Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een slimme oplossing om je woning te verduurzamen en je CO2-uitstoot te verminderen. Maar wat is een hybride warmtepomp precies, hoe werkt het en wat kost het? Wat zijn de voor- en nadelen? En wanneer is zo’n warmtepomp geschikt voor jouw woning? Je ontdekt het in dit artikel.

Ga snel naar:
Wanneer kiezen voor hybride warmtepomp?
Voordelen en nadelen
Prijs hybride warmtepomp
Besparing en terugverdientijd
Veelgestelde vragen
Vergelijk warmtepomp offertes

 

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp combineert een condensatieketel met een lucht-water warmtepomp. Dit type verwarmingssysteem bestaat dus uit 2 onderdelen:

 1. Warmtepomp: de warmtepomp haalt de warmte uit de lucht. Die warmte wordt vervolgens gebruikt om je sanitair water en het water van de centrale verwarming op te warmen. Op warme dagen kan de warmtepomp volledig zelfstandig je woning en sanitair water verwarmen.
 2. Condensatieketel: bij lage buitentemperaturen daalt het rendement van de warmtepomp. Dan schakelt het systeem automatisch over naar de condensatieketel om je woning en sanitair water op te warmen. Soms zal het systeem ook beide combineren om pieken op te vangen. Een controlesysteem gaat steeds na welke optie de meest zuinige is.

Energiezuinig verwarmen met een hybride warmtepomp? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offerteservice.

 

Wanneer is een hybride warmtepomp een goede keuze?

Een hybride warmtepomp kan zowel in nieuwbouwwoningen als bij renovaties:

 • Nieuwbouw: sinds 2023 is het in Vlaanderen verplicht om minstens een hybride warmtepomp te installeren voor het warmen van je woning en/of sanitair water. Volledig elektrische warmtepompen genieten echter de voorkeur in nieuwbouwwoningen aangezien deze al verplicht zeer goed geïsoleerd zijn. Een volledig elektrische warmtepomp haalt daar dus voldoende rendement.
 • Renovatie: in een bestaande woning is een hybride warmtepomp een goede keuze wanneer je op een duurzame en milieuvriendelijke manier wilt verwarmen, maar nog niet volledig van het gas af kan. Een hybride warmtepomp is geschikt voor woningen met voldoende isolatie (dak, vloer, gevel dubbele beglazing) en voldoende ruimte voor een buitenunit om geluidsoverlast te vermijden. De buitenunit van de warmtepomp produceert namelijk wat geluid.

TIP: twijfel je of jouw woning geschikt is voor een hybride warmtepomp? Een ervaren installateur gaat dit graag voor je na en adviseert je de meest geschikte verwarmingsmethode. Vind een expert in jouw buurt.

 

 

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp zuigt de warmte uit de buitenlucht aan via een warmtewisselaar. Vervolgens wordt de warmte verhoogd door een koudemiddel, dat door een compressor onder hoge druk wordt verbrand tot een gasvorm en zo de temperatuur doet stijgen. Een condensor zet het hete gas weer om in vloeistof, waardoor de warmte vrijkomt. Die warmte wordt gebruikt om je woning te verwarmen. Wanneer de warmtepomp niet voldoende warmte uit de buitenlucht kan halen, springt de cv-ketel bij om het water te verwarmen tot de gewenste temperatuur

 

hybride warmtepompen

 

Voordelen en nadelen hybride warmtepomp

Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van een hybride warmtepomp? Een overzicht:

 

Voordelen hybride warmtepomp

 • Bepaalt automatisch meest energiezuinige systeem: dit intelligente systeem kiest zelf de meest zuinige en milieuvriendelijke optie om je woning en sanitair water te verwarmen. Zo verminder je je CO2-uitstoot en bespaar je op je energiefactuur.
 • Eenvoudige installatie: voor de plaatsing van een hybride warmtepomp zijn geen breekwerken nodig.
 • Goed rendement: doordat een hybride warmtepomp steeds kiest voor de meest efficiënte warmteproductie, haalt dit toestel een goed rendement.
 • Betaalbaar: een hybride warmtepomp is een van de goedkoopste warmtepompen en dus een goede manier om ook zonder groot budget je woning een stukje te verduurzamen.
 • Combineerbaar met bestaand verwarmingssysteem: een hybride warmtepomp kan worden aangesloten op je huidige verwarmingssysteem. Je hoeft dit dus niet te vervangen. Ook je bestaande radiatoren kan je gewoon blijven gebruiken.

 

Hybride warmtepomp nadelen

 • Geluid van de buitenunit: de buitenunit van de warmtepomp produceert wat geluid, wat door sommigen als storend ervaren wordt. Denk daarom goed na over de plaats van de buitenunit, zodat deze zo weinig mogelijk overlast veroorzaakt. Om de geluidshinder te beperken, kan je ook een geluiddempende omkasting rond de buitenunit plaatsen.
 • Onderhoud: om optimaal te blijven werken heeft de warmtepomp regelmatig een onderhoud nodig.
 • Niet de meest energiezuinige warmtepomp: een hybride warmtepomp werkt grotendeels op stroom en kan je gasverbruik aanzienlijk doen dalen. Met dit type warmtepomp kan je echter niet volledig van het gas af.

Let wel: toch blijft een hybride warmtepomp een van de beste keuzes om je woning te verduurzamen. Wil je graag offertes en adviezen vergelijken? Dat kan eenvoudig via onze gratis offerteservice.

 

Prijs hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp kost gemiddeld € 5.000 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Een hybride warmtepomp is zo betaalbaar omdat er tijdens de installatie geen breek- of graafwerken nodig zijn en omdat het kan aangesloten worden op je bestaande verwarmingsinstallatie. Een volledige hybride verwarmingsinstallatie (lucht-water warmtepomp + nieuwe gascondensatieketel) kost € 11.000 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

Benieuwd naar een prijs op maat? Een ervaren warmtepomp installateur bezorgt je een prijsvoorstel op maat van jouw woning. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

TIP: druk de warmtepomp kostprijs met premies

Om de kostprijs voor je hybride warmtepomp te drukken, kan je een aantal premies aanvragen. Zo maak je aanspraak op de Mijn VerbouwPremie, op de Totaalrenovatiebonus wanneer je je warmtepomp combineert met andere energiebesparende maatregelen en op de EPC-labelpremie wanneer je dankzij je inspanningen het energielabel van je woning voldoende hebt verbeterd. Daarnaast betaal je slechts 6% btw op de materiaal- en arbeidskosten als je je hybride warmtepomp laat plaatsen door een ervaren installateur.

 

Besparing en terugverdientijd

Vervang je je oude gascondensatieketel door een nieuwe hr-ketel met een hybride warmtepomp, dan kan je in een matig geïsoleerde woning jaarlijks € 400 tot zelfs € 1.000 besparen. Welke besparing je hybride warmtepomp precies oplevert, hangt af van je energieverbuik en het type woning. Zo zal de besparing groter zijn in een vrijstaande woning dan in een tussenwoning.

Ook in een goed geïsoleerde woning levert een hybride warmtepomp nog steeds een mooie besparing op, al zal die wel lager liggen aangezien je dankzij de hogere isolatiegraad al minder energie verbruikt. Reken in dit geval op een besparing van € 250 à 700 per jaar.

De gemiddelde terugverdientijd van een hybride warmtepomp bedraagt 10 jaar. Er zijn een aantal factoren die de exacte terugverdientijd beïnvloeden: de aankoopprijs, energieprijs, het subsidiebedrag, rendement…

TIP: wil je graag de exacte terugverdientijd van jouw hybride warmtepomp kennen? Laat deze dan berekenen door een ervaren installateur.

 

FAQ over hybride warmtepompen

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over hybride warmtepompen. Met specifiekere vragen kan je steeds terecht bij een ervaren warmtepomp installateur. • Wat is het rendement van een hybride warmtepomp?
  Het rendement van een hybride warmtepomp, uitgedrukt in COP, ligt tussen 3 en 4. Dit wil zeggen dat voor elke kWh dat een hybride warmtepomp verbruikt aan elektriciteit, het toestel 3 tot 4 kWh aan warmte levert. Het rendement van een hybride warmtepomp is wel sterk afhankelijk van enkele factoren: de buitentemperatuur, de isolatiegraad van je woning… Zo zal het rendement veel lager liggen in de winter dan in de zomer.


 • Welke soorten hybride warmtepompen zijn er?

  Er bestaan verschillende soorten hybride warmtepompen:

  • Met buitenunit: de meest gekende zijn de hybride warmtepompen met buitenunit. Deze halen de warmte uit de buitenlucht en kunnen enkel gebruikt worden om het water van je centrale verwarming te verwarmen.
  • Met binnenunit: dit type hybride warmtepomp haalt de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht. Je kan er zowel je sanitair water als je CV-water mee verwarmen.
  • Combinatiesysteem: dit systeem heeft een binnen- en buitenunit en kan dus warmte onttrekken aan zowel de buitenlucht als aan de afgevoerde ventilatielucht. Met een combinatiesysteem kan je dus ook je sanitair water én je CV-water verwarmen.


 • Is een warmtepomp verplicht bij nieuwbouw of renovatie?

  In Vlaanderen is het sinds 2023 verplicht om in nieuwbouwwoningen minstens een hybride warmtepomp te installeren. Uiteraard is ook een ander type warmtepomp (lucht-water of geothermische warmtepomp) toegelaten.

  Wanneer je een bestaande woning koopt met een slecht energielabel (E of F), dan ben je verplicht om de woning binnen de 5 jaar energetisch te renoveren tot minstens label D. Een (hybride) warmtepomp kan bijdragen aan een verbeterd energielabel, al mag je zelf kiezen hoe je deze doelstelling bereikt (isolatie, zonnepanelen, hoogrendementsglas, zonneboiler…). • Wat zijn de populairste hybride warmtepomp merken?
  Er zijn heel wat verschillende merken van hybride warmtepompen. De populairste en meest gekende merken zijn Remeha, Nefit, Daikin, Atag, Vaillant en Nibe. Wil je een hybride warmtepomp kopen van een van deze merken?  Dan ben je zeker van kwaliteit.


 • Kan je ook koelen met een hybride warmtepomp?
  Sommige hybride warmtepompen kunnen hun werking ook omdraaien en zo de ruimte koelen. In plaats van warm water stroomt er dan koud water door de leidingen van de vloerverwarming, waardoor de ruimte afkoelt. Hou er wel rekening mee dat je de temperatuur in de ruimte met een hybride warmtepomp slechts een paar graden kan doen dalen. Wil je echt actief koelen met een warmtepomp, dan is een lucht-lucht warmtepomp beter geschikt.


 • Tot welke buitentemperatuur werkt een hybride warmtepomp?
  De meeste hybride warmtepompen halen voldoende rendement tot een buitentemperatuur van 4°C. Onder deze temperatuur verbruikt de warmtepomp te veel stroom om nog rendabel te zijn en neemt de cv-ketel het over. Zo verwarm jij je woning steeds op de meest zuinige manier.


 • Hoeveel geluid maakt een hybride warmtepomp?
  Volgens de Europese regelgeving mag de buitenunit van een warmtepomp tot 6 kW maximaal 65 dB produceren. De buitenunit van de meeste hybride warmtepompen produceren tussen de 58 en de 62 dB op maximaal vermogen. Dit type warmtepomp draait echter bijna nooit op maximaal vermogen aangezien de cv-ketel het overneemt wanneer het buiten kouder is dan 4°C. Het werkelijke geluid dat een hybride warmtepomp maakt, zal dus lager liggen.


 • Kies ik best voor een hybride of een volledig elektrische warmtepomp?
  Of je best kiest voor een hybride warmtepomp of een volledig elektrische warmtepomp, zal vooral afhangen van de isolatiegraad van je woning. In nieuwbouwwoningen of zeer goed geïsoleerde woningen haalt een volledig elektrische warmtepomp een goed rendement en geniet zo’n toestel dus de voorkeur. In matig geïsoleerde woningen is een volledig elektrische lucht-water warmtepomp dan weer niet rendabel en combineer je deze best met een gascondensatieketel.

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs