Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Beste warmtepomp

Op zoek naar een energiezuinige en duurzame manier om je woning en eventueel ook je sanitair water te verwarmen? Dan is een warmtepomp een verstandige investering. Er zijn echter heel wat modellen op de markt. Dus hoe weet je dan wat de beste warmtepomp is in jouw situatie? In dit artikel bespreken we 5 factoren die je beslissing kunnen beïnvloeden.

 

Wat is voor mij de beste warmtepomp?

Een warmtepomp is een grote investering. Daarom is het belangrijk dat je weet welke installatie de juiste keuze is in jouw situatie. Hoe vind je de beste warmtepomp? Hieronder ontdek je alvast enkele criteria waarop je je keuze kan baseren:

 1. Volgens type
 2. Volgens prijs
 3. Volgens merk
 4. Volgens rendement
 5. Volgens uitvoering

Wil je graag een warmtepomp laten installeren? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende installateurs actief in jouw buurt via onze offerteservice.

beste warmtepomp

 

1. Beste warmtepomp volgens type

Niet elke warmtepomp gebruikt dezelfde bron om te verwarmen. Daarom kan je ze indelen in verschillende types: geothermische, hybride en lucht warmtepompen. We zetten ze hieronder even op een rijtje:

 

Geothermische warmtepompen

Binnen de geothermische warmtepompen bestaan er 2 types: de bodem-water warmtepomp en de water-water warmtepomp. Beide systemen zijn relatief duur omdat er grondboringen voor nodig zijn, maar ze hebben een hoog rendement en vergen amper onderhoud:

 • Bodem-water warmtepomp: dit systeem onttrekt warmte aan de aardbodem om het water voor je centrale verwarming te verwarmen. Afhankelijk van de beschikbare ruimte plaatst een installateur een horizontaal of verticaal buizennetwerk in je tuin.
 • Water-water warmtepomp: deze installatie warmt het water van je centrale verwarming op met behulp van het grondwater. Dit type warmtepomp zie je weinig bij particulieren terug. Het systeem wordt namelijk pas echt financieel interessant als de warmtevraag boven 25 kW ligt.

 

Lucht warmtepompen

Lucht warmtepompen halen hun energie grotendeels uit de buitenlucht en zijn dus meer budgetvriendelijk en vlotter te plaatsen dan de geothermische variant. Lucht warmtepompen zijn doorgaans geschikt voor elke woning, mits er voldoende isolatie aanwezig is. Er bestaan 2 soorten lucht warmtepompen:

 • Lucht-water warmtepomp: dit type warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om die dan af te geven aan het water voor je centrale verwarming en je sanitair water. Wil je liefst geen grote renovatiewerken doen? Dan is dit systeem ideaal omdat er geen graafwerken voor nodig zijn.
 • Lucht-lucht warmtepomp: ook deze warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht, maar de afgifte verschilt. Dit systeem geeft de warmte namelijk niet af aan je cv-water, maar aan de lucht in je woning. Dan plaats je 1 of meerdere binnenunits in je woning die de warme lucht in je woning blazen.

 

Hybride warmtepompen

Een hybride systeem combineert het hoge rendement van een condensatieketel met de groene energie van een warmtepomp. Het systeem schakelt enkel over op de condensatieketel wanneer nodig, waardoor je minder energiekosten betaalt. Een hybride warmtepomp is het meest geschikt bij een renovatie, omdat nieuwbouwwoningen doorgaans voldoende geïsoleerd zijn om een reguliere warmtepomp te installeren.

 

Wat is de beste warmtepomp qua type?

Welk type warmtepomp je kiest, hangt vooral af van jouw persoonlijke wensen, je budget en je woonsituatie. Zo zijn geothermische warmtepompen vooral interessant bij nieuwbouw en een hoge warmtevraag. Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke optie is een lucht warmtepomp een goed idee. En bij kleinere renovatiewerken is een hybride systeem ideaal.

Krijg je graag advies op maat van een professional? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van installateurs in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 


2. Beste warmtepomp volgens prijs

De prijs van een warmtepomp is afhankelijk van een aantal factoren. Zo spelen het soort systeem, het vereiste vermogen, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, … een rol. Enkele richtprijzen op een rij:

Type warmtepompPrijs (excl. btw & incl. plaatsing)
Bodem-waterwarmtepomp€ 20.000 à 30.000
Water-waterwarmtepomp€ 15.000 à 20.000
Lucht-waterwarmtepomp€ 5.000 à 9.000
Lucht-luchtwarmtepomp€ 4.000 à 7.000
Hybride warmtepomp€ 8.000 à 15.000

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Wil je graag een specifiek prijsvoorstel voor een warmtepomp? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes op maat van verschillende installateurs in jouw buurt!

 

Wat is de beste warmtepomp qua prijs?

Hoeveel wil je betalen voor een warmtepomp? Als je slechts een klein budget hebt, schaf je beter een lucht warmtepomp aan. Maar er bestaan ook hybride systemen met een beperkt prijskaartje. Kan je een groter bedrag spenderen? Dan kan je bij nieuwbouw of een grote renovatie ook een geothermische warmtepomp overwegen.

Ben je op zoek naar advies van een professional? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van installateurs via onze offerteservice.

 

beste warmtepomp buitenunit

 


3. Beste warmtepomp volgens merk

Een goedkope warmtepomp is dan wel beter voor de portemonnee, maar toch ben je niet altijd gebaat met het meest budgetvriendelijke merk. Omdat een warmtepomp aankopen een grote investering is, ga je best voor een kwaliteitsvol merk. Bekende merken zijn: Remeha, Vaillant, Daikin, Itho Daalderop, Nefit Bosch, … Hoe vergelijk je de verschillende merken best met elkaar?

 • Prijs: het prijskaartje van een warmtepomp varieert van merk tot merk. Uiteraard is het kostenplaatje belangrijk, maar je mag je er niet blind op staren. Je wil toch vooral een hoogwaardige warmtepomp aanschaffen, dus de eigenschappen en de kwaliteit van de onderdelen spelen ook een rol.
 • Garantie: een warmtepomp leverancier is verplicht om standaard 2 jaar fabrieksgarantie te geven op de installatie. Daarnaast zijn er fabrikanten die de garantieregeling nog met 2 à 5 jaar verlengen. Soms hangt daar de voorwaarde aan vast dat je de warmtepomp regelmatig laat controleren.
 • Dienst na verkoop: welke diensten biedt het merk aan na de verkoop van de warmtepomp? Waar kan je terecht als je warmtepomp een defect vertoont? Het is altijd handig om na te gaan hoe de klantenservice van een merk is en of de installateur onderhoudscontracten aanbiedt.

 

Wat is de beste warmtepomp qua merk?

Het is onmogelijk om 1 producent naar voren te schuiven als beste merk. Om toch de juiste warmtepomp voor jouw situatie aan te kopen, kan je advies vragen aan meerdere installateurs en offertes opvragen. Op die manier kan je de kwaliteit, eigenschappen en prijzen van verschillende warmtepompen naast elkaar leggen.

Wil je graag meer informatie van een expert over warmtepomp merken? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat ontvangen van verschillende installateurs in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 


4. Beste warmtepomp volgens rendement

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP (Coefficient of Performance). Voor de meeste warmtepompen is die waarde 4. Dat wil zeggen dat het toestel 1 kWh aan elektriciteit nodig heeft om 4 kWh aan warmte te leveren. Geothermische warmtepompen scoren vaak iets beter vanwege de constantere temperatuur van de aardbodem of het grondwater. Uiteraard spelen naast het type systeem ook de kwaliteit en het merk een rol in het rendement.

 

Wat is de beste warmtepomp qua rendement?

Logischerwijs is de warmtepomp met de hoogste COP-waarde de beste. Geothermische warmtepompen scoren hoog, maar zijn dan weer minder gebruikelijk om als particulier te laten plaatsen. Verder schommelen de andere types warmtepompen rond dezelfde waarde en verschillen ze dus weinig op vlak van rendement.

Ben je op zoek naar meer informatie over het rendement van een warmtepomp? Een erkende installateur beantwoordt met plezier al je vragen. Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij experts in jouw buurt via onze offerteservice.

 


5. Beste warmtepomp volgens uitvoering

Qua uitvoering heb je de keuze tussen een warmtepomp met 1 of meerdere units: een monoblock of split systeem. We zetten de 2 opties kort op een rijtje:

 • Monoblock warmtepomp: bij een monoblock zitten alle onderdelen (verdamper, compressor, condensor, …) in 1 unit in plaats van een binnen- en een buitenunit. Het is ietsje duurder dan de split variant, maar je geniet wel van een hoger rendement en het is eenvoudig te plaatsen.
 • Split warmtepomp: dit systeem heeft 2 of meerdere units. In de buitenunit zit onder andere de verdamper met de koelvloeistof en in de binnenunit de condensor. Het is iets budgetvriendelijker en flexibeler qua locatie, maar het systeem werkt minder efficiënt en is moeilijker te plaatsen.

 

Wat is de beste warmtepomp qua uitvoering?

Welke uitvoering je het beste kiest, hangt af van een aantal factoren. Heb je slechts een klein budget? Dan ga je beter voor een split warmtepomp. Is de beschikbare ruimte eerder beperkt? Dan is een monoblock een verstandige keuze. Daarnaast spelen de plaatsing en jouw specifieke woonsituatie ook een rol in de keuze voor een warmtepomp.

Wil je graag advies op maat van een erkende installateur? Dan kan je gratis en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen bij verschillende professionals actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 


 

CONCLUSIE: wat is de beste warmtepomp?

Wat de beste warmtepomp is, kan je moeilijk bepalen. Alles hangt af van jouw budget, persoonlijke wensen en specifieke woonsituatie. Bovendien bestaan er verschillende kwalitatieve merken die hoogwaardige systemen aanbieden. Het is verstandig om de verschillende systemen, merken en installateurs met elkaar te vergelijken om vervolgens een weloverwogen keuze te maken.

Ben je op zoek naar offertes voor warmtepompen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende installateurs in jouw buurt via het offerteformulier hieronder:

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs