Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

De werking van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp? Kort gezegd is een warmtepomp een systeem dat energie onttrekt van de natuur (water, grond, lucht) en een hogere temperatuur doorgeeft via een systeem waardoor het mogelijk is om bijvoorbeeld onze woning te verwarmen.

 

Warmtepomp werking

Eender welke soort warmtepomp zal een lage temperatuur omzetten in een hogere temperatuur. Dit proces gaat niet vanzelf en in de ‘thermodynamica’ wordt gesteld dat hier een of andere vorm van arbeid moet bijkomen.

De meeste warmtepompen werken met een speciale vloeistof dat verdampt bij lage temperatuur en de damp bij hogere temperatuur laat condenseren. Met andere worden: het is een proces met een cyclus: het kookpunt moet worden verlaagd door een afname van druk (hetgeen gebeurt in een turbine of smoorventiel) en vervolgens moet het kookpunt opnieuw verhoogd worden (hetgeen gebeurt met een compressor).

De ‘arbeid’ bevindt zich in de compressor (= pomp) en het is deze die de elektriciteit verbruikt. De compressor zorgt er met andere woorden voor dat de warmte uit de grond, lucht of het water wordt gehaald.

De hele cyclus bestaat dus uit 4 verschillende fasen waarbij elke fase zijn eigen element heeft:

  • De verdamper: Om te zorgen voor de lagere druk zodat de warmte uit de omgeving kan worden gehaald De vloeistof verdampt en slaat de warmte op.
  • De compressor: Zorgt voor de hogere druk en zal de gassen uit de verdamper zuigen en de vloeistof samen drukken waardoor de temperatuur stijgt.
  • De condensor: Zal instaan voor het condenseren. Wanneer de temperatuur is gestegen tot het kookpunt zal de damp condenseren (= terug vloeibaar worden).
  • De ontspanner (het expansieventiel): Zorgt er voor dat het koelmiddel opnieuw terugkeert naar lagere druk, waardoor deze opnieuw gasvormig wordt en de cyclus opnieuw kan beginnen.

 

werking van warmtepomp

 

Warmtepompen zonder compressor

Er bestaan ook warmtepompen zonder compressor. Deze noemt men dan absorptiepompen. Deze kan je terugvinden in kleine gasgestookte koelkastjes voor bijvoorbeeld op de camping. De techniek is in grote lijnen hetzelfde, er wordt ook gebruik gemaakt worden van een vloeistof.

 

Wanneer is een warmtepomp interessant?

Een warmtepomp is interessant voor wie een goed geïsoleerde woning heeft. De prestatiecoëfficiënt (hetgeen men COP noemt) moet minimaal 3 zijn. Sommige installateurs raden zelfs een minimum COP van 4 aan. De reden waarom een goed geïsoleerde woning nodig is komt door het feit dat warmtepompen een temperatuur van ongeveer 40° Celsius kan genereren. Er mag dus niet teveel warmteverlies zijn of de warmtepomp verliest een deel van zijn rendement.

Warmtepompen worden in de meeste gevallen gecombineerd met vloerverwarming, muurverwarming of plafondverwarming. Je kan in één klik prijzen op maat ontvangen voor de installatie van je waterpomp. Dit kan gratis en vrijblijvend via de offertepagina.

 

Samengevat:

  • Een warmtepomp onttrekt op lage temperatuur de warmte uit de grond, het water of de lucht;
  • De warmte wordt op hogere temperatuur gebracht door een compressor (pomp) en via een speciale vloeistof in de woning gebracht;
  • Het energieverbruik van een warmtepomp is enkel nodig om de compressor aan te drijven;
  • De warmte kan perfect gecombineerd worden met verwarmingssystemen op lagere temperaturen. Denk hierbij maar aan overgedimensioneerde radiatoren of vloerverwarming. Daarnaast is het ook mogelijk om sanitair water of zwembaden op te warmen.
  • Bepaalde warmtepompen – hetgeen men refereert als een omkeerbaar toestel – kan ook gebruikt worden om te dienen als koelinstallatie.

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs