Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

CREG geeft 4 adviezen om warmtepomp financieel aantrekkelijker te maken

Een onderzoek van de CREG (Commissie voor Regulering van Elektriciteit en Gas) wijst uit dat de kosten voor een warmtepomp tot 3 keer hoger liggen dan de kosten voor een olie- of gasketel. Om deze resultaten te verbeteren, stelde de energieregulator verschillende adviezen op. Een overzicht!

Lees snel meer…

ADVIES 1: warmtepomp premie voor goed geïsoleerde huizen
ADVIES 2: verlenging verlaagd btw-tarief voor warmtepomp
ADVIES 3: hervorming van accijnzen op energie
ADVIES 4: blijven inzetten op gewestelijke premies
CONCLUSIE: waarom investeren in een warmtepomp?

 

Over welk onderzoek gaat het?

In juli publiceerde de CREG een onderzoek om de verhouding tussen de kosten van een warmtepomp en die van verwarming met fossiele brandstoffen te vergelijken. Het resultaat? Er is een verschil qua rendabiliteit van de duurzame technologieën in vergelijking met die op fossiele brandstoffen. De kosten voor een warmtepomp zijn 2 tot 3 keer hoger dan die voor een olie- of gasketel. Er is dus werk aan de winkel om warmtepompen voor iedereen interessanter te maken!

creg adviezen warmtepomp

 

ADVIES 1: warmtepomp premie enkel voor goed geïsoleerde huizen

In Vlaanderen ontvang je via de Mijn VerbouwPremie tussen de € 800 à € 6.400 voor je warmtepomp, afhankelijk van het type en je inkomenscategorie. Het valt op dat de overheid geen minimumeisen stelt aan de isolatiewaarde van het gebouw. En laat net slechte isolatie nefast zijn voor de rendabiliteit van je installatie: hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe efficiënter de warmtepomp.

De CREG wil dat premies enkel mogelijk zijn voor goed geïsoleerde woningen. Zo kan je beter op lage temperatuur verwarmen en is er geen sprake van warmteverlies.

ADVIES 2: verlenging verlaagd btw-tarief voor warmtepomp

Woon je in een huis dat ouder is dan 10 jaar? En laat je je warmtepomp plaatsen door een erkende installateur? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% op de arbeids- en materiaalkosten. Voor nieuwe woningen (< 10 jaar oud) geniet je hier nog van tot en met eind december 2024.

De energieregulator stelt voor om deze maatregel te verlengen, want het zijn vooral nieuwe woningen die doorgaans goed geïsoleerd zijn. Bovendien geldt er momenteel geen algemene verplichting voor het installeren van duurzame verwarmingssystemen bij een grondige energetische renovatie. Met het verlengen van deze maategel wil de CREG de aanschaf van een warmtepomp in deze situaties stimuleren.

ADVIES 3: hervorming van de accijnzen op energie

Om een warmtepomp rendabeler te maken, wil de CREG de accijnzen op elektriciteit fors verlagen. Ter compensatie zouden de accijnzen op fossiele brandstoffen verhoogd worden. Zo wordt verwarmen op elektriciteit goedkoper, terwijl installaties op fossiele brandstoffen minder aantrekkelijk worden.

ADVIES 4: blijven inzetten op gewestelijke premies

De CREG berekende wat het minimumbedrag is voor niet-beschermde afnemers om hun investering in een warmtepomp rendabel te maken. De energieregulator schuift de volgende minimumbedragen voor een gewestelijke premie naar voor om zo om de aanschaf van een warmtepomp rendabel te maken:

  • Zo’n € 4.200 in vergelijking met verwarming op aardgas
  • € 0 in vergelijking met verwarming op stookolie
  • Ongeveer € 7.100 in vergelijking met verwarming op propaan

 

Waarom zijn deze aanbevelingen zo belangrijk?

De toekomst is duurzaam en elektrisch. Een verhaal waarin de warmtepomp een belangrijke rol speelt. Om deze investering niet alleen duurzaam, maar ook financieel interessant te maken voor particulieren, zijn deze adviezen belangrijk om te overwegen. Of de overheid dit al dan niet zal doen, bepaalt in grote mate de toekomst van de warmtepomp in België.

 

 

adviezen creg warmtepomp

CONCLUSIE: is investeren in een warmtepomp nog slim?

Ja, een warmtepomp plaatsen heeft zeker en vast zin. Overweeg zeker eens de onderstaande punten:

  • Onzekere energiemarkt: de voorbije jaren was de energiemarkt behoorlijk onvoorspelbaar. Met een warmtepomp ben je niet langer afhankelijk van de schommelende gasprijzen.
  • Combinatie zonnepanelen: de rendabiliteit van warmtepompen verhoogt wanneer je je eigen groene stroom opwekt. Combineer een warmtepomp dus met zonnepanelen voor een energiezuinige werking!
  • Lagere energiefactuur: is je woning goed geïsoleerd? En verwarm je met lage temperatuurverwarming? Dan geniet je van een aangename binnentemperatuur, mét lage werkingskosten. Het lagere energieverbruik resulteert in een hoger rendement van je verwarmingssysteem.
  • Capaciteitstarief: door een deel van de berekening van de stroomfactuur af te stemmen op je actuele energieconsumptie in combinatie met het piek- en dalverbruik, heb je het meest baat bij een warmtepomp. Deze ligt wel continu aan, maar op een laag vermogen. Bijgevolg betaal je minder. En wil je flink besparen? Dan spreid je je verbruik het best doorheen de dag.
  • Verduurzamingsgolf: ten slotte blijft een warmtepomp een toekomstbestendige investering. De plannen om fossiele brandstoffen definitief te schrappen liggen nog altijd op tafel. In dat geval moeten we vroeg of laat allemaal overschakelen op duurzame verwarmingsinstallaties. Een elektrische warmtepomp past helemaal in dit plaatje. 

 

Een warmtepomp op maat? Daar zorgt een installateur voor!

Wil je graag meer weten over de verschillende soorten warmtepompen op de markt? Benieuwd of een warmtepomp financieel interessant is in jouw situatie? Of ben je op zoek naar ander verduurzamingsadvies? Dan zit je hier goed! Het enige wat je moet doen, is het offerteformulier van Solvari invullen.