Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verbruik warmtepomp

Een warmtepomp is een energiezuinig alternatief voor de traditionele verwarmingsketel. Maar hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp voor je centrale verwarming en/of sanitair warm water? Zijn er grote verschillen in verbruik tussen de verschillende types warmtepompen? Welke factoren bepalen het verbruik? Je ontdekt het allemaal in dit artikel, samen met enkele tips om je verbruik te optimaliseren.

Ga snel naar:
Verbruik warmtepomp in kWh en €
Stroomverbruik per type warmtepomp
Welke factoren bepalen verbruik warmtepomp?
Tips verbruik optimaliseren
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend warmtepomp offertes

 

Hoe verbruik warmtepomp berekenen?

Met de volgende formule bereken je heel eenvoudig het stroomverbruik van een warmtepomp:

verbruik warmtepomp = energieverbruik woning in kWh / COP.

Bv. Je verbruikt als gezin jaarlijks zo’n 15.000 kWh aan verwarming en sanitair, en voor je huis gebruik je een warmtepomp met een COP van 3. Dan komt het verbruik van je warmtepomp neer op 5.000 kWh per jaar (15.000 kWh / 3).

TIP: laat je bij het berekenen van het verbruik bijstaan door een ervaren installateur. Hij adviseert je meteen ook de meest geschikte warmtepomp voor jouw situatie. Vind een installateur in jouw regio.

 

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp in kWh en in euro?

Door het energieverbruik van je warmtepomp te berekenen, kan je het rendement van de warmtepomp beter inschatten. Belangrijke indicatoren daarbij zijn het energieverbuik in je woning, het vermogen van je warmtepomp en het rendement van je warmtepomp, uitgedrukt in COP.

 

Verbruik warmtepomp in kWh

Via de bovenstaande formule kan je eenvoudig het verbruik van je warmtepomp in kWh berekenen per jaar. Om het verbruik in kWh per maand en per dag te berekenen, deel je het jaarverbruik door respectievelijk 12 maanden en 365 dagen:

Verbruik warmtepomp per maand = (energieverbruik woning in kWh / COP) / 12

Verbruik warmtepomp per dag = (energieverbruik woning in kWh / COP) / 365

 

Nemen we het bovenstaande voorbeeld, dan kom je uit op een maandverbruik van (15.000 kWh / 3) / 12 = 417 kWh en een dagverbruik van (15.000 kWh / 3) / 365 = 14 kWh.

 

Verbruik warmtepomp in euro

Hoe bereken je nu het verbruik van je warmtepomp in euro? Stel: de elektriciteitsprijs in jouw gemeente bedraagt € 0,25 per kWh. Nemen we het bovenstaande voorbeeld, dan betekent het dat je op jaarbasis 5.000 kWh x 0,25 €/kWh = € 1.250 betaalt om je huis te verwarmen en te verkoelen met je warmtepomp. Per maand betaal je in dit geval dus iets meer dan € 100 en per dag ongeveer € 3,5 om je woning milieuvriendelijk te verwarmen.

LET OP: in het voorbeeld werken we met een gemiddeld energieverbruik. Wil je precies weten hoeveel een warmtepomp zal verbruiken in jouw situatie? Dan laat je dit best door een ervaren warmtepomp installateur berekenen op basis van het werkelijke energieverbruik in je woning en de COP van de warmtepomp van jouw keuze. Kom in contact met installateurs in jouw buurt.

 

warmtepomp verbruik

Stroomverbruik per type warmtepomp

Hoeveel energie een warmtepomp verbruikt, hangt af van verschillende factoren, waaronder het type en het rendement van de warmtepomp die je gebruikt in je woning.

Type warmtepompRendement warmtepompStroomverbruik per jaar*
Lucht-lucht warmtepomp3 - 4,53.300 - 5.000 kWh
Lucht-water warmtepomp2 - 43.750 - 7.500 kWh
Geothermische warmtepomp3,5 - 5,52.700 - 4.300 kWh
Hybride warmtepomp4 - 53.000 - 3.750 kWh
* berekend op een jaarlijks energieverbruik van 15.000 kWh

Interesse in een warmtepomp? Een installateur raadt je op basis van jouw woonsituatie, energieverbruik, budget… de meest geschikte warmtepomp aan. Ontvang advies op maat.

Lucht-lucht warmtepomp

Met dit type warmtepomp verwarm en verkoel je je woning op een milieuvriendelijke manier aan een relatief lage investeringskost. Ook is het een handig alternatief voor elektrische verwarming die vaak hoge elektriciteitskosten met zich meebrengt. Lees hier meer over lucht-lucht warmtepompen.

Lucht-water warmtepomp

Drie kwart van de energie haalt de lucht-water warmtepomp gratis uit de natuur, namelijk de buitenlucht. De rest haalt hij uit het elektriciteitsnetwerk. De warmte geeft hij vervolgens af aan het water van de verwarmingsinstallatie. Lees hier meer over lucht-water warmtepompen.

Geothermische warmtepomp

Geothermische warmtepompen (water-water of grond-water) halen de warmte uit de grond. Ondanks de hoge investeringskosten behaalt dit type het hoogste rendement van alle soorten warmtepompen. Het rendement hangt wel sterk af van de hoeveelheid warmte die uit de grond kan opgenomen worden. Lees hier meer over water-water warmtepompen of grond-water warmtepompen.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een lucht-water warmtepomp en een condensatieketel. De warmtepomp staat grotendeels in voor de verwarming van je woning en/of sanitair water. Enkel wanneer het rendement van de warmtepomp te laag is (bv. bij een zeer lage buitentemperatuur) schakelt het systeem over naar de condensatieketel. Zo verwarm je je woning steeds op de meest zuinige manier. Lees hier meer over hybride warmtepompen.

 

Welke factoren bepalen het verbruik van een warmtepomp?

Er zijn verschillende factoren die het rendement van je warmtepomp beïnvloeden:

 • Type warmtepomp: een geothermische warmtepomp verbruikt minder elektriciteit om de temperatuur in je woning te verhogen dan een lucht-water warmtepomp. Welk type warmtepomp je kiest, zal dus een invloed hebben op het stroomverbruik.
 • Rendement warmtepomp: hoe hoger het rendement van je warmtepomp, hoe minder energie er nodig is om warmte te leveren. Het rendement van warmtepompen wordt uitgedrukt in COP en is gemiddeld 4. Dit betekent dat er 1 kWh aan elektriciteit nodig is om 4 kWh aan warmte te leveren.
 • Energieverbruik in de woning: hoe meer energie je verbruikt in je woning, hoe meer je warmtepomp vanzelfsprekend zal verbruiken. Je energieverbruik hangt o.a. af van de oppervlakte en de isolatiegraad van je woning, het aantal personen…
 • Gebruik warmtepomp: warmtepompen die enkel gebruikt worden voor de centrale verwarming of enkel voor het verwarmen van sanitair water, zullen vanzelfsprekend minder energie verbruiken dan warmtepompen die voor beide worden gebruikt.
 • Buitentemperatuur: hoe kleiner het verschil tussen de temperatuur van de bron (lucht, grond of water) en de binnentemperatuur, hoe hoger het rendement en hoe minder stroom de warmtepomp zal moeten verbruiken om de gewenste temperatuur te bereiken.

 

Tips om je verbruik te optimaliseren

Hieronder vind je 4 tips om je verbruik te optimaliseren en zo bewuster om te gaan met je energieverbruik.

 1. Verwarm op een constante temperatuur

  Warmtepompen verbruiken minder elektriciteit als de temperatuur constant blijft. Ook ’s nachts behoud je best dezelfde temperatuur, of verlaag je die met maximum 1 graad.

 2. Houd de temperatuur van het verwarmingswater laag

  De verwarmingstemperatuur van het water houd je best zo laag mogelijk. Hoe warmer het verwarmingswater moet zijn, hoe hoger het verbruik van je warmtepomp en hoe lager het rendement.

 3. Laat je warmtepomp regelmatig onderhouden

  Een regelmatig onderhoud van je warmtepomp zorgt voor betere prestaties en een hoger rendement. Het zorgt ook voor een langere levensduur van het toestel aangezien kleine mankementen en defecten sneller aan het licht komen en hersteld worden.

 4. Combineer je warmtepomp met zonnepanelen

  Door een warmtepomp te combineren met zonnepanelen maak je je woning zo goed als onafhankelijk van het elektriciteitsnetwerk. Niet alleen om de pomp en de compressor van je warmtepomp van energie te voorzien, maar ook voor vele andere huishoudelijke taken.

Nog meer tips ontvangen om je verbruik te optimaliseren? Tijdens de installatie geeft een installateur advies over hoe je het meeste uit je warmtepomp haalt. Ontvang tips en advies op maat.

 

FAQ over verbruik van warmtepompen

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over het verbruik van warmtepompen. Met specifieke vragen kan je steeds terecht bij een ervaren warmtepomp installateur. • Hoeveel verbruikt een warmtepomp in de winter?
  Dat hangt vooral af van het type warmtepomp. Een grond-waterwarmtepomp zal bv. niet veel meer verbruiken in de winter dan in de zomer omdat de temperatuur diep in de grond vrijwel constant blijft. Het verbruik van een luchtwarmtepomp zal dan wel weer hoger liggen in de winter aangezien het verschil in binnen- en buitentemperatuur groter is.


 • Wat is het verbruik van een warmtepomp in een nieuwbouwwoning?
  In een nieuwbouwwoning zal een warmtepomp minder verbruiken omdat de woning doorgaans zeer goed geïsoleerd is (dak, muur- en vloerisolatie, isolerende beglazing…). Hierdoor is de woning sneller opgewarmd en blijft de warmte ook langer binnenshuis, waardoor je warmtepomp minder hard moet werken om de temperatuur te behouden.


 • Verbruikt een warmtepomp minder dan andere verwarmingssystemen?
  Met een warmtepomp verbruik je meer stroom dan met een traditioneel verwarmingssysteem. Toch bespaar je wellicht een aanzienlijk bedrag op je totale energierekening, aangezien de extra stroomkosten lager uitvallen dan bv. de prijs van het gas voor je cv-ketel. Daarom komt een warmtepomp als voordeligste keuze uit de bus.

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs