Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Voordelen warmtepomp

Met een warmtepomp kan je je sanitair water, je cv-water of je zwembad verwarmen op basis van warmte uit de omgeving. Zo’n een toestel biedt dan ook vele interessante voordelen. In dit artikel zetten we de 7 belangrijkste voordelen van een warmtepomp op een rijtje. We gaan ook kort even dieper in op de nadelen en vertellen je of een warmtepomp een rendabele investering is.

 

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

1. Besparing op energiekosten
2. Beter voor het milieu
3. Bruikbaar met diverse types verwarming
4. Passieve koeling ook mogelijk
5. Weinig onderhoud vereist
6. Waardevermeerdering woning
7. Premies & financiële voordelen

 

Lees ook:
Nadelen warmtepomp
CONCLUSIE: wel of geen warmtepomp?
Vergelijk offertes van installateurs

 

VOORDEEL 1: besparing op energiekosten

Met een warmtepomp kan je flink wat besparen op je energiefactuur. Een warmtepomp haalt namelijk voor 80% energie uit de omgeving en slechts voor 20% uit elektriciteit. Dat betekent dat je voor elke kWh elektriciteit die je verbruikt met een warmtepomp 4 kWh terugkrijgt. Dit maakt de verbruikskosten bij een warmtepomp automatisch goedkoper dan de stookkosten bij een traditionele verwarming.

Als we bijvoorbeeld de besparing berekenen voor een gemiddeld gezin met een gasverbruik van 1.500 m³ per jaar, kan dit gezin met een warmtepomp € 858 per jaar besparen (uitgaande van de huidige gas- en energieprijzen).

VOORDEEL 2: beter voor het milieu

Doordat warmtepompen de meeste energie uit de omgeving halen en maar voor 20% uit elektriciteit, zorgen ze ook voor een veel lagere CO2-uitstoot dan andere verwarmingssystemen. Bovendien kan je je warmtepomp perfect combineren met zonnepanelen of een zonneboiler. In dat geval verwarm je je woning dus voor 100% met groene energie.

Bijkomende voordelen zijn ook dat er geen opslag nodig is voor stookolie, dat er geen aansluiting voorzien moet worden voor gas en dat een schoorsteen ook overbodig wordt. Dat bespaart je nog eens extra kosten en extra ruimte.

VOORDEEL 3: combineerbaar met diverse types verwarming

Een ander voordeel van een warmtepomp is dat je deze kan gebruiken voor diverse types verwarming zoals vloerverwarming, muurverwarming, plafondverwarming, verwarming van je sanitair water en verwarming van je zwembad. Vooral in combinatie met verwarming op lage temperatuur zoals vloerverwarming zorgt een warmtepomp voor een constante, aangename temperatuur in je woning.

VOORDEEL 4: passieve koeling ook mogelijk

Je kan een warmtepomp in de meeste gevallen ook gebruiken om je woning in de zomer passief te koelen. De warmtepomp werkt dan eigenlijk op de omgekeerde manier en onttrekt warmte uit je woning die deze dan aan de buitenlucht afstaat. Er stroomt dan koud water door je waterleidingen i.p.v. verwarmd water. Als je je warmtepomp gebruikt om je woning passief te koelen, ligt het rendement wel iets lager dan bij verwarming. Het is bovendien niet vergelijkbaar met een airco, maar je wint wel enorm veel aan comfort.

VOORDEEL 5: weinig onderhoud vereist

Warmtepomp hebben verder ook als voordeel dat ze erg onderhoudsvriendelijk zijn. Toch is het aangeraden om het toestel af en toe te voorzien van een grondig onderhoud. Daarbij controleert een expert de compressor, reinigt de ventilator, analyseert de efficiëntie van de verwarmingsproductie… Jaarlijks onderhoud zorgt voor een langere levensduur van je warmtepomp en een efficiëntere werking. Bovendien kan je op die manier snel problemen opsporen, waardoor je vaak hoge reparatiekosten vermijdt.

VOORDEEL 6: waardevermeerdering woning

Door een warmtepomp te plaatsen, stijgt de energieprestatie van je woning. Zo’n toestel zorgt dan ook voor een beter energielabel op je energieprestatiecertificaat. Een beter energielabel betekent op zijn beurt ook een hogere waarde van je woning. Daardoor wordt je woning interessanter voor potentiële kopers en zal je deze dus ook tegen een hogere prijs kunnen verkopen.

VOORDEEL 7: premies & financiële voordelen

Tot slot zijn er verschillende warmtepomp premies en financiële voordelen waarop je aanspraak kan maken. Een warmtepomp vraagt namelijk wel een investering. Met de beschikbare subsidies en financiële voordelen kan je deze prijs al flink wat drukken. Zo kan je bv. gebruik maken van de Mijn VerbouwPremie, de EPC-labelpremie, het verlaagde btw tarief…

LET OP: om in aanmerking te komen voor de warmtepomp premies, moet je de warmtepomp wel laten plaatsen door een professionele installateur. Via onze offerteservice brengen we je in contact met geschikte installateurs in jouw buurt. Start je offerte aanvraag.

 

warmtepomp voordelen

Nadelen warmtepomp

Een warmtepomp heeft dus een aantal erg interessante voordelen. Maar heeft zo’n toestel ook nadelen? We zetten er enkele op een rij:

  • Vraagt een investering: een warmtepomp is meestal niet goedkoop. De exacte prijs kan wel sterk verschillen afhankelijk van de soort warmtepomp die je laat plaatsen. Daarnaast kan je met een warmtepomp wel flink besparen, waardoor je de prijs gemakkelijk terugverdient. De gemiddelde terugverdientijd ligt namelijk tussen 7 en 15 jaar, terwijl de levensduur ongeveer 15 à 20 jaar bedraagt.
  • Duurt langer om je huis op te warmen: warmtepompen werken op lagere temperaturen. Daardoor moet de oppervlakte van je verwarming groter zijn en warmt je woning doorgaans trager op dan bij traditionele systemen. Als je vloerverwarming hebt en je woning goed geïsoleerd is, zal het verschil echter minimaal zijn. Bovendien werken warmtepompen, eens ze zijn opgewarmd, wel efficiënter en zorgen ze voor een constante temperatuur.
  • Vergunning nodig in bepaalde gevallen: als je een warmtepomp met een ‘open’ installatie laat plaatsen, heb je een vergunning nodig. Dat is het geval bij een water-water of grond-water warmtepomp. Een expert kan je helpen bij de vergunningsaanvraag zodat dit vlot verloopt.
  • Niet voor elke woning geschikt: warmtepompen zijn niet voor elk huis geschikt. Zo moet je woning goed geïsoleerd zijn voor een optimaal rendement, moet je verwarming op lage temperatuur hebben en is voor bepaalde warmtepompen wel wat ruimte nodig. Daarom kan je een warmtepomp best laten plaatsen bij nieuwbouw of een grote renovatie.

 

CONCLUSIE: wel of geen warmtepomp kopen?

De voordelen van een warmtepomp wegen dus wel op tegen de nadelen ervan. Zo zorgen de besparingen die je met een warmtepomp kan maken ervoor dat je je investering op termijn terugverdient. Hoewel het iets langer duurt om je woning op te warmen, geniet je wel van een constantere en aangename temperatuur. Daarbij komen nog het ecologische aspect, de waardevermeerdering van je woning en de mogelijkheid tot koelen in de zomer.

Het is wel belangrijk om op te merken dat warmtepompen doorgaans het meest geschikt zijn om te plaatsen bij een grote renovatie of een nieuwbouwwoning. Zeker in dat geval kan je jaarlijks 40 à 50% op je energiekosten besparen in vergelijking met een aardgas- of stookolieverwarming. Maar ook in bestaande, matig geïsoleerde woningen is het mogelijk om een warmtepomp te plaatsen. Je bent in dat geval best af met een hybride warmtepomp die je combineert met je bestaande verwarmingsinstallatie.

 

Wil je ook genieten van de voordelen van een warmtepomp?

Door een professionele installateur in te schakelen ben je zeker van een correcte plaatsing en een optimaal rendement van je warmtepomp. Bovendien kan je door meerdere offertes te vergelijken vaak nog extra besparen. Vul daarom zeker onderstaand offerteformulier in en ontvang offertes op maat:

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs