Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmtepomp verwarming

De warmtepomp wordt steeds populairder als duurzaam en voordelig alternatief voor de klassieke centrale verwarming. Warmtepompen onttrekken warmte uit de omgeving (lucht, bodem, grondwater) en geven die af in de woning. Aangezien dus een groot deel van de energie geleverd wordt door de natuur, verwarm je niet alleen milieuvriendelijk, maar ook goedkoop. Ontdek hier alles over warmtepomp verwarming.

 

Hoe verwarmen met een warmtepomp?

Om je huis te kunnen verwarmen met een warmtepomp zijn 2 onderdelen noodzakelijk:

1. Warmtepomp: het toestel dat warmte uit de natuur haalt en afgeeft in de woning.
2. Verwarmingselementen: de toestellen waarlangs de warmte afgegeven wordt.

Een warmtepomp haalt 80% van haar energie uit de natuur (lucht, bodem, grondwater). Slechts 20% is afkomstig uit elektriciteit. Op die manier vormt een warmtepomp een zuinig alternatief voor de traditionele verwarmingssystemen die volledig op (fossiele) brandstof of elektriciteit werken. Voorwaarde is wel dat je woning goed geïsoleerd is.

Naargelang de warmtebron en het afgiftesysteem wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten warmtepompen.

Wil je jouw woning verwarmen met een warmtepomp en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen en prijzen van erkende installateurs actief in jouw regio via de offertepagina.

 

 

Onderdelen warmtepomp verwarming

Een warmtepomp cv installatie bestaat uit 2 basisonderdelen:

 

1. Warmtepomp

Door middel van collectoren onttrekt een warmtepomp warmte-energie op een bepaalde temperatuur aan een warmtebron (lucht, grondwater of bodem). Via een compressor wordt de temperatuur van de opgenomen warmte verhoogd en vervolgens afgegeven aan de verwarmingselementen in huis (zie hieronder). De overdracht van warmte tussen de koude en de warme bron gebeurt via een koelvloeistof in een gesloten circuit.

 

2. Verwarmingselementen (radiatoren, vloerverwarming, …)

Dit zijn de toestellen waarlangs de warmte afgegeven wordt in huis. Voor verwarming met een warmtepomp geldt: hoe lager de aanvoertemperatuur van de centrale verwarming, hoe hoger het rendement. Vandaar dat een warmtepomp best gecombineerd wordt met verwarmingselementen die werken op lage temperatuur. Je kan daarbij kiezen voor:

  • lage temperatuur radiatoren (LT-radiatoren)
  • vloerverwarming
  • wandverwarming
  • plafondverwarming
  • luchtverwarming

Terwijl de aanvoertemperatuur bij traditionele verwarmingselementen (vb. gewone radiatoren) tussen de 75°C en 85°C ligt, ligt die bij verwarmingselementen op lage temperatuur tussen 35°C en 55°C. De warmtepomp moet dus minder hard werken om de gewenste warmte te behalen, wat resultaat in een lager verbruik.

 

 

Soorten warmtepompen

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, ingedeeld volgens hun warmtebron (bodem, grondwater, lucht) en afgiftesysteem (lucht of water):

 

warmtepomp verwarming 1. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het grondwater en verwarmt hiermee het CV-water. Omdat er grondboringen moeten gebeuren voor de installatie is dit type warmtepomp wel het duurst in vergelijking met de andere soorten warmtepompen.

Toch kan je de investering snel terugverdienen door het constant hoge rendement. De temperatuur diep in de grond blijft namelijk constant, waardoor de water-water warmtepomp het hele jaar door goed presteert.

Geschikte verwarmingselementen: LT-radiatoren – vloer-, wand- of plafondverwarming
Prijs: vanaf ± € 15.000. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

verwarmen met warmtepomp 2. Grond-water warmtepomp

Een grond-water warmtepomp haalt warmte uit de bodem en verwarmt hiermee het CV-water. Daarvoor wordt een netwerk van buizen in de grond gelegd. Dat kan ofwel horizontaal op een diepte van ongeveer 1,5 meter (zie foto inks), ofwel verticaal via diepteboringen.

Omdat de bodemtemperatuur relatief constant blijft, kan met dit type warmtepomp een hoog rendement gehaald worden. Hoe dieper de buizen in de grond zitten, hoe constanter en hoger het rendement.

Geschikte verwarmingselementen: LT-radiatoren – vloer-, wand- of plafondverwarming
Prijs
: vanaf ± € 20.000. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

warmtepomp cv3. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de omgevingslucht en verwarmt hiermee het CV-water. Daarvoor wordt een buitenunit geïnstalleerd die in contact staat met de leidingen van de centrale verwarming.

Het voordeel van dit type warmtepomp is dat er geen grondboringen nodig zijn (lagere kosten). Omdat de temperatuur van de lucht constant verandert, ligt het rendement van een lucht-water warmtepomp wel lager in vergelijking tot bij geothermische warmtepompen (water-water en grond-water).

Geschikte verwarmingselementen: LT-radiatoren – vloer-, wand- of plafondverwarming
Prijs
: vanaf ± € 5.000. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

verwarming warmtepomp 4. Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de omgevingslucht en geeft deze niet in de vorm van water, maar in de vorm van lucht af aan de omgeving.

Daarvoor worden een buiten- en binnenunit geplaatst die met elkaar in verbinding staan. De buitenunit trekt de omgevingslucht aan. De binnenunit (luchtverwarming) blaast de opgewekte warmte in de woning. Het grote voordeel van een lucht-lucht warmtepomp is dat je het ook als airco kan gebruiken.

Geschikte verwarmingselementen: luchtverwarming
Prijs
: vanaf ± € 4.000 (1 binnen- en buitenunit). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

huis verwarmen met warmtepomp 5. Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een lucht-water warmtepomp die mee ondersteund wordt door een cv condensatieketel op gas of mazout. Het primaire verwarmingssysteem is de warmtepomp. Op momenten dat de warmtepomp niet kan voldoen aan de warmtevraag springt de cv-ketel bij.

Een hybride warmtepomp bepaalt o.b.v. de brandstofprijzen, buitentemperatuur en het rendement zelf wanneer het best overschakelt naar de verwarmingsketel. Het is een ideale oplossing als de isolatie in huis niet optimaal is en de oude radiatoren (op hoge temperatuur) behouden blijven.

Prijs: vanaf ± € 8.000. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Welke warmtepomp kies ik best?

Geothermische warmtepompen (water-water en grond-water) hebben een constanter rendement dan luchtwarmtepompen (lucht-water en lucht-lucht). Deze laatste zijn wel goedkoper. Veel hangt er ook vanaf of je de warmtepomp combineert met zonnepanelen. De elektriciteit die nodig is voor de werking wordt zo namelijk op een groene manier opgewekt.

Is je woning niet optimaal geïsoleerd of wil je de bestaande verwarmingselementen op hoge temperatuur behouden? Dan kan een hybride warmtepomp een oplossing bieden.

CONCLUSIE: welke warmtepomp je best kiest voor jouw situatie is afhankelijk van verschillende factoren zoals je budget, verbruik, comforteisen, ecologisch standpunt, … Benieuwd naar de mogelijkheden en een prijs op maat van jouw situatie? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende warmtepomp installateurs via onderstaand offerteformulier.

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs