Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Welke warmtepomp kiezen?

In de toekomst moet je je woning op een duurzame en energiezuinige manier verwarmen. Een warmtepomp behoort tot de meest energie-efficiënte en toekomstgerichte verwarmingsoplossingen. Wat moet je weten over deze verwarmingssystemen en welke warmtepomp kies je het best voor je renovatie of nieuwbouw? Je warmtepomp kiezen wordt een pak eenvoudiger na het lezen van dit artikel!

Ga snel naar:
Welke warmtepomp kiezen voor een renovatie?
Welke warmtepomp kiezen voor een nieuwbouw?
Veelgestelde vragen bij het kiezen van een warmtepomp

Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom een warmtepomp kiezen voor mijn woning?

Je huis verwarmen met een groen, energiezuinig warmtesysteem is dé oplossing voor een klimaatneutrale toekomst. Een warmtepomp haalt op een zuinige manier warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en geeft die af aan je woning. Tot wel 80% van de energie haalt de warmtepomp gratis uit zijn omgeving. Voor de overige 20% heeft dit systeem elektriciteit nodig.

Wil je een warmtepomp kiezen voor jouw woning? Vergelijk verschillende offertes om je huis op een efficiënte en aangename manier te verwarmen met een warmtepomp. Start je aanvraag hier.

welke warmtepomp kiezen

 

Welke warmtepomp kiezen voor een renovatie?

Ben je momenteel aan het renoveren en denk je na over een nieuw verwarmingssysteem met het oog op de toekomst? Een warmtepomp kan de oplossing zijn voor jouw woning. Bij een renovatie kies je het best voor 1 van deze types warmtepompen:

 

1. Lucht-water warmtepomp

Het eerste deel van de naam verwijst altijd naar de warmtebron en het tweede deel naar hoe de warmte de woning opwarmt. Een lucht-water warmtepomp haalt dus warmte uit de buitenlucht om die af te geven aan het water voor je centrale verwarming en je sanitair water. Deze installatie is aan te raden als je van plan bent om grondig te renoveren met een optimale isolatie van je woning. Het systeem is ook geschikt als je een zwembad aanlegt.

 

 • Makkelijk te plaatsen
 • Goedkoper dan aardwarmtepompen
 • Lager rendement in de winter
 • Goede isolatie is noodzakelijk

Gemiddelde richtprijs: € 7.000 à 13.000 (excl. btw & incl. plaatsing)

 

2. Hybride warmtepomp

Een hybride systeem is zeer geschikt voor een renovatie omdat je deze warmtepomp aansluit op je huidige centrale verwarming. Zo is het de meest voordelige keuze. De warmtepomp bepaalt automatisch de meest voordelige energiebron en werkt ook goed voor bestaande woningen die niet optimaal geïsoleerd zijn.

 

 • Geschikt voor bijna alle woningen
 • Slim verwarmingssysteem
 • Een korte terugverdientijd
 • Geluidshinder van de buitenunit

Gemiddelde richtprijs: € 3.800 à 9.000 (excl. btw & incl. plaatsing)

 

3. Lucht-lucht warmtepomp

Deze installatie is een meerwaarde voor als je nog een goed werkende cv-installatie hebt, maar minder fossiele brandstoffen wil verbruiken. Het gaat eigenlijk om een airco waarmee je ook je woning kan bijverwarmen in de tussenseizoenen. Deze installatie verspreidt de warme of gekoelde lucht rechtstreeks in de ruimte via de ventilator in de binnenunit.

 

 • Makkelijke plaatsing & snelle werking
 • Kan actief koelen
 • Moeilijk te combineren met andere systemen
 • Laag rendement bij koud weer

Gemiddelde richtprijs: € 1.500 à 7.000 (excl. btw & incl. plaatsing)

 

Welke warmtepomp is het meest geschikt voor mijn renovatie?

Om energiebewust te verwarmen, heb je heel wat verschillende warmtepompen om uit te  kiezen. Wat is nu de beste warmtepomp voor jouw situatie? De volgende elementen spelen zeker een rol:

 • Budget: een hybride warmtepomp komt budgetvriendelijker uit dan een volledig elektrische lucht-water warmtepomp. Ideaal dus als je budget eerder beperkt is.
 • Beschikbare ruimte: een warmtepomp moet ergens zijn plaats innemen. Heb je bijvoorbeeld voldoende ruimte om een buitenunit te installeren? Ook met deze factor moet je rekening houden.
 • Goede isolatie: je haalt pas een optimaal rendement met dit verwarmingssysteem als je woning goed is geïsoleerd. Isoleren is een eerste belangrijke stap als je wil overschakelen op een warmtepomp.

Is een warmtepomp de juiste keuze? Heb je interesse in een warmtepomp en ben je benieuwd welk type warmtepomp voor jouw situatie perfect is? Een professionele installateur geeft je graag meer uitleg over de mogelijkheden en prijzen op maat van jouw noden en wensen. Je kan meerdere voorstellen aanvragen via onze offertedienst.

 

Welke warmtepomp kiezen voor een nieuwbouw?

Bij een nieuwbouwwoning zijn er enkele verplichtingen om je woning zo milieuvriendelijk te bouwen. Maar uit welke soorten warmtepompen voor je nieuwbouw kan je kiezen en waar moet je zeker rekening mee houden? Een streepje duiding!

 

1. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kan bij een nieuwbouw ook heel interessant zijn.  Je kan dit type warmtepomp gebruiken om je sanitair water en je woning te verwarmen. Dit systeem is namelijk makkelijk te combineren met vloerverwarming en wandverwarming of met lage temperatuur radiatoren.

 

 • Goedkoper dan aardwarmtepompen
 • Makkelijk te plaatsen
 • Lager rendement in de winter

Gemiddelde richtprijs: € 7.000 à 13.000 (excl. btw & incl. plaatsing)

 

2. Geothermische warmtepomp

Voor een geothermische warmtepomp bestaan er twee mogelijkheden. Deze warmtepompen onttrekken hun energie aan de aardbodem of aan het grondwater. Beide systemen zijn relatief duur en vergen ingrijpende graafwerken rond je woning. Zulke aardwarmtepompen halen wel het hoogste rendement.

 

 • Kan passief koelen
 • Hoog rendement
 • Geen buitenunit
 • Hoge prijs & vergunning nodig

Gemiddelde richtprijs: € 15.000 à 30.000 (excl. btw & incl. plaatsing)

 

Welke warmtepomp is het meest geschikt voor mijn nieuwbouw?

Tijdens het bouwen heb je nog de kans om voor alle soorten warmtepompen te kiezen. Wat nu de beste warmtepomp is voor jouw nieuwbouw hangt af van de beslissingen die je wil maken. Denk maar aan volgende zaken:

 • Verwarmingselementen: bijna elke warmtepomp is geschikt voor verwarmingselementen op lage temperatuur. Dat kan gaan om vloer- of wandverwarming, maar ook om lage temperatuur radiatoren.
 • Beschikbare ruimte: bouw je op een plaats waar je veel ruimte hebt en heb je budget voor een warmtepomp? Dan is een geothermische warmtepomp een goede keuze. Het is een dure aankoop, maar het systeem haalt een hoog rendement door de constante aardwarmte.
 • Verplichtingen en premies: informeer voor de installatie van je warmtepomp altijd eerst bij je gemeente of je een vergunning moet aanvragen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Je hebt ook recht op enkele interessante premies als je voor een warmtepomp kiest.

Is een warmtepomp de juiste keuze? Wil je je nieuwbouw meteen voorzien van een energiezuinig en milieuvriendelijk verwarmingssysteem? Vraag raad bij een professional en installeer het beste type warmtepomp. Vraag vrijblijvend offertes aan.

 

Veelgestelde vragen bij het kiezen van een warmtepomp

Zijn er nog een aantal zaken onduidelijk en weet je niet goed hoe je de knoop kan doorhakken? Hier zijn enkele veelgestelde vragen die je kunnen helpen om een warmtepomp te kiezen:

  • Kies ik voor een warmtepomp of een warmtepompboiler?

  Met een warmtepompboiler kan je enkel je sanitair water verwarmen in je huis. Een warmtepomp kan je gebruiken voor meer toepassingen. Niet enkel voor je sanitair water, maar ook voor je centrale verwarming en je zwembadwater. Het is ook mogelijk om de twee systemen te combineren.

  Je kan je woning eerst voorzien van een warmtepompboiler om daarna ook een volledig systeem met een warmtepomp te installeren. Maar er bestaat ook zoiets als een combi-warmtepomp en dat kan de perfecte 2-in-1 oplossing zijn. • Welk warmtepomp merk kiezen voor mijn woning?
  Je kan kiezen uit een aantal bekende merken. Zo heb je Daikin, Vaillant, LG of Remeha. Een merk dat uitblinkt is er niet echt. Om de juiste keuze te maken, vraag je best voorstellen aan bij meerdere erkende installateurs. Elk project is namelijk anders en elke aannemer verkiest meestal een ander merk. Samen kan je het best passende merk voor jouw warmtepomp kiezen.


 • Heeft elke warmtepomp een onderhoud nodig?
  Een onderhoud is belangrijk voor elk type warmtepomp. Op die manier ben je namelijk zeker van een optimale, energiezuinige werking van je systeem. Het is eenvoudig om een onderhoudscontract af te sluiten met je warmtepomp installateur.


 • Welk rendement voor mijn warmtepomp is ideaal?

  Het type warmtepomp bepaalt grotendeels hoe optimaal je rendement zal zijn. Hoe minder elektriciteit een warmtepomp nodig heeft om je woning te verwarmen, hoe beter het rendement zal zijn. Het is ook belangrijk om het vermogen van de warmtepomp goed af te stemmen op de grootte en het isolatieniveau van de ruimtes die je wil verwarmen.

  Vraag raad aan een specialist! Laat een installateur langskomen om je persoonlijke situatie in te schatten. Zo kan je kiezen voor de meest efficiënte warmtepomp. Vul de nodige informatie in onderaan en ontdek welk type warmtepomp je kan kiezen:

 

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs