursverschil tussen winter en zomer). Het houdt dus rekening met alle omstandigheden die zich voordoen tijdens een stookseizoen. De SPF-waarden zullen altijd lager liggen dan de COP-waarden omdat ze het gemiddelde voorstellen van alle seizoenen.

Elektrische weerstand dien je te vermijden. Dit komt voor als het rendement onvoldoende is. Ontvang hier gratis offertes voor een warmtepomp.

 

Meer warmtepompen tips:

Kies voor systemen die overweg kunnen met lage temperaturen. Vloerverwarming is hiervan een perfect voorbeeld. Het rendement van een warmtepomp stijgt als de aanvoertemperatuur laag blijft. Zorg sowieso wel voor een warmtepomp met het juiste afgiftesysteem.

Dimensionering is nodig om de lagere temperaturen waarmee een warmtepomp werkt, op te vangen. Er moet immers voldoende vermogen zijn om de hele woning te kunnen verwarmen. Dimensioneer op 80% van het nodige vermogen. Bij echt extreme koude dagen kan een bijkomende elektrische weerstand hulp bieden.

Overweeg een koppeling aan een zonnecollector. Op die manier werk je nog zuiniger. De zonnecollector kan veel van de warm water behoefte dekken tijdens de zomer.

Om een langere levensduur van de warmtepomp te garanderen kan je kiezen voor een warmtepomp met gestuurde compressoren en ventilatoren (= warmtepompen met een traploze regeling). Deze warmtepompen gaan langer mee omdat de compressor niet constant aan- en uit geschakeld wordt. Een alternatief hierop is de installatie van een buffervat.

De warmtepomp is een uitstekende oplossing aan de steeds strenger wordende EPB-normen. In sommige gevallen kan het E-peil van een woning gemakkelijk zakken met 30 punten.

Vergeet niet dat het noodzakelijk is om de woning te voorzien van een degelijke isolatie. Bij nieuwbouwwoningen zal dat niet zozeer een probleem zijn, maar bij renovaties dien je dit eventueel wel in te plannen. De grootste besparingen op het vlak van isolatie kan je bekomen door muurisolatie, raamisolatie en dakisolatie te plaatsen. Isolatie is nodig om het rendement van de warmtepomp te kunnen garanderen.

Passieve koeling kan een goed idee zijn voor een kleine meerprijs. Het systeem is relatief ecologisch, verbruikt geen of amper energie en zal je huis koel houden tijdens de zomer.

Meer tips voor het kiezen van de juiste warmtepomp kan je terugvinden in ons artikel ‘warmtepomp checklist’.

 Vraag hier gratis en vrijblijvende warmtepomp offertes!

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs