Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmtepomp of zonneboiler?

Wil je je woning verduurzamen en minder afhangen van fossiele brandstoffen als gas en mazout? Dan kan je onder meer kiezen tussen een warmtepomp of zonneboiler. Met het eerste verwarm je je woning en met het tweede je sanitair water, telkens op een erg energiezuinige en milieuvriendelijke manier. Maar welke investering is voor jouw woning het meest interessant? In dit artikel maken we de afweging!

Ga snel naar:
OPTIE 1: warmtepomp
OPTIE 2: zonneboiler
CONCLUSIE: kies ik best een warmtepomp of zonneboiler?

Laat je adviseren door een erkende installateur!

 

 

TIP: je kan ook een zonneboiler met warmtepomp combineren!

Eerst en vooral, je moet niet noodzakelijk kiezen tussen een warmtepomp of zonneboiler. Je kan beide duurzame systemen ook aan elkaar koppelen. Zo verwarm je je woning en je sanitair water enkel en alleen met hernieuwbare energie. Zo’n combinatie werkt als volgt:

  1. Groot buffervat: bij de combinatie van een zonneboiler met warmtepomp is het buffervat het hart van de installatie. Dit goed geïsoleerde vat met warm water is zowel aangesloten op de centrale verwarming als op de sanitaire voorzieningen.
  2. Zonnecollectoren op je dak: is er voldoende zon? Dan zijn het de zonnecollectoren van de zonneboiler die het water in het buffervat opwarmen. De vloeistof in de buizen van de collectoren vangen de zonnewarmte op en geven die af aan het buffervat met warmtewisselaars.
  3. Warmtepomp: de zonneboiler zal niet het hele jaar door in staat zijn om het water in het buffervat warm genoeg te houden. Bij te weinig zonnewarmte springt de geothermische of lucht warmtepomp dan bij om je cv- en sanitair water verder op te warmen.

LET OP: zo’n warmtepomp met zonneboiler is enkel geschikt bij een grondige energetische renovatie (of bij nieuwbouw). Voor een optimaal rendement moet je woning goed geïsoleerd zijn en idealiter beschik je ook over vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Ontvang gratis advies op maat!

 

OPTIE 1: warmtepomp

warmtepomp of zonneboiler

Zoek je vooral een systeem om je woning zelf energiezuinig en milieuvriendelijk te verwarmen? Dan is een warmtepomp de meest logische keuze. Vanaf 2025 zullen aardgasaansluitingen zelfs verboden zijn bij nieuwbouw. Hoe werkt zo’n warmtepomp precies? De verschillende stappen op een rij:

  • STAP 1 = warmtepomp haalt warmte uit je omgeving: zo’n systeem haalt tot 80% van zijn geproduceerde warmte uit een omgevingsbron. Afhankelijk van het type is dat de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Dat gebeurt via een gesloten circuit met een koelvloeistof die al op lage temperatuur verdampt en warmte opneemt.
  • STAP 2 = warmtepomp verhoogt temperatuur van omgevingswarmte: de compressor perst de verdampte koelvloeistof verder samen en verhoogt de druk. Zo krijgt die damp een nog hogere temperatuur. Het is deze compressor die elektriciteit verbruikt.
  • STAP 3 = warmtepomp geeft warmte af aan je warmtetoestellen: de damp komt dan in een condensor terecht. En door dat condenseren geeft het zijn warmte af aan je cv-water. Dat water vertrekt dan naar je vloerverwarming, radiatoren, … om je woning op te warmen.
  • STAP 4 = cyclus begint opnieuw: is alle warmte afgegeven? Dan condenseert de damp weer volledig tot een koelvloeistof en begint het proces van warmte opnemen en afgeven opnieuw.

 

Soorten warmtepompen

Elke warmtepomp neemt warmte op uit een omgevingsbron. Om welke bron dat gaat, hangt af van het type warmtepomp. We zetten de voornaamste opties kort op een rij:

 

Nieuwbouw = geothermische warmtepomp

Gaat het om nieuwbouw of een totaalrenovatie? Dan is een geothermische warmtepomp zeker het overwegen waard. Zulke systemen halen hun warmte uit de aardbodem of het grondwater. En vanwege die constante warmte (in vergelijking met de buitenlucht) krijg je het hoogst mogelijke rendement. Door de complexe en arbeidsintensieve plaatsing is deze optie ook wel het duurst.

Richtprijs: 15.000 à 30.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Renovatie = hybride of lucht warmtepomp

Wil je eerder je huidige cv-ketel vervangen met een kleinere renovatie? Dan is een lucht warmtepomp een praktischer en ook budgetvriendelijker alternatief. Je kan kiezen voor een volledig elektrische lucht-lucht of lucht-water warmtepomp, maar ook een hybride model is mogelijk. In dat laatste geval combineer je zo’n lucht warmtepomp met een gascondensatieketel.

Richtprijs: 4.000 à 9.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Gemiddelde prijs warmtepomp

De kostprijs voor het plaatsen van een warmtepomp hangt vooral af van het type, het vereiste vermogen, het merk, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

  • Geothermische warmtepomp: 15.000 à 30.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing)
  • Lucht water warmtepomp: 5.000 à 9.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing)
  • Hybride warmtepomp: 8.000 à 15.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing)
  • Lucht lucht warmtepomp: 4.000 à 7.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing)

TIP: de uiteindelijke kostprijs kan ook verschillen van installateur tot installateur. Daarom loont het sterk de moeite om meerdere prijsvoorstellen aan te vragen en te vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van de kostenposten en kan je ook merken, adviezen, … naast elkaar leggen. Start hier je aanvraag!

 


OPTIE 2: zonneboiler

zonneboiler of warmtepomp

Met een zonneboiler verwarm je niet je woning, maar het sanitair water in je keuken en je badkamer. Zo’n systeem staat gemiddeld in voor ongeveer 60% van je warmwaterbehoefte. In de winter is er namelijk te weinig zon om je water volledig te kunnen opwarmen met een zonneboiler. Zo’n installatie werkt als volgt:

  • STAP 1 = zonnecollectoren vangen zonnewarmte op: op je dak liggen zonnecollectoren die de zonnewarmte opvangen. Zo warmt een speciale vloeistof in de buizen op.
  • STAP 2 = vloeistof gaat naar voorraadvat in je woning: is de vloeistof in de buizen van de collectoren warmer dan het water in je voorraadvat? Dan stuurt een pomp die vloeistof naar dat voorraadvat om je sanitair water verder op te warmen (tot wel 60 graden Celsius). Is alle warmte afgegeven? Dan vertrekt de vloeistof weer naar de zonnecollectoren.
  • STAP 3 = naverwarming springt bij indien nodig: een zonneboiler is doorgaans gekoppeld aan een naverwarming (meestal een cv-ketel of warmtepomp). Is er te weinig zon om je sanitair water op te warmen tot de gewenste temperatuur? Dan springt die naverwarming bij.

 

Soorten zonneboilersystemen

Er zijn verschillende zonneboilersystemen op de markt. Je kan een systeem kiezen om enkel je sanitair water te verwarmen, maar ook je woning en zelfs je zwembad verwarmen zijn een optie.

 

Zonneboiler voor sanitair water

Dit is het meest gangbare type zonneboiler. Hiermee warm je enkel het sanitair water voor je badkamer en keuken op. Een mogelijk alternatief voor dit systeem is een warmtepompboiler.

 

Zonneboiler combi-systeem

Met dit systeem warm je naast je sanitair water ook je woning zelf op. Zo’n zonneboilercombi is vooral geschikt voor grotere huishoudens. Let wel op: net als een warmtepomp is dit een systeem met een lagere watertemperatuur. Het is dan ook vooral geschikt in combinatie met een optimale woningisolatie en vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren.

 

Zonneboiler voor zwembad

Naast een warmtepomp kan je ook met een zonneboiler je zwembad verwarmen. Bij kleinere zwembaden gaat het om zonnecollectoren in de vorm van koepels of matten die je zelf kan kopen. Bij grotere zwembaden installeert een specialist dan weer een volwaardig systeem met collectoren en een groot opslagvat dat in verbinding staat met je zwembad.

 

Gemiddelde prijs zonneboiler

De kosten voor een zonneboiler hangen vooral af van het systeem dat je kiest. Wil je bv. enkel je sanitair water opwarmen of ook je woning zelf? Ook het vereiste volume van het voorraadvat, het aantal collectoren, … spelen natuurlijk een rol. We zetten de richtprijzen kort op een rij:

  • Zonneboiler voor sanitair water: 2.000 à 6.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing)
  • Zonneboiler combi-systeem: 4.000 à 7.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing)
  • Zonneboiler voor groot zwembad: € 4.000 à 6.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing)

Een exacte prijs voor jouw zonneboiler? Vraag dan zeker meerdere voorstellen aan bij groene energie-installateurs in je buurt. Zo kan je gericht alle kostenposten, adviezen, plaatsingsmethodes, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

 


CONCLUSIE: kies ik best een warmtepomp of zonneboiler?

Wil je je woning energiezuiniger maken, maar twijfel je nog tussen een zonneboiler of warmtepomp? Je uiteindelijke keuze zal vooral afhangen van de volgende factoren:

  • Isolatieniveau van je woning: is je woning al optimaal geïsoleerd? Dan komt een warmtepomp nog meer tot haar recht vanwege een maximaal rendement. Warmtepompen verwarmen namelijk op een lagere temperatuur in vergelijking met bv. een gasketel. Bij minder geïsoleerde woningen is een zonneboiler dan weer een betere investering.
  • Warmtetoestellen: heb je nog klassieke radiatoren aan je muren hangen? Dan kies je beter voor een zonneboiler dan voor een warmtepomp. Wil je toch vooral je woning zelf energiezuiniger verwarmen? Dan zal je ook vloerverwarming moeten lagen leggen of je huidige radiatoren vervangen door lage temperatuur radiatoren.
  • Persoonlijke wensen: uiteraard speelt jouw persoonlijke situatie ook een rol. Wil je vooral je oude gasketel vervangen door een duurzamer alternatief? Dan kom je al snel bij een (hybride) warmtepomp uit. Als je echter je energieverslindende elektrische boiler de deur uit wil, zal je dan weer eerder investeren in een zonneboiler (of warmtepompboiler).
  • Budget: bij een beperkter budget is investeren in een zonneboiler iets realistischer. De gemiddelde prijs van zo’n boilersysteem ligt namelijk lager dan voor een warmtepomp. Daar staat wel tegenover dat je een warmtepomp gemiddeld iets sneller terugverdient dan een zonneboiler.
  • Plaats op je dak: tot slot kunnen ook enkele praktische factoren je keuze bepalen. Heb je bv. al zonnepanelen geplaatst en is er geen plaats meer voor extra zonnecollectoren? Dan is de keuze voor een warmtepomp sneller gemaakt.

BELANGRIJK: om een weloverwogen keuze te maken, laat je je best eerst grondig adviseren door een erkende groene energie-installateur. Die analyseert jouw situatie en behoeftes en stelt dan de meest aangewezen oplossing voor. Kom vrijblijvend in contact met meerdere erkende installateurs!

 

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs