Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Geen vergunning meer nodig voor warmtepomp in voortuin

Deze zomer verandert er heel wat omtrent vergunningen in Vlaanderen. Een erg interessante versoepeling is die rond warmtepompen en airco’s in de voortuin plaatsen. Je hebt hier sinds 24 augustus 2024 geen vergunning meer voor nodig. Welke voorwaarden zijn er en wanneer heb je wel nog een vergunning nodig? En waar plaats je zo’n buitenunit eigenlijk het best?

Lees snel meer…
Wanneer heb je een vergunning nodig?
Luide warmtepompen zijn maar een mythe
Waar zet ik een warmtepomp buitenunit het best?

 

 

Wat verandert er precies?

Je hebt sinds 24 augustus 2024 geen omgevingsvergunning meer nodig voor het plaatsen van een warmtepomp in je voortuin. Al sinds begin 2022 zien we dat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir zich inzet om vergunningsprocedures te vereenvoudigen. Dit om de Vlaming zo veel mogelijk te stimuleren om over te schakelen naar de warmtepomp voor verwarming én koeling.

installateur warmtepomp

 

Wanneer heb je een vergunning nodig?

Je moet nu dus geen vergunning meer aanvragen voor een warmtepomp in je voortuin. Net zoals je er geen nodig hebt voor je zijtuin en achtertuin of op je zij- en achtergevel. Zijn hier nog voorwaarden aan gekoppeld? En wanneer blijft zo’n vergunning wel nog nodig?

 

1. Geen warmtepomp vergunning nodig

Een vergunning is nu vaak niet meer nodig, maar je moet je nog altijd houden aan enkele voorwaarden. De belangrijkste regels sommen we hier op:

  • De warmtepomp unit moet minstens 2 meter van de perceelgrens staan.
  • Je mag de unit tegen een bestaande scheidingsmuur laten installeren.

 

2. Wel een warmtepomp vergunning nodig

Een vergunning is nog altijd nodig in deze gevallen:

  • Als je de warmtepomp minder dan 2 meter van je perceelgrens wil laten plaatsen.
  • Als je een geothermische warmtepomp met boringen laat plaatsen.
  • Als je warmtepomp beschikt over een grote drijfkracht (in totaal meer dan 200 kW). Er is ook een meldingsplicht voor warmtepompen met een totale drijfkracht van meer dan 5 kW.
  • Als je een horizontale of verticale bodemwarmtewisselaar hebt die een warmtedragend medium met gevaarlijke stoffen bevat (hieronder valt niet de mengeling van water met glycol).

 

Luide warmtepompen zijn maar een mythe

Waarom is deze versoepeling exact doorgevoerd? Grotendeels om Vlamingen te stimuleren om over te schakelen naar een warmtepomp zonder alle administratieve rompslomp. Maar het helpt ook dat warmtepompen niet zoveel storend geluid maken zoals vaak beweerd wordt.

Het geluid van een warmtepomp valt zeer goed mee. Alle soorten warmtepompen vallen probleemloos binnen de geluidsnormen. Kortom, een warmtepomp creëert geen overlast bij jou of je buren, zeker wanneer je de pomp 2 meter van je perceelgrens plaatst.

 

Waar zet ik een buitenunit het best?

Nu de lastige administratie rond vergunningen uit de weg is: waar plaats je zo’n buitenunit van een warmtepomp eigenlijk het best? Een installateur houdt onder meer rekening met deze factoren:

  • Beperkte afstand tussen buiten- en binnenunit: hoe dichter bij elkaar de units staan, hoe hoger je rendement. De binnenunit plaatsen mensen vaak in de garage, kelder of een berghok. Afhankelijk van de indeling van je huis zal een installateur bepalen waar je je buitenunit het best plaatst.

  • Goede bereikbaarheid: heb je geen pad dat naar je achtertuin gaat? Dan kan de voortuin een handige oplossing zijn. Het gaat om een apparaat van zo’n 100 kg, dit maakt het essentieel dat je installateur makkelijk tot bij de locatie raakt. Ook tussen de planten en struiken is daarom geen ideale plaats.
  • Afvoer condenswater: je warmtepomp heeft sowieso te maken met condenswater. Zoek een plaats die dit water makkelijk kan afvoeren via een afvoer of zorg dat het makkelijk in de grond kan sijpelen. Op beton heb je het risico op gladde plaatsen door het bevroren water.
  • Esthetische voorkeur: een buitenunit is niet vaak het pronkstuk van je tuin. Velen hebben daarom de voorkeur om ze in de achtertuin, zijtuin of op dak te zetten, waar mensen ze niet meteen opmerken. Maar uiteindelijk is een warmtepomp buitenunit ook niet storend in je voortuin.

Van plan om een warmtepomp te laten installeren? Ontvang gratis en vrijblijvend advies op maat van een erkende installateur via ons offerteformulier.