Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hoge temperatuur warmtepomp

Een hoge temperatuur warmtepomp is een goed alternatief voor traditionele verwarmingssystemen zoals gas- of stookolieketels. Deze warmtepompen kan je zelfs in bestaande woningen met oude radiatoren plaatsen. Maar wat maakt deze warmtepomp geschikt voor jouw situatie? In dit artikel ontdek je de voordelen, nadelen, prijs en alternatieven voor een hoge temperatuur warmtepomp.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen HT warmtepomp
Wanneer hoge temperatuur warmtepomp?
Warmtepomp op hoge temperatuur: prijs
Alternatieven voor een HT warmtepomp

 

 

Wat is een hoge temperatuur warmtepomp?

Een hoog temperatuur (HT) warmtepomp is een lucht-water warmtepomp die op hogere temperaturen verwarmt dan een standaard lucht-water warmtepomp. Gewoonlijk verwarmt een warmtepomp je cv-water tot 30 à 55˚C. Een HT warmtepomp verwarmt dat water tot wel 80˚C. Deze lucht-water warmtepompen bestaan uit 2 delen: een binnen- en buitendeel. Het binnendeel staat op de plek van de cv-ketel en het buitendeel haalt warmte uit de buitenlucht.

Lijkt zo’n hoge temperatuur warmtepomp je interessant? Dan geeft een erkende warmtepomp installateur je graag uitgebreid advies over dit systeem. Vind hier installateurs actief in jouw regio!

hoogtemperatuur warmtepomp

 

Voor- en nadelen van een hoge temperatuur warmtepomp

Er zijn zowel voordelen als nadelen verbonden aan een warmtepomp die verwarmt op hoge temperaturen. Hieronder bieden we een overzicht zodat je deze min- en pluspunten tegen elkaar kan afwegen:

 

Voordelen hoge temperatuur warmtepomp

  • Isolatie is minder belangrijk: wanneer je woning slecht geïsoleerd is, kies je best geen gewone warmtepomp op lage temperatuur. Een hoge temperatuur warmtepomp biedt een oplossing zonder dat je eerst je hele woning moet renoveren.
  • Compatibel met bestaande radiatoren: een HT warmtepomp verwarmt op hoge temperaturen. Dit is vergelijkbaar met een traditionele cv-ketel op gas of stookolie. Ze passen dus op bestaande radiatoren, waardoor je geen ingrijpende renovatie hoeft te doen.
  • Geen fossiele brandstoffen nodig: in vergelijking met gas- of stookolieketels stoot een hoge temperatuur warmtepomp aanzienlijk minder CO2 uit. Deze warmtepomp gebruikt elektriciteit en haalt warmte uit de buitenlucht, waardoor je energieverbruik veel lager én duurzamer is.
  • Geschikt voor sanitair water: door de hoge watertemperaturen kan de warmtepomp niet alleen je woning verwarmen, maar ook warm water leveren zonder naverwarming.
  • Hybride combinatie mogelijk: je kan de warmtepomp ook combineren met een bestaande cv-ketel in een hybride opstelling. Dit geeft je flexibiliteit en het kan je helpen om stapsgewijs over te schakelen naar een volledig duurzame oplossing.

 

Nadelen hoge temperatuur warmtepomp

  • Minder energiezuinig: het vereist meer energie om water te verwarmen tot temperaturen van 60°C of hoger in vergelijking met lage temperatuur systemen die efficiënt werken met temperaturen van 30 à 40°C. Dit kan dus leiden tot een hogere energiefactuur.
  • Onnodig in goed geïsoleerde woning: bij moderne, goed geïsoleerde huizen is hoge temperatuur verwarming simpelweg overbodig. Het verwarmingssysteem levert meer warmte dan nodig, wat kan leiden tot warmteverlies en hogere energiekosten.
  • Minder toekomstbestendig: met de overgang naar energiezuinigere en duurzamere verwarmingsopties kan hoge temperatuur verwarming minder geschikt blijken voor toekomstige energie-efficiëntie normen. Op langere termijn is een goed geïsoleerd huis een belangrijk streefdoel.

 

Wanneer kiezen voor een hoge temperatuur warmtepomp?

Wanneer kies je eerder voor een HT warmtepomp? Vooral wanneer je je woning niet voldoende kan verwarmen met standaard warmtepompen. Het gaat dus om minder goed geïsoleerde woningen met oude radiatoren.

BELANGRIJK: volgens de EPB-regelgeving mag de ontwerpvertrektemperatuur van het warmteafgiftesysteem in een nieuwbouw maximaal 45°C zijn. Voor nieuwbouw is een HT warmtepomp dus niet mogelijk. Het is over het algemeen ook niet aangewezen voor goed geïsoleerde woningen.

 

warmtepomp hoog temperatuur

 

Warmtepomp hoge temperatuur: prijs

Hoeveel kost het je om een nieuwe warmtepomp op hoge temperaturen te laten plaatsen? Dit hangt natuurlijk af van enkele factoren zoals de uitvoering, het merk, de plaatsingskosten, … We overlopen in onderstaande tabel de startprijzen voor hoge en lage temperatuur warmtepompen:

Soort lucht-water warmtepompGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Hoge temperatuur  warmtepomp vanaf € 11.500
Lage temperatuur  warmtepomp vanaf € 8.000

Wil je weten hoeveel je exact zou betalen voor je warmtepomp? Laat dan offertes opmaken door meerdere erkende experts. Zo kan je verschillende prijzen, merken en services vergelijken om de meest voordelige keuze te maken. Start je offerteaanvraag hier!

 

Zijn er premies voor hoge temperatuur warmtepompen?

Je kan aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie voor je warmtepomp. Dit is wel op voorwaarde dat je Europees productlabel minstens A+ is. Er bestaan HT warmtepompen met deze labels, dus het is zeker mogelijk om nog een premie te krijgen voor hoge temperatuur warmtepompen!

 

Wat zijn mogelijke alternatieven voor een HT warmtepomp?

Er zijn enkele alternatieven mogelijk voor een hoge temperatuur warmtepomp. We bespreken hier de hybride warmtepomp en het isoleren van je woning:

  • Hybride warmtepomp: woon je in een ouder huis of wil je niet verbouwen, maar wil je wel verduurzamen? Dan is een hybride warmtepomp een goed alternatief. Dit is een vorm van verwarmen waarbij een warmtepomp samenwerkt met een cv-ketel. Voor dit soort verwarming moet je woning ook niet goed geïsoleerd zijn.
  • Isoleren en lage temperatuur warmtepomp: wil je op lange termijn besparen op energie? Dan kies je er best voor om te investeren in nieuwe isolatie, nieuwe radiatoren of vloerverwarming en een lage temperatuur warmtepomp. Dit is veel energie-efficiënter en je EPC zal je zeker dankbaar zijn. Het is een hele investering en een grote renovatie, maar je woningwaarde zal er meteen door stijgen.

Wil je meer advies over welke nieuwe warmtepomp je nodig hebt in je woning? Een warmtepomp expert kan je helpen met al je vragen. Vind jouw installateur via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs