Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een slimme oplossing om je woning te verduurzamen en je CO2-uitstoot te verminderen. Maar wat is een hybride warmtepomp precies, hoe werkt deze en wat kost het? Wat zijn de voor- en nadelen? En is zo’n warmtepomp wel geschikt voor jouw woning? Je ontdekt het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Wanneer kiezen voor hybride warmtepomp?
Voordelen en nadelen
Prijs hybride warmtepomp
Veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wat is een hybride warmtepomp en hoe werkt het?

Een hybride warmtepomp combineert een condensatieketel met een lucht-water warmtepomp. Dit type verwarmingssysteem bestaat dus uit 2 onderdelen:

 1. Warmtepomp: de warmtepomp haalt de warmte uit de lucht. Die warmte wordt vervolgens gebruikt om je sanitair water en het water van de centrale verwarming op te warmen. Op warme dagen kan de warmtepomp zo volledig zelfstandig je woning en sanitair water verwarmen.
 2. Condensatieketel: bij een zeer lage buitentemperatuur daalt het rendement van de warmtepomp en werkt deze niet meer efficiënt. Dan schakelt het systeem automatisch over naar de condensatieketel om je woning en sanitair water op te warmen. Soms zal het systeem ook beide combineren om pieken op te vangen. Een controlesysteem houdt rekening met de efficiëntie van beide technologieën en gaat steeds na welke optie de meest zuinige is.

Hybride warmtepomp laten plaatsen? Ontvang advies en prijzen op maat.

 

Wanneer is een hybride warmtepomp een goede keuze?

Een hybride warmtepomp kan zowel in nieuwbouwwoningen als bij renovaties, al is het het meest aangewezen bij een renovatie. Nieuwbouwwoningen moeten al verplicht zeer goed geïsoleerd zijn, waardoor een gewone warmtepomp daar voldoende rendement haalt en de voorkeur geniet.

Bestaande woningen hebben niet altijd die vereiste isolatiegraad, waardoor hybride warmtepompen een slimme tussenstap is om de woning te verduurzamen. Bestaande radiatoren kunnen bovendien gewoon behouden worden. Het gaat dus om een modernisering waarbij geen breekwerk nodig is. Toch is een hybride warmtepomp niet altijd de meest voordelige optie bij een verbouwing. Je kan je woning bv. ook goed isoleren en vervolgens een zonneboiler te plaatsen voor het verwarmen van het sanitair warm water.

 

Is mijn woning geschikt voor een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een goede keuze wanneer je je bestaande woning op een duurzame en milieuvriendelijke manier wilt verwarmen, maar je nog niet volledig van het gas af kan. Een hybride warmtepomp is geschikt voor woningen met:

 • voldoende isolatie: jouw woning moet minstens voldoende geïsoleerd zijn (dak, vloer, gevel, dubbele beglazing). Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder de CV-ketel zal moeten bijspringen. Doorgaans mag je stellen dat een hybride warmtepomp geschikt is voor woningen met minstens energielabel C.
 • voldoende ruimte voor buitenunit: de buitenunit van de warmtepomp produceert wat geluid. Daarom is het belangrijk om buiten voldoende ruimte te hebben voor de buitenunit. Zo vermijd je geluidsoverlast.

TIP: twijfel je of jouw woning geschikt is voor een hybride warmtepomp? Een ervaren installateur gaat dit graag voor je na. Kom in contact met experts in jouw buurt.

 

 

hybride warmtepompen

Voordelen en nadelen hybride warmtepomp

Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van een hybride warmtepomp? Een overzicht:

 

Voordelen hybride warmtepomp

 • Bepaalt automatisch meest energiezuinige systeem: dit intelligente systeem kiest zelf de meest zuinige en milieuvriendelijke optie om je woning en sanitair water te verwarmen. Zo verminder je je CO2-uitstoot en bespaar je op je energiefactuur.
 • Eenvoudige installatie: voor de plaatsing van een hybride warmtepomp zijn geen breekwerken nodig.
 • Goed rendement: doordat een hybride warmtepomp steeds kiest voor de meest efficiënte warmteproductie, haalt dit toestel een goed rendement.
 • Betaalbaar: een hybride warmtepomp is een van de goedkoopste warmtepompen en dus een goede manier om ook zonder groot budget je woning een stukje te verduurzamen.
 • Combineerbaar met bestaand verwarmingssysteem: een hybride warmtepomp kan worden aangesloten op je huidige verwarmingssysteem. Je hoeft dit dus niet te vervangen. Ook je bestaande radiatoren kan je gewoon blijven gebruiken.

 

Hybride warmtepomp nadelen

 • Geluid van de buitenunit: de buitenunit van de warmtepomp produceert wat geluid, wat door sommigen als storend ervaren wordt. Denk daarom goed na over de plaats van de buitenunit, zodat deze zo weinig mogelijk overlast veroorzaakt. Om de geluidshinder te beperken, kan je ook een geluiddempende omkasting rond de buitenunit plaatsen.
 • Onderhoud: om optimaal te blijven werken heeft een hybride warmtepomp regelmatig een onderhoud nodig.
 • Niet de meest energiezuinige warmtepomp: een hybride warmtepomp werkt grotendeels op stroom en kan je gasverbruik aanzienlijk doen dalen. Met dit type warmtepomp kan je echter niet volledig van het gas af.

Prijs hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp kost gemiddeld € 5.000 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Een hybride warmtepomp is zo betaalbaar omdat er tijdens de installatie geen breek- of graafwerken nodig zijn en omdat het kan aangesloten worden op je bestaande verwarmingsinstallatie.

Benieuwd naar een prijs op maat? Een ervaren warmtepomp installateur bezorgt je een prijsvoorstel op maat van jouw woning. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

TIP: druk de warmtepomp kostprijs met premies

Om de kostprijs voor je hybride warmtepomp te drukken, kan je een aantal premies  aanvragen. Zo maak je aanspraak op de Mijn VerbouwPremie, op de Totaalrenovatiebonus wanneer je je warmtepomp combineert met andere energiebesparende maatregelen en op de EPC-labelpremie wanneer je dankzij je inspanningen het energielabel van je woning voldoende hebt verbeterd. Daarnaast betaal je slechts 6% btw op de materiaal- en arbeidskosten als je je hybride warmtepomp laat plaatsen door een ervaren installateur.

 

FAQ over hybride warmtepompen

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over hybride warmtepompen. Met specifiekere vragen kan je steeds terecht bij een ervaren warmtepomp installateur. • Wat is het rendement van een hybride warmtepomp?
  Het rendement van een hybride warmtepomp, uitgedrukt in COP, ligt tussen 3 en 4. Dit wil zeggen dat voor elke kWh dat een hybride warmtepomp verbruikt aan elektriciteit, het toestel 3 tot 4 kWh aan warmte levert. Het rendement van een hybride warmtepomp is wel sterk afhankelijk van enkele factoren: de buitentemperatuur, de isolatiegraad van je woning… Zo zal het rendement veel lager liggen in de winter dan in de zomer.


 • Wat is de terugverdientijd van een hybride warmtepomp?
  De gemiddelde terugverdientijd van een hybride warmtepomp bedraagt 10 jaar. Er zijn een aantal factoren die de exacte terugverdientijd beïnvloeden: de aankoopprijs, het premiebedrag, het rendement, de energieprijs… Wil je graag de exacte terugverdientijd van jouw hybride warmtepomp kennen? Laat deze dan berekenen door een ervaren installateur.


 • Welke soorten hybride warmtepompen zijn er?

  Er bestaan verschillende soorten hybride warmtepompen:

  • Met buitenunit: de meest gekende zijn de hybride warmtepompen met buitenunit. Deze halen de warmte uit de buitenlucht en kunnen enkel gebruikt worden om het water van je centrale verwarming te verwarmen.
  • Met binnenunit: dit type hybride warmtepomp haalt de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht. Je kan er zowel je sanitair water als je CV-water mee verwarmen.
  • Combinatiesysteem: dit systeem heeft een binnen- en buitenunit en kan dus warmte onttrekken aan zowel de buitenlucht als aan de afgevoerde ventilatielucht. Met een combinatiesysteem kan je dus ook je sanitair water én je CV-water verwarmen.


 • Is een warmtepomp verplicht bij nieuwbouw of renovatie?

  In Vlaanderen is het sinds 2023 verplicht om in nieuwbouwwoningen minstens een hybride warmtepomp te installeren. Uiteraard is ook een ander type warmtepomp (lucht-water of geothermische warmtepomp) toegelaten.

  Wanneer je een bestaande woning koopt met een slecht energielabel (E of F), dan ben je verplicht om de woning binnen de 5 jaar energetisch te renoveren tot minstens label D. Een (hybride) warmtepomp kan bijdragen aan een verbeterd energielabel, al mag je zelf kiezen hoe je deze doelstelling bereikt (isolatie, zonnepanelen, hoogrendementsglas, zonneboiler…). • Wat zijn de populairste hybride warmtepomp merken?
  Er zijn heel wat verschillende merken van hybride warmtepompen. De populairste en meest gekende merken zijn Remeha, Nefit, Daikin, Atag, Vaillant en Nibe. Wil je een hybride warmtepomp kopen van een van deze merken?  Dan ben je zeker van kwaliteit.

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs