Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Terugverdientijd warmtepomp

Ben je op zoek naar een energiezuinige manier om je woning te verwarmen? Dan is een warmtepomp een goede keuze. Daarmee haal je warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Zo’n warmtepomp vraagt wel een investering. Maar hoe snel kan je die investering terugverdienen? Wat bepaalt de terugverdientijd? En hoe kan jij de terugverdientijd voor jouw warmtepomp berekenen en inkorten? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Welke bepalende factoren?
Terugverdientijd warmtepomp berekenen
Warmtepomp terugverdientijd inkorten
Vergelijk vrijblijvend offertes op maat

 

 

Wat is de gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp?

De terugverdientijd van een warmtepomp ligt gemiddeld tussen 7 en 15 jaar. De exacte termijn verschilt uiteraard afhankelijk van enkele factoren. Zo spelen de premies waarop je aanspraak maakt, het rendement, het type warmtepomp… allemaal een rol. De terugverdientijd van een geothermische warmtepomp kan bv. heel wat verschillen met de terugverdientijd van een hybride warmtepomp.

Benieuwd naar de exacte terugverdientijd voor jouw warmtepomp? Een warmtepomp installateur kan deze voor jou berekenen. Zo weet je op voorhand hoe snel je je investering kan terugverdienen. Vergelijk ook zeker meerdere voorstellen van installateurs om een beter beeld te krijgen van de terugverdientijd, maar ook de prijzen, vermogens… Vind erkende installateurs in jouw buurt.

 

Wat beïnvloedt de terugverdientijd van een warmtepomp?

De terugverdientijd van je warmtepomp kan variëren naargelang verschillende factoren. Vooral de kostprijs, de jaarlijkse energiebesparing en de stroomkosten spelen een rol. Het zijn deze 3 factoren die we gebruiken om de terugverdientijd te berekenen. We gaan er hieronder even dieper op in:

 • Kostprijs: de eerste factor die we gebruiken om de exacte terugverdientijd te berekenen, is de kostprijs van de warmtepomp. De totale eindprijs is afhankelijk van de aankoopprijs en de premies waarop je aanspraak maakt. Om van de warmtepomp premies te genieten, is het wel belangrijk dat je je warmtepomp laat plaatsen door een erkende groene energie-installateur.
 • Jaarlijkse besparing: met een warmtepomp kan je op jaarbasis heel wat gaskosten besparen. Hoeveel de jaarlijkse energiebesparing met jouw warmtepomp bedraagt, hangt ook af van het rendement van je warmtepomp, de energieprijzen, de isolatie van je woning…
 • Jaarlijkse stroomkosten: wanneer je een warmtepomp laat installeren, moet je ook rekening houden met de bijkomende stroomkosten. Een warmtepomp wekt namelijk voor 80% groene energie op. Voor de overige 20% heeft zo’n systeem elektriciteit nodig. Daarom zullen je elektriciteitskosten wel toenemen wanneer je gebruik maakt van een warmtepomp.

 

Warmtepomp terugverdientijd berekenen

Om de terugverdientijd te berekenen, gebruiken we dus 3 factoren: de kostprijs, de energiebesparing en de stroomkosten van je warmtepomp. Ter verduidelijking berekenen we hieronder de terugverdientijd voor een lucht-water warmtepomp voor een gemiddeld huishouden van 4 personen.

 

FACTOR 1: totale kostprijs van de warmtepomp

KOSTPRIJS = aankoopprijs – premies (Mijn VerbouwPremie)

Voorbeeld (gezin van 4 personen): € 10.000 – € 3.000 = € 7.000

 

De werkelijke aankoopprijs van een warmtepomp kan variëren naargelang de soort warmtepomp, het merk, het vermogen… In dit voorbeeld gaan we uit van een gemiddelde aankoopprijs van € 10.000 voor een lucht-water warmtepomp. Van die aankoopprijs moet je nog de premies aftrekken waarop je aanspraak maakt. Zit je in de middelste of hoogste inkomenscategorie? Dan kan je met de Mijn VerbouwPremie een premiebedrag krijgen van € 3.000. De totale kostprijs is dan gelijk aan € 7.000.

 

FACTOR 2: jaarlijkse besparing warmtepomp

JAARLIJKSE BESPARING = jaarlijkse opbrengst warmtepomp x gasprijs 

Voorbeeld (gezin van 4 personen): 1.500 m³ gas x  € 1,5 per m³ gas = € 2.250

 

Je kan met een warmtepomp jaarlijks een mooi bedrag besparen. Een gezin van 4 personen verbruikt per jaar gemiddeld 15.000 kWh om hun woning te verwarmen. Als ze dat doen met gas, hebben ze ongeveer 1.500 m³ gas nodig. Als we dit bedrag vermenigvuldigen met een gemiddelde gasprijs van € 1,5 per m³, komen we uit op een jaarlijkse energiebesparing van € 2.250.

BELANGRIJK: we gaan in dit voorbeeld uit van een gemiddelde gasprijs over de voorbije jaren. De gasprijzen kunnen uiteraard sterk fluctueren. Hoe hoger de gasprijs, hoe korter de terugverdientijd van je warmtepomp.

 

FACTOR 3: jaarlijkse stroomkosten warmtepomp

JAARLIJKSE STROOMKOSTEN = gebruikte stroom warmtepomp x stroomprijs 

Voorbeeld (gezin van 4 personen): 3.000 kWh x € 0,45 per kWh = € 1.350

 

Een warmtepomp wekt ongeveer 20% van de warmte op met elektriciteit. Om te weten wat de terugverdientijd is, moet je dus ook rekening houden met de bijkomende elektriciteitskosten. In ons voorbeeld gaan we uit van een warmtepomp met een COP waarde van 5. Dat betekent dat elke 5 kWh warmte die de warmtepomp produceert voor 4 kWh uit de omgeving komt en voor 1 kWh met elektriciteit opgewekt is. Anders gezegd heb je dus 1 kWh stroom nodig voor 5 kWh aan warmte.

Als een gezin jaarlijks 15.000 kWh aan warmte nodig heeft, verbruikt de warmtepomp in het voorbeeld ongeveer 3.000 kWh elektriciteit. Dat getal moeten we dan nog vermenigvuldigen met de stroomprijs, wat neerkomt op een totaal van € 1.350 aan jaarlijkse stroomkosten.

 

CONCLUSIE: hoe terugverdientijd warmtepomp berekenen?

TERUGVERDIENTIJD WARMTEPOMP = totale kostprijs ÷ jaarlijkse besparing

Voorbeeld (gezin van 4 personen): € 7.000 ÷ (€ 2.250 – 1.350) = 7,8

 

Als we nu de totale kostprijs delen door de energiebesparing min de stroomkosten, krijgen we de terugverdientijd. In ons voorbeeld betaalt een gemiddeld gezin € 7.000 voor een lucht-water warmtepomp en kunnen ze hiermee € 900 op jaarbasis besparen (met de huidige gemiddelde gas- en stroomprijs). Dat komt neer op een terugverdientijd van 7,8 jaar.

 

Laat de exacte terugverdientijd voor jouw warmtepomp berekenen!

Ben je benieuwd naar wat nu de precieze terugverdientijd is voor je eigen warmtepomp installatie? Dan is het een goed idee om een beroep te doen op een erkende installateur. Deze kan de exacte terugverdientijd van je warmtepomp berekenen, rekening houdende met jouw situatie, de soort warmtepomp, je verbruik…. Bovendien kan een installateur je ook adviseren over het geschikte vermogen van de warmtepomp voor jouw situatie.

Contacteer een installateur in de buurt! Vraag zeker offertes aan bij meerdere installateurs in jouw buurt om voorstellen, prijzen, adviezen… te vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

 

terugverdientijd warmtepomp

 

Tips om terugverdientijd in te korten

Er zijn heel wat factoren die de terugverdientijd van je warmtepompboiler of warmtepomp kunnen beïnvloeden. Daardoor zijn er ook verschillende manieren waarop je de terugverdientijd kan inkorten. We geven enkele tips om sneller je warmtepomp te kunnen terugverdienen:

 1. Isoleer je woning

  Als je woning goed geïsoleerd is, blijft de binnentemperatuur constanter. Een constantere binnentemperatuur betekent op zijn beurt dat je warmtepomp minder hard moet werken om je woning op te warmen. Bovendien volstaat ook een warmtepomp met een kleiner vermogen wanneer je woning goed geïsoleerd is. Zo kan je dus extra besparen.

 2. Stem het vermogen van je warmtepomp af op jouw situatie

  Bij het kiezen van een warmtepomp zorg je er best altijd voor dat je het vermogen afstemt op jouw woning en warmtebehoefte. Als je een warmtepomp met een te klein vermogen laat plaatsen, zal je meer stroom verbruiken om je woning te verwarmen. Is het vermogen van je warmtepomp te groot? Dan betaal je een onnodig hoge aankoopprijs.

 3. Maak gebruik van premies

  Als je een warmtepomp laat installeren door een erkende installateur kan je aanspraak maken op verschillende premies en financiële voordelen. Via de Mijn VerbouwPremie kan je zo tot 40 à 50% van je totale eindfactuur terugkrijgen. Combineer je de installatie van een warmtepomp met nog andere energiebesparende maatregelen? Dan geniet je ook van de EPC-labelpremie of Totaalrenovatiebonus (voor trajecten tot 30-6-2022). Tot slot betaal je ook een verlaagd btw-tarief van 6% op de materiaal- en arbeidskosten.

 4. Sluit een onderhoudscontract af

  Het is aangeraden om je warmtepomp minstens om de 2 jaar te laten onderhouden. Op die manier kan je de levensduur van je warmtepomp verlengen en zorg je ervoor dat deze efficiënt en energiezuinig kan blijven werken. Door een onderhoudscontract af te sluiten met een erkende installateur ben je zeker van een tijdig onderhoud. Bovendien komt dit je vaak goedkoper uit dan afzonderlijke onderhoudsbeurten.

Advies op maat nodig? Een warmtepomp installateur kan je meer vertellen over de gemiddelde terugverdientijd en geeft je advies over hoe je deze zo kort mogelijk kan houden. Vul dus zeker onderstaand offerteformulier in om in contact te komen met installateurs in jouw buurt:

 

 

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs