Warmtepomp laten plaatsen?
Vraag online offerte aan.

Lucht/lucht warmtepompen

De lucht-lucht warmtepomp behoort tot de goedkopere soorten warmtepompen. Dit toestel maakt gebruik van de warmte van de buitenlucht om binnen voor verwarming te zorgen. Daarnaast kan het ook voor koeling zorgen. In dit artikel vind je meer info over lucht-lucht warmtepompen, hun voor- en nadelen en de prijs.

 

lucht-lucht warmtepompen binnenunitWat is een lucht-lucht warmtepomp?

Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een binnen- en een buitenunit. De buitenunit trekt de lucht aan met behulp van een ventilator. Dankzij de compressor in de unit, die een koelgas opwarmt, wordt de lucht verwarmd en vervolgens trekt de binnenunit deze lucht aan. De binnenunit verspreidt de warme lucht dan over de ruimte.

De werking van een lucht-lucht warmtepomp kan overigens ook omgekeerd worden en met andere woorden gebruikt worden om ruimtes af te koelen. Met één toestel kan je dus makkelijk de temperatuur in een ruimte regelen.

 

3 situaties waarin dit toestel een interessante optie is

Lucht-lucht warmtepompen zijn dan wel handige toestellen voor de klimaatregeling in een kamer, maar wanneer zijn ze nu aangeraden? In de volgende situaties zijn ze alvast zeker het overwegen waard:

1) Als vervanging voor elektrische verwarming: heb je een centrale verwarming op elektriciteit, bijvoorbeeld met accumulatoren of elektrische radiatoren? Het verbruik hiervan kan al snel hoog uitvallen. Je elektrische verwarming vervangen door een lucht-lucht warmtepomp is dan een interessante optie.

2) Bij het ontbreken van een centraal verwarmingssysteem: heb je nog geen centrale verwarmingsinstallatie? Dan kan je misschien kiezen voor een lucht-lucht warmtepomp in plaats van een klassieke cv-ketel. Je kan bijvoorbeeld meerdere binnenunits koppelen aan één buitenunit. Je kan dan de temperatuur in elke ruimte individueel regelen. Opgelet: het systeem moet ofwel in koelmodus ofwel in verwarmingsmodus staan. Je kan bijvoorbeeld niet de unit op je badkamer laten verwarmen en de unit in de woonkamer laten koelen.

Heb je al een centraal verwarmingssysteem, bijvoorbeeld met radiatoren of vloerverwarming, en wil je het water voor deze installatie op een milieuvriendelijke manier verwarmen? Dan is een lucht-water warmtepomp waarschijnlijk een betere optie. Je leest er meer over verderop in dit artikel.

3) In kleine en goed geïsoleerde woningen: vooral in kleine en goed geïsoleerde woningen zal een lucht-lucht warmtepomp zijn nut bewijzen. De isolatie zal ervoor zorgen dat de verwarmde of koele lucht moeilijk kan ontsnappen. In grote woningen, vaak met veel verschillende ruimtes, wordt het al snel te duur om in elke ruimte een binnenunit te installeren. Daarom is een lucht-lucht warmtepomp vooral interessant in kleinere woningen.

Wil je een lucht-lucht warmtepomp laten plaatsen? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij specialisten in de plaatsing van warmtepompen. Zo kan je makkelijk advies en prijzen van vakmannen vergelijken.
Klik hier om offertes op maat van jouw project te ontvangen.

lucht-lucht warmtepomp prijs

 

Lucht-lucht warmtepomp kopen: wat zijn de prijzen?

Wil je een lucht-lucht warmtepomp kopen voor je woning of kantoor? Hou er dan rekening mee dat veel elementen de prijs zullen beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal binnenunits en hun type (vloer-, plafond- of wandmodel) en het vermogen van de installatie.

Voor een lucht-lucht warmtepomp (wandmodel als binnenunit) voor het verwarmen en koelen van een ruimte van een gemiddelde grootte beginnen de prijzen ongeveer bij 2.500 euro (incl. plaatsingskosten). Kies je voor een plafondmodel (complexere installatie), voor meerdere binnenunits of voor een groter vermogen, dan lopen de kosten natuurlijk al snel op.

Voor de plaatsing van een warmtepomp schakel je best een vakman in. Dan kan je rekenen op advies op maat en op een correcte plaatsing. Via de offertedienst kan je prijsvoorstellen op maat van jouw project aanvragen bij experts in warmtepompen. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen.
Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

De voor- en nadelen op een rijtje

Voor je een lucht-lucht warmtepomp gaat kopen, moet je natuurlijk de voor- en nadelen van dit toestel op een rijtje zetten. Onderstaande tabel is alvast een belangrijke samenvatting:

Voordelen
Nadelen
Lage prijs ten opzichte van andere soorten warmtepompenLaag rendement bij (zeer) koud weer; bijverwarming kan nodig zijn
Flexibiliteit: zowel verwarmen als koelenNiet geschikt voor elk type woning: vooral voor kleine en goed geïsoleerde ruimtes
Makkelijke installatie: geen dure graafwerken nodigNiet aan te sluiten op bestaande verwarmingsinstallaties (vloerverwarming, radiatoren)

 

Tip: warmtepomp combineren met zonnepanelen

Een lucht-lucht warmtepomp maakt geen rechtstreeks gebruik van fossiele brandstoffen; het toestel verbruikt alleen elektriciteit. Het is dan ook een milieuvriendelijk alternatief voor bijvoorbeeld CV-ketels op aardgas of mazout. Om te voorzien in de elektriciteitsbehoefte van de warmtepomp kan je zonnepanelen laten plaatsen. Met zonnepanelen kan je namelijk zelf elektriciteit voor je huishouden produceren, en deze elektriciteit kan dan ook gebruikt worden voor de lucht-lucht warmtepomp.

lucht-lucht warmtepomp voordelen nadelen

 

Nog enkele veelgestelde vragen

Hieronder vind je nog enkele belangrijke veelgestelde vragen over lucht-lucht warmtepompen en hun antwoorden:

 

1) Hoe wordt de buitenunit gemonteerd?

De buitenunit kan op verschillende manieren gemonteerd worden. De unit kan bijvoorbeeld gewoon op de grond geplaatst worden, maar hij kan ook aan de buitenmuur bevestigd worden. De unit kan ook op platte daken geplaatst worden. Als het systeem in werking is, dan maakt de buitenunit wel wat lawaai. Denk dus goed na over de plaatsing van deze unit om zo weinig mogelijk hinder te ondervinden.

 

2) Wat is het verschil met een lucht-water warmtepomp?

Heb je een klassieke verwarmingsinstallatie, bijvoorbeeld met radiatoren of via vloerverwarming maar je wil toch in een warmtepomp investeren? Dan is een lucht-water warmtepomp wellicht een betere optie dan een lucht-lucht warmtepomp. Een lucht-water warmtepomp gebruikt ook de warmte van de buitenlucht, maar niet om lucht te verwarmen. Dit toestel zal het water voor de verwarmingsinstallatie verwarmen: dit opgewarmde water komt dan terecht in de leidingen van de radiatoren of de vloerverwarming.

Voor meer info over lucht-water warmtepompen kan je terecht in dit artikel.

 

3) Is het rendement van het toestel voldoende bij koud weer?

Ook als de buitenlucht redelijk koud is, kan het toestel binnen voor een aangename warmte zorgen. Bij erg koude weersomstandigheden kan het echter zijn dat het rendement van een lucht-lucht warmtepomp te laag komt te liggen. Zoals je bij de nadelen al kon ontdekken, is het in deze omstandigheden aangeraden om een bijverwarmingstoestel te voorzien.