Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verbruik warmtepomp

Hoeveel energie verbruikt een warmtepomp en wat betekent dat voor je stroomfactuur? Bereken het zelf op basis van een eenvoudige formule. Verder zoomen we in dit artikel in op de verschillen tussen warmtepompen onderling. Tot slot geven we je tips om het stroomverbruik van je warmtepomp te optimaliseren.

Ga snel naar: verbruik berekenenverbruik per type warmtepompverbruik optimaliseren

 

Energieverbruik warmtepomp berekenen

Waarom? Het laat je toe om het rendement van een warmtepomp voor jouw woning beter in te schatten. Belangrijke indicatoren daarbij zijn:

 • het energieverbruik in je woning, zoals: sanitair en verwarming.
 • het vermogen van je warmtepomp.
 • het rendement van je warmtepomp, uitgedrukt in COP.

Met de volgende formule bereken je het stroomverbruik alvast heel eenvoudig:

verbruik warmtepomp = energieverbruik woning in kWh / COP.

Bv. Je verbruikt als gezin jaarlijks zo’n 15.000 kWh aan verwarming en sanitair, en voor je huis gebruik je een warmtepomp met een COP van 3. Dan komt het verbruik van je warmtepomp neer op 5.000 kWh per jaar (15.000 kWh / 3).

 

Uitgedrukt in euro?

Stel de elektriciteitsprijs per kWh in jouw gemeente bedraagt 0,25 € per kWh. Dat betekent op jaarbasis een stroomverbruik van 1.250 € om je huis te verwarmen en te verkoelen (0,25 €/kWh * 5.000 kWh).

Met deze handige formule krijg je dus een goede indicatie van het jaarlijkse stroomverbruik van een warmtepomp. Wil je een meer accurate berekening? Een erkende installateur kijkt naar jouw situatie en noden. Hij helpt je zo verder op weg. Vraag hier om advies of een vrijblijvend offertevoorstel.

 

stroomverbruik warmtepomp

 

Zonnepanelen: een goeie match?

Een warmtepomp combineren met zonnepanelen loont! Je maakt je woning op die manier quasi onafhankelijk van het bestaande elektriciteitsnetwerk. Om de pomp en compressor van je warmtepomp van energie te voorzien en natuurlijk voor vele andere huishoudelijke taken.

 

Verbruik per type warmtepomp?

Het energieverbruik hangt natuurlijk ook af van andere factoren. Denk dan aan het type en het rendement van de warmtepomp dat je gebruikt in je woning.

 

 • Water-water warmtepomp

  Ondanks de hoge investeringskosten behaalt dit type het hoogste rendement van alle soorten warmtepompen door de energiewinst op lange termijn. Bovendien kan je je ecologische voetafdruk extra verkleinen door de elektriciteit voor de pomp en compressor op natuurlijke wijze op te wekken via zonnepanelen. Lees hier meer over water-water warmtepompen

 

 

 • Aarde-water warmtepomp

  Voor het verhogen van de temperatuur in je woning heb je slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit nodig. Het rendement van de geothermische warmtepomp op zijn beurt hangt volledig af van de hoeveelheid warmte die door de grond kan opgenomen worden. Lees hier meer over aarde-water warmtepompen

 

 • Lucht-lucht warmtepomp

  Met dit type verwarm en verkoel je je woning op een milieuvriendelijke manier aan een relatief lage investeringskost. Ook is het een handig alternatief voor elektrische verwarming die vaak hoge elektriciteitskosten met zich meebrengt. Lees hier meer over lucht-lucht warmtepompen

 

Warmtepomp versus andere verwarmingssystemen

Gebruik je met een warmtepomp meer energie? Toch bespaar je wellicht een aanzienlijk bedrag op je totale energierekening. Reden: de extra stroomkosten vallen lager uit dan pakweg de prijs voor het gas voor je cv-ketel. Gemiddeld bespaar je zo’n € 270 per jaar. Dat maakt een warmtepomp competitief tegenover gas en ook elektriciteit.

 

Details maken het verschil

Ook dakisolatie, muurisolatie en goede beglazing helpen het verbruik en rendement van je warmtepomp optimaliseren. Wat op zijn beurt rendeert voor jouw stroomfactuur.

 

Stem verbruik af op je woning

Hou bij de keuze van een warmtepomp steeds rekening met de ruimtes in je huis. Een te klein of een te groot exemplaar kan het energieverbruik sterk beïnvloeden. Bij onderdimentie bijvoorbeeld zal je warmtepomp meer verbruiken en moet je eventuele energietekorten opvangen met fossiele brandstoffen zoals elektriciteit via het distributienet. Waardoor je stroomfactuur duurder kan uitvallen. Een vakman kan je helpen bepalen welk type en vermogen het beste aansluit bij jouw situatie. Vraag gerust om advies of een vrijblijvend offertevoorstel.

 

verbruik warmtepomp

 

5 Tips om het verbruik te optimaliseren

 1. Verwarm je woning op een constante temperatuur:
  Op die manier verbruik je minder elektriciteit. Verlaag daarbij de temperatuur met maximaal 1 graad.
 2. Hou de vertrektemperatuur van het verwarmingswater laag:
  Maximum 40° C. Je bereikt makkelijker de ideale verwarmingstemperatuur die aansluit bij je reële behoeften. Je verbruikt ook minder elektriciteit en optimaliseert het rendement van je warmtepomp.
 3. Stel de elektrische weerstand manueel in:
  Zo behoud je meer controle en monitor je het verbruik preciezer. Uiteraard loont het ook om je elektriciteitsverbruik frequent op te volgen om onaangename verrassingen te vermijden.
 4. Laat je warmtepomp vaak nakijken:
  Regelmatig onderhoud zorgt voor betere prestaties en een hoger rendement.
 5. Combineer met zonnepanelen:
  Handig om de kostprijs van een warmtepomp te drukken en je ecologische voetafdruk te verkleinen met duurzame energie voor de werking van je warmtepomp.

 

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs