Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmtepomp nadelen

Hoewel een warmtepomp heel wat interessante voordelen met zich meebrengt, is het ook belangrijk om even stil te staan bij de nadelen ervan. In dit artikel zetten we 7 mogelijke nadelen van een warmtepomp op een rij, maken we de afweging met de voordelen en gaan we kort nog even dieper in op de nadelen van de verschillende soorten warmtepompen.

 

Wat zijn de nadelen van een warmtepomp?

1. Vraagt een investering
2. Warmt je woning trager op
3. Nieuwe verwarmingselementen nodig
4. Vergunning nodig in bepaalde gevallen
5. Niet geschikt voor elke woning
6. Warmtepomp maakt geluid
7. Lager rendement bij koude temperaturen

 

Lees ook:
Voordelen warmtepomp
Nadelen per soort warmtepomp
Vergelijk offertes van installateurs

 

NADEEL 1: een warmtepomp vraagt een investering

Een warmtepomp heeft als nadeel dat er een vrij hoog prijskaartje aan vast hangt. Het is en blijft dan ook een grote investering die je pas op termijn zal terugverdienen. De prijs ligt vaak zelfs hoger dan een traditionele cv-ketel. Zo variëren de prijzen voor een warmtepomp tussen de € 4.000 en 30.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Je moet dus zorgen voor voldoende budget.

 

TIP: druk de kosten met premies!

Om de prijs van warmtepompen drukken bestaan er wel verschillende premies, zoals de Mijn VerbouwPremie en de EPC-labelpremie. Verder zijn er ook financiële voordelen waar je gebruik van kan maken zoals het verlaagde btw tarief van 6%.

Denk er ook aan dat je met een warmtepomp op lange termijn flink wat kan besparen. Door die besparingen kan je je warmtepomp gemiddeld op 7 à 15 jaar terugverdienen. Als je je dan bedenkt dat de levensduur van een warmtepomp ongeveer 20 jaar bedraagt, blijft een warmtepomp nog altijd een rendabele investering.

 

NADEEL 2: het duurt langer om je woning op te warmen

In vergelijking met traditionele verwarmingsinstallaties, werken warmtepompen op lagere temperaturen. Dit betekent dan ook dat de dimensie (de oppervlakte) van je radiatoren of vloerverwarming groter moet zijn om deze lagere temperatuur te kunnen opvangen. De opwarming verloopt daarbij ook nog eens trager, waardoor het dus langer duurt om je huis op te warmen dan bij een traditioneel verwarmingssysteem. Je kan dit wel oplossen door radiatoren te plaatsen met een ingebouwde ventilator.

 

Welk voordeel staat hier tegenover?

Hoewel het wat langer duurt om je woning te verwarmen, werken warmtepompen wel erg efficiënt wanneer ze opgewarmd zijn. Bovendien zorgen ze voor een constantere temperatuur in je woning. Door je thermostaat slechts een aantal graden lager te zetten wanneer je weg bent, kan je ook makkelijk vermijden dat het te lang duurt om je woning op te warmen wanneer je terug thuis bent.

 

NADEEL 3: bestaande verwarmingselementen mogelijks te vervangen

Omdat de meeste warmtepompen op lage temperatuur werken, moet je vaak ook de bestaande verwarmingselementen vervangen wanneer je een warmtepomp in een bestaande woning laat installeren. Je kan een warmtepomp namelijk niet zomaar aansluiten op je huidige centrale verwarming. Je zal dus wat aanpassingen moet doen zoals vloerverwarming leggen, gewone radiatoren vervangen door lage temperatuurradiatoren….

 

LET OP: enkel bij bestaande woningen

Dit is eigenlijk enkel een nadeel wanneer je een warmtepomp wil plaatsen in een bestaande woning, zonder grote renovatie. Wanneer je sowieso al grote renovatiewerken wil uitvoeren of wanneer het om een nieuwbouw gaat, kan je meteen de geschikte verwarmingselementen laten plaatsen waardoor je deze bij de aanschaf van je warmtepomp dus niet meer hoeft te vervangen.

 

NADEEL 4: in bepaalde gevallen heb je een vergunning nodig

In bepaalde gevallen is het nodig om een vergunning aan te vragen voor de plaatsing van je warmtepomp. Dat is bijvoorbeeld vaak het geval bij een ‘open’ installatie, zoals bij de plaatsing van geothermische warmtepompen (grond-water en water-water warmtepompen). Het is aangeraden om op voorhand even na te gaan bij je gemeente of een vergunning in jouw geval nodig is.

 

BELANGRIJK: vergunning enkel nodig onder bepaalde omstandigheden

Een vergunning voor je warmtepomp is enkel nodig onder bepaalde omstandigheden en voor bepaalde types warmtepompen. Bovendien is dit niet echt een groot nadeel aangezien je dit bij de plaatsing 1 keer moet aanvragen, maar er daarna niet meer mee moet bezig zijn. Het kost je in het begin dus enkel wat extra tijd en soms een extra kost.

 

NADEEL 5: niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp

Een ander nadeel van een warmtepomp is dat deze niet geschikt zijn voor alle woningen. Er zijn namelijk een aantal voorwaarden waaraan je woning moet voldoen om voldoende rendement uit je warmtepomp te kunnen halen. Zo is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is omdat een warmtepomp op lage temperatuur werkt en je anders te veel warmte verliest via je muren, ramen… Daarnaast werkt een warmtepomp het best in combinatie met vloerverwarming of lage temperatuurradiatoren. Tot slot moeten er voor de plaatsing soms ook boringen uitgevoerd worden waarvoor voldoende diepte nodig is.

 

TIP: combineer de plaatsing van je warmtepomp met andere renovaties!

Je kan er altijd voor kiezen om eerst te investeren in goede isolatie van je woning. Dat is sowieso een interessante investering die veel voordelen biedt. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe hoger het rendement van je warmtepomp zal zijn. Het is verder ook aangewezen om je warmtepomp te plaatsen tijdens een grotere renovatie of bij een nieuwbouw. Je kan dan meteen de geschikte lage temperatuur verwarmingselementen en isolatie plaatsen.

 

NADEEL 6: een warmtepomp maakt geluid

Verder moet je er ook rekening mee houden dat warmtepompen met een buitenunit geluid maken. In de buitenunit zit namelijk een pomp en een ventilator die geluid maken wanneer de warmtepomp werkt. De buitenunits mogen wel niet meer dan 40 dB produceren om geluidsoverlast bij de buren te vermijden. Ook binnenshuis produceren sommige warmtepompen wat geluid, al blijft dit meestal beperkt.

 

Hoe kan je het geluidsoverlast beperken?

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om de geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken. Zo is het belangrijk om goed na te denken waar je de buitenunit precies plaatst, kan je de buitenunit in een geluiddempende omkasting plaatsen en kies je best een warmtepomp met een vermogen dat past bij jouw woning. Zo vermijd je dat de warmtepomp te hard moet werken. Door enkele maatregelen te treffen, heb je dus eigenlijk amper last van het geluid van de warmtepomp.

Daarbij komt ook nog dat je een warmtepomp voornamelijk in de koudere maanden gebruikt, wanneer je binnenzit en ramen en deuren meestal gesloten houdt. In de zomer wanneer je wel buiten zit, werkt de warmtepomp veel minder en produceert deze dus ook minder geluid.

 

NADEEL 7: lager rendement bij koudere temperaturen

Sommige warmtepompen hebben een lager rendement in de winter, wanneer de buitentemperatuur daalt. Dat hangt voornamelijk af van de bron waaruit de warmtepomp warmte haalt. Zo zijn warmtepompen die warmte uit de lucht of het oppervlaktewater halen hier veel gevoeliger voor. Hoe kouder het buiten wordt, hoe harder de warmtepomp namelijk moet werken en hoe meer energie deze zal verbruiken. Daardoor liggen de energiekosten hoger en kan je dus minder kosten besparen met je warmtepomp.

 

LET OP: daling in rendement enkel bij bepaalde soorten warmtepompen

Het rendement daalt in de koude maanden enkel bij lucht-lucht en lucht-water warmtepompen. Dieper in de grond is de temperatuur vrij constant waardoor het rendement van geothermische warmtepompen wel stabiel blijft doorheen het jaar. Bovendien kan een warmtepomp je woning nog steeds verwarmen wanneer de buitentemperatuur onder het vriespunt ligt. Hoewel deze dan meer verbruikt, geniet je wel heel het jaar door van een aangename binnentemperatuur.

 

 

nadelen warmtepomp

 

Voordelen warmtepomp

Hoewel een warmtepomp dus enkele nadelen heeft, biedt het ook tal van interessante voordelen. We zetten er hieronder enkele op een rijtje:

  • Besparing op energiekosten: het rendement van een warmtepomp is gemiddeld 4, wat betekent dat deze 1 kWh aan elektriciteit verbruikt om 4 kWh aan warmte te leveren. Daardoor kan je flink wat besparen op je energiekosten wanneer je dit vergelijkt met een traditioneel verwarmingssysteem.
  • Beter voor het milieu: omdat een warmtepomp maar voor 20% op elektriciteit werkt, verminder je ook sterk je CO2-uitstoot. Als je bovendien je warmtepomp combineert met zonnepanelen, verwarm je je woning met 100% groene energie.
  • Koeling ook mogelijk: in de zomermaanden wanneer de buitentemperatuur stijgt, kan je je warmtepomp ook gebruiken om je woning passief te koelen. De warmtepomp onttrekt dan eigenlijk warmte uit je woning en staat deze af aan de buitenlucht.
  • Waardevermeerdering woning: door een warmtepomp te plaatsen, krijgt je woning een beter energielabel. Dat zorgt er dan weer voor dat je woning stijgt in waarde, waardoor je deze tegen een hogere prijs kan verkopen.
  • Weinig onderhoud: verder zijn warmtepompen onderhoudsvriendelijke toestellen. Het volstaat om ze jaarlijks eens te laten controleren en reinigen door een expert. Zo verleng je de levensduur en ben je zeker van een optimale werking.

 

CONCLUSIE: wel of geen warmtepomp kopen?

Als we de voor- en nadelen van een warmtepomp op een rijtje zetten, blijft een warmtepomp een interessante investering. De hoge aanschafprijs wordt gecompenseerd door de besparingen die een warmtepomp oplevert. Wanneer je zorgt voor een goede isolatie van je woning, geniet je bovendien van een optimaal rendement van je warmtepomp. Warmtepompen zijn dus een rendabele investering, zeker bij grotere renovaties of een nieuwbouwwoning.

Warmtepomp plaatsen? Door hiervoor een beroep te doen op een expert. Zo maak je aanspraak op warmtepomp subsidies. Vergelijk offertes van warmtepomp installateurs.

 

 

warmtepomp nadelen

Nadelen per soort warmtepomp

De nadelen van een warmtepomp kunnen verschillen per soort warmtepomp. We gaan hieronder nog even kort in op de nadelen van de verschillende soorten warmtepompen:

  1. Lucht-water warmtepomp nadelen

    Een van de belangrijkste nadelen van een lucht-water warmtepomp is dat het rendement in de winter lager ligt omdat de buitenlucht kouder is. Verder maakt de buitenunit ook wat geluid en is een goede isolatie van je woning noodzakelijk voor een efficiënte werking. Daar tegenover staat wel dat bij deze warmtepomp meestal geen vergunning nodig is en dat je deze snel kan laten installeren.

  2. Lucht-lucht warmtepomp nadelen

    Ook het rendement van een lucht-lucht warmtepomp is afhankelijk van de temperatuur van de buitenlucht, waardoor dit in de winter lager zal liggen. In dat geval is er vaak ook bijverwarming nodig. Verder zijn deze warmtepompen vooral geschikt voor kleine en goed geïsoleerde ruimtes. Een lucht-lucht warmtepomp heeft ook enkele voordelen zoals de lage prijs, de eenvoudige installatie en de snelle werking.

  3. Water-water warmtepomp nadelen

    Het grootste nadeel van een water-water warmtepomp is dat er diepe boringen nodig zijn waardoor de kosten snel oplopen. Diepe boringen betekent ook een hoger stroomverbruik, omdat het water van diep moet gepompt worden. Bovendien heb je een vergunning nodig en moet je een grondwaterheffing betalen. Daar tegenover staat wel dat een water-water warmtepomp het hele jaar een hoog rendement heeft en dat het systeem vrij compact is.

  4. Grond-water warmtepomp nadelen

    Een grond-water warmtepomp heeft als nadelen dat er een vrij groot grondoppervlak nodig is en dat het een vrij grote investering vraagt. Bovendien liggen de buizen niet diep, waardoor het rendement gevoelig is voor temperatuurschommelingen. Een grond-water warmtepomp heeft dan wel weer als voordeel dat je geen zichtbare buitenunit hebt, dat het systeem een lange levensduur heeft en dat je geen vergunning nodig hebt.

  5. Hybride warmtepomp nadelen

    Een van de grootste nadelen van een hybride warmtepomp is dat deze meer energiekosten met zich meebrengt omdat het toestel op elektriciteit werkt. Daarnaast heb je ook wat geluid van de buitenunit en is een hybride warmtepomp vrij duur in aanschaf. Nog een nadeel van een hybride warmtepomp is dat je nog steeds afhankelijk bent van gas. Niettemin kan je met deze warmtepomp wel je huidige radiatoren behouden, weet het systeem zelf welke verwarming het best inschakelt voor het beste rendement en kan het water aan hogere temperaturen opwarmen.

TIP: door het juiste type warmtepomp te kiezen voor jouw situatie en deze door een expert te laten plaatsen, vermijd je eigenlijk al de meeste nadelen. Ontvang vrijblijvend advies en offertes op maat via onderstaand offerteformulier:

 

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs