Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Soorten warmtepompen

Op zoek naar een warmtepomp om op een energiezuinige manier je woning, sanitair water of zwembad te verwarmen? Dan zijn er verschillende soorten warmtepompen waaruit je kan kiezen. Om de zoektocht naar de meest geschikte warmtepomp wat eenvoudiger te maken, geven we je in dit artikel een overzicht van de verschillende warmtepompen soorten met elk hun werking, toepassingen, voor- en nadelen en prijs.

 

Welke soorten warmtepompen zijn er?

1. Bodem-water warmtepompen
2. Water-water warmtepompen
3. Lucht-water warmtepompen
4. Lucht-lucht warmtepompen
5. Hybride warmtepompen
CONCLUSIE: welke warmtepomp kiezen?

 

1. Bodem-water warmtepomp (geothermische warmtepomp)

Bodem-water warmtepompen zijn geothermische warmtepompen die werken met een gesloten systeem. Ze onttrekken energie en warmte aan de bodem of het grondwater en even warm water af dat gebruikt kan worden voor sanitair water of verwarmingstoestellen op lage temperatuur (bv. vloerverwarming). Een bodem-water warmtepomp kan dat doen op 2 manieren:

 • Horizontale captatie: hierbij wordt een buizennetwerk geplaatst op een diepte van ongeveer 1,5 meter. De warmtepomp gebruikt dus de warmte dicht bij het grondoppervlak. Daarvoor heb je een groot stuk grond nodig zonder verhardingen of beplanting.
 • Verticale captatie: hierbij worden diepe putten geboord, waarin grondsondes en buizen geplaatst worden. De warmtepomp haalt dus energie uit de diepe grond, waar de temperatuur heel het jaar door stabiel blijft. Verticale captatie is een goed alternatief wanneer er minder oppervlakte ter beschikking is.

 

Toepassingen bodem-water warmtepomp

Deze types warmtepompen zijn vooral aangewezen bij nieuwbouwwoningen of totaalrenovatie’s, omdat de plaatsing ervan de nodige werken met zich meebrengt. Verder zijn ze ook erg geschikt wanneer je een hoog rendement uit je warmtepomp wil halen en wanneer je ook in de zomer wil kunnen koelen met je warmtepomp. Ook wanneer je een warmtepomp zonder buitenunit zoekt, is een bodem-water warmtepomp een goede keuze.

 

Voor- en nadelen bodem-water warmtepomp

 • Hoog rendement
 • Kan passief koelen
 • Geen buitenunit
 • Hogere prijs

 

Prijs bodem-water warmtepomp

Voor deze soorten warmtepompen ligt de prijs tussen €20.000 en 30.000 (excl. btw en incl. plaatsing). De prijs kan wel nog verschillen bij warmtepomp systemen met horizontale of verticale captatie, en ook het vermogen, het merk, de diepte van de boringen, het model… kunnen een invloed hebben op de totaalprijs. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

2. Water-water warmtepomp (geothermische warmtepomp)

Ook een water-water warmtepomp is een geothermische warmtepomp. Ze geven warm water af dat gebruikt kan worden voor sanitair water of verwarmingstoestellen op lage temperatuur (bv. vloerverwarming). Het verschil met grond-water warmtepompen is dat dit type warmtepomp enkel energie onttrekt aan het grondwater en werkt met een open systeem.

Bij dit type warmtepomp worden daarvoor 2 putten geboord. De pompput pompt grondwater op. Dat grondwater gaat naar de verdamper en geeft daar de warmte af. Het afgekoelde water gaat via de retourput opnieuw naar beneden. Als je woning zich bevindt naast een rivier of meer, kan de warmtepomp ook daar water uit oppompen.

 

Toepassingen water-water warmtepomp

De open water-water warmtepompen komen vooral voor bij grotere bedrijven. Dat komt omdat deze voornamelijk financieel interessant zijn wanneer de warmtevraag boven 25 kW ligt. Bij particulieren komen deze types warmtepompen dus niet zo vaak voor. Door de ingrijpende plaatsing zijn ook deze soort warmtepompen vooral geschikt bij nieuwbouw of totaalrenovatie’s.

 

Voor- en nadelen water-water warmtepomp

 • Hoog en constant rendement
 • Kan passief koelen
 • Compact systeem
 • Diepe boringen nodig
 • Vergunning nodig

 

Prijs water-water warmtepomp

Voor een water-water warmtepomp betaal je gemiddeld €15.000 à 20.000 (excl. btw en incl. plaatsing). De kostprijs ligt dus vrij hoog, maar dankzij het hoge en constante rendement kan je deze warmtepomp gemakkelijk terug verdienen. Bovendien verschilt de prijs ook afhankelijk van het merk, het vermogen, de installateur… Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

3. Lucht-water warmtepomp (luchtwarmtepomp)

Een lucht-water warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht om je sanitair water en je woning mee te verwarmen. Dat doet het door de warmte af te geven aan het water voor de centrale verwarming of het sanitair water. Bij dit soort warmtepomp heb je zowel een binnen- als een buitenunit.

 

Toepassingen lucht-water warmtepomp

Lucht-water warmtepompen worden vaak gebruikt om zwembaden te verwarmen omdat het rendement bij deze warmtepomp soorten in de zomer het hoogst ligt. Je kan dit type warmtepomp ook gebruiken om je sanitair water of je woning te verwarmen. Om je woning te verwarmen, is het wel aangeraden om verwarmingselementen op lage temperatuur, bv. vloerverwarming, te gebruiken. Tot slot kan een lucht-water warmtepomp zowel dienen als nieuwe cv-installatie of om je bestaande installatie te vernieuwen.

 

Voor- en nadelen lucht-water warmtepomp

 • Makkelijk te plaatsen
 • Goedkoper dan aardwarmtepompen
 • Lager rendement in de winter
 • Goede isolatie van je woning nodig

 

Prijs lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kost gemiddeld €5.000 à 9.000 (excl. btw en incl. plaatsing). De totale prijs zal afhangen van het vermogen van de warmtepomp, je bestaande verwarmingssysteem, de installateur… Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

soorten warmtepompen

4. Lucht-lucht warmtepomp (luchtwarmtepomp)

Een lucht-lucht warmtepomp haalt net zoals een lucht-water warmtepomp warmte uit de buitenlucht. Ook deze soort warmtepomp bestaat dus uit een buiten- en een binnenunit. Het verschil met een lucht-water warmtepomp is dat deze soort de warme of gekoelde lucht rechtstreeks in de ruimte verspreidt via de ventilator in de binnenunit. Het is ook mogelijk om meerdere binnenunits te koppelen aan 1 buitenunit.

 

Toepassingen lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp kan gebruikt worden als hoofdverwarming, zuinige airco of wanneer je elektrisch verwarmt. Dit soort warmtepomp vormt dan een goedkoper alternatief vormt voor elektrische verwarming. Als je wel al een bestaand centraal verwarmingssysteem hebt, is een lucht-water warmtepomp een beter keuze. Verder is een lucht-lucht warmtepomp voornamelijk efficiënt in kleine en goed geïsoleerde woningen.

 

Voor- en nadelen lucht-lucht warmtepomp

 • Makkelijk te plaatsen
 • Goedkoper dan aardwarmtepompen
 • Kan passief koelen
 • Snelle werking
 • Laag rendement bij koud weer
 • Moeilijk te combineren met bestaande verwarmingselementen

 

Prijs lucht-lucht warmtepomp

Voor een lucht-lucht warmtepompen variëren de prijzen gemiddeld tussen €4.000 en 7.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Er zijn daarbij een aantal factoren die een rol spelen in de uiteindelijke prijs zoals het model, het aantal binnenunits, het vermogen… Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

5. Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp bestaat uit een lucht-water warmtepomp in combinatie met een gasgestookte hoogrendementsketel. Het is een slim systeem dat afhankelijk van de buitentemperatuur en de vraag naar warmte soms de warmtepomp zal laten werken en andere keren de condensatieketel. Zo kan je de groene energie van de warmtepomp combineren met het hoge rendement van een condensatieketel.

 

Toepassingen hybride warmtepomp

Hybride warmtepompen zijn vooral geschikt voor bestaande woningen die niet optimaal geïsoleerd zijn. Als je woning onvoldoende geïsoleerd is, heb je namelijk vaak nog een verwarming op gas nodig om deze te kunnen verwarmen.

Ook als je je bestaande traditionele radiatoren niet wil vervangen, maar je gasverbruik wel wilt verlagen is deze soort warmtepomp ideaal. Bij nieuwbouw is een hybride warmtepomp ook mogelijk, al is het dan waarschijnlijk meer aangewezen om een andere warmtepomp types te plaatsen aangezien je woning dan optimaal geïsoleerd is.

 

Voor- en nadelen hybride warmtepomp

 • Goedkoper
 • Geschikt voor bijna alle woningen
 • Slim systeem
 • Geluid van de buitenunit

 

Prijs hybride warmtepomp

Voor een hybride warmtepomp betaal je gemiddeld €8.000 à 15.000 (excl. btw en incl. plaatsing). De prijzen voor dit type warmtepompen ligt wat lager omdat de plaatsing erg vlot en gemakkelijk verloopt. Bovendien hoef je ook je bestaande verwarmingselementen niet te vervangen, waardoor je extra kan besparen. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

CONCLUSIE: welke soort warmtepomp kiezen?

Er zijn dus redelijk wat verschillende soorten warmtepompen waaruit je kan kiezen. Wat nu de beste warmtepomp is voor jouw situatie, hangt onder andere af van onderstaande factoren:

 • Budget: heb je een beperkt budget voor je warmtepomp? Dan is een hybride warmtepomp of een luchtwarmtepomp een goede keuze. Voor een aardwarmtepomp kan de prijs namelijk al snel oplopen. Hou bij je keuze voor je warmtepomp dus rekening met je budget en de richtprijzen.
 • Beschikbare ruimte: als je een grond-water warmtepomp met horizontale captatie plaatst, moet je een groot stuk grond ter beschikking hebben. Voor een luchtwarmtepomp moet je ook ruimte hebben voor de buitenunit. Hou hier dus ook zeker rekening mee bij je keuze tussen de soorten warmtepompen.
 • Isolatie van je woning: bij de meeste warmtepomp types haal je pas een optimaal rendement als je woning goed geïsoleerd is. Is dat niet het geval? Dan is een hybride warmtepomp de beste keuze. Hoe dan ook is het plaatsen van isolatie altijd een investering die je gemakkelijk terug verdient.
 • Verwarmingselementen: heb je verwarmingselementen op lage temperatuur? Dan is bijna elke soort warmtepomp geschikt. Heb je nog traditionele verwarmingselementen die je niet van plan bent om te vervangen? Dan is een hybride warmtepomp aangeraden.

Advies op maat nodig? De keuze tussen de verschillende warmtepompen soorten is niet altijd gemakkelijk. Een warmtepomp installateur kan je verder informeren over de warmtepomp systemen en geeft je advies op maat van jouw situatie en wensen. Vul daarom zeker onderstaand offerteformulier in:

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs