Een warmtepomp laten plaatsen?
Vraag hier online offertes aan.

Lucht/lucht warmtepompen

Lucht/lucht warmtepompen behoren tot de categorie ‘aerothermische warmtepompen’. Dit zijn warmtepompen die lucht als warmtebron gebruiken. Naast lucht/lucht warmtepompen bestaan er ook lucht/water warmtepompen. We beperken ons in dit artikel louter tot lucht/lucht warmtepompen.

 

Lucht/lucht warmtepompen

Met een warmtepomp op lucht zijn geen boringen of afgravingen nodig. Deze soort werken volgens het principe van luchtverwarming. De warmte wordt gehaald uit de buitenlucht en wordt opgewarmd met een luchtblazer. Dit is een omgekeerde werking ten opzichte van een koelkast.
Lucht/lucht warmtepompen worden voornamelijk gekozen omdat ze een goede functie als airco kunnen vervullen. Via een klep kunnen ze wel eenvoudig worden omgezet naar de functie van een warmtepomp.

Lucht-Lucht warmtepomp werkingEen lucht/lucht warmtepomp bestaat uit een buitenunit die verbonden is met een binnenunit. De buitenunit moet buiten staan op een beschutte plek of aan de gevel gemonteerd worden. Het is belangrijk dat er een goede luchtcirculatie is.

Lucht/lucht warmtepompen zijn geschikt om het klimaat van woningen met hoge ruimtes te regelen. De koelmogelijkheid is ook beter als bij een lucht/water warmtepomp. Een lucht/lucht warmtepomp zal wel iets duurder uitvallen dan een lucht/water warmtepomp.

 

Lucht/lucht warmtepompen prijzen.

Lucht/lucht warmtepompen zijn relatief goedkoop ten opzichte van andere warmtepompen. Het rendement ligt ook vrij laag indien het buiten koud is. Een extra verwarmingsbron kan dan wel nuttig zijn als ondersteuning voor de lucht/lucht warmtepomp. Deze soort warmtepomp is wel interessant voor kleinere woningen of woningen die uiterst goed geïsoleerd zijn. Je kan eenvoudig een prijs op maat ontvangen via de offertepagina.

 

Lucht/lucht warmtepomp: voordelen

  • Lage kostprijs
  • Zeer geschikt bij woningen met hoge ruimtes (appartementen bijvoorbeeld)
  • Geen invloed op de tuin
  • Geen meldingsplicht voor de installatie bij de plaatselijke overheid
  • Toepasbaar bij zowel nieuwbouw als renovatie en het gemakkelijkst te installeren

 

Lucht/lucht warmtepomp: nadelen

  • Het rendement ligt vrij laag in vergelijking met andere soorten warmtepompen
  • Werkt optimaal als de woning zeer goed geïsoleerd is
  • Een hulpverwarming als backup is in veel gevallen toch aangeraden
  • Werkt niet met vloerverwarming
  • Passieve koeling is niet mogelijk

 

Prijzen vergelijken loont!

Je kan veel geld besparen door de prijzen van verschillende vakmannen te vergelijken. Dit kan snel, gratis en vrijblijvend via onderstaand formulier. Je komt hierbij in contact met verschillende plaatsers van warmtepompen uit jouw buurt. Op die manier kan je eenvoudig het beste aanbod voor jouw situatie kiezen.