Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmtepomp installatie: heb ik een vergunning nodig?

Een warmtepomp verwarmt je woning en in bepaalde gevallen je sanitair water met behulp van een natuurlijke bron. Het onttrekt z’n warmte aan de aarde, het water of de lucht. Heb je een bouw- of omgevingsvergunning nodig wanneer je een warmtepomp wenst te installeren?  Of is het melden van de installatie ruim voldoende? We overlopen het in dit artikel.

Ga snel naar:
Vergunningsplicht warmtepomp
Meldingsplicht warmtepomp
Offertes aanvragen

 

Moet ik een vergunning aanvragen voor een warmtepomp?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het type warmtepomp, z’n vermogen en de hoeveelheid fluorhoudende koelvloeistof.  Doorgaans heb je voor een warmtepomp geen aparte bouwvergunning nodig, tenzij het gaat over een geothermische warmtepomp of zware huishoudelijke pompen (> 200 kW). In andere gevallen is er een meldingsplicht.

LET OP: de verschillende voorwaarden zijn op gewestelijk niveau vastgelegd. Je doet er dus goed aan om voorafgaand te informeren bij je gemeente. Bovendien weet ook je warmtepomp installateur raad. Hij adviseert je over de diverse soorten warmtepompen en hun vergunningsplicht. Kom in contact met een installateur actief in je regio. Start hier je aanvraag.

vergunning warmtepomp

 

Wanneer is een warmtepomp vergunning verplicht?

Wil je een huishoudelijke warmtepomp plaatsen? Dan moet je in de onderstaande situaties een vergunning aanvragen:

  • De warmtepomp heeft huishoudelijke doeleinden en beschikt over een grote drijfkracht. In totaal meer dan 200 kW.
  • Bij een geothermische warmtepomp moet je in bepaalde gevallen een milieuvergunning aanvragen wanneer je verticale boringen uitvoert. Daarvoor zijn er wettelijke dieptecriteria vastgelegd, op basis van bodemkenmerken en grondwaterhuishouding.
  • Als een horizontale of verticale bodemwarmtewisselaar wordt toegepast die een warmtedragend medium met gevaarlijke stoffen bevat. Hieronder valt niet de mengeling van water met glycol.

TIP: de verplichting om een milieu- of bouwvergunning aan te vragen hangt sterk samen met je woonplaats. Via een database voor de ondergrond in Vlaanderen kan je nagaan vanaf welke diepte je een bepaalde vergunning nodig hebt. Bezoek deze website voor meer info.

 

Water-water warmtepomp? Let op de grondwaterheffing!

Indien grondwater wordt toegepast met een pompput en retourput, dan moet er in principe grondwaterheffing betaald worden. Onder bepaalde voorwaarden kan je een volledige of gedeeltelijke vrijstelling van deze heffing bekomen. Een vrijstelling is mogelijk voor het deel van het opgepompte grondwater dat wordt teruggevoerd in dezelfde watervoerende laag.

Vrijblijvend advies nodig? Kom gratis en vrijblijvend contact met een professioneel warmtepomp installateur actief in je regio. Start hier je aanvraag.

 

Wanneer is er een meldingsplicht voor een warmtepomp?

In het geval van een lucht-lucht of lucht-water warmtepomp, is een vergunning niet nodig. Zo’n installatie neemt doorgaans weinig extra buitenvolume in beslag. Is er geen vergunningsplicht? Dan zal er in bepaalde gevallen een melding moeten gedaan worden, wanneer…:

  • De warmtepomp een totale drijfkracht van meer dan 5 kW heeft.
  • Er gebruikt wordt gemaakt wordt van een verticale bodemwarmtewisselaar waarbij maximaal tot 50 meter wordt geboord.

BELANGRIJK: informeer voor de installatie van je warmtepomp altijd eerst bij je gemeente. Die kan bijvoorbeeld bijkomende voorwaarden opleggen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

 

Laat je adviseren door een warmtepomp installateur

Welke warmtepomp de beste keuze is voor jouw situatie, is afhankelijk van de grootte van je huishouden, je budget, of je zonnepanelen hebt of niet,… Een installateur adviseert je met plezier over de diverse soorten warmtepompen. Daarnaast kan je ook bij hem terecht voor uitgebreide informatie over subsidie- en vergunningsaanvragen. Kom in contact met ervaren installateurs via het onderstaande formulier:

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs