Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Aardwarmtepomp

Laat je een nieuwbouw plaatsen? Of plan je een grondige renovatie van je woning? Dan is een aardwarmtepomp een interessante optie om je woning energiezuinig en ecologisch te verwarmen. Dankzij de constante temperatuur van de aardwarmte ben je met zo’n warmtepomp zeker van het beste rendement. Hoeveel kost zo’n aard warmtepomp gemiddeld? En wanneer is een lucht warmtepomp de betere keuze?

Ga snel naar:
Soorten aardwarmtepompen
Welke voordelen en nadelen?
Aardwarmtepomp kosten
Werking aardwarmtepomp
Alternatief: luchtwarmtepomp
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een aardwarmtepomp?

De naam zegt het al: een aard warmtepomp haalt zijn energie niet uit de lucht, maar uit de grond- en bodemwarmte. Een grondwarmtepomp is dus in feite een betere term. Aardwarmte komt namelijk uit de kern van de aarde (minstens 500 m diep), terwijl de aardwarmtepomp diepte slechts 1 à 1,5 m (horizontale captatie) of max. 150 m is (verticale captatie).

Een aardwarmtepomp kan zijn geproduceerde warmte tot maar liefst 80% uit die bodemwarmte opwekken. Voor de overige 20% heeft zo’n installatie elektriciteit nodig. Let op: zo’n warmtepomp is enkel geschikt voor goed geïsoleerde woningen met verwarming op lage temperatuur (lage temperatuur radiatoren, vloerverwarming, …).

Is een aardwarmtepomp geschikt voor mijn woning? Een groene energie-installateur analyseert eerst jouw situatie en informeert je dan over de opties. Ontvang gratis advies op maat van jouw project.

aardwarmtepomp

 

Soorten aardwarmtepompen

Een geothermische warmtepomp kan warmte onttrekken aan de grond/bodem op 2 manieren. We onderscheiden dan ook 2 types aardwarmtepompen:

 

1. Aard warmtepomp met horizontale captatie

Bij dit systeem graaft een installateur een gesloten leidingcircuit in op een lage diepte. Dit circuit beslaat een grotere oppervlakte om optimaal warmte aan de bodem of het grondwater te kunnen onttrekken. Je moet dus beschikken over voldoende plaats in de tuin of over andere onverharde oppervlakte rond je woning. Het rendement van dit type hangt vooral af van het soort bodem. Zo haalt een bodem met grondwater bv. een hogere opbrengst dan een droge, zanderige bodem.

Aardwarmtepomp diepte: ongeveer 1 à 1,5 m

 

2. Aard warmtepomp met verticale captatie

Is er onvoldoende grondoppervlakte beschikbaar? Of is je tuin al mooi afgewerkt? Dan is een aardwarmtepomp met verticale captatie beter geschikt. Dit systeem werkt met verticale lussen in plaats van een horizontaal circuit. Via grondboringen brengt een installateur de leidingen diep in de aardbodem aan. Die methode is duurder dan horizontale captatie, maar het rendement ligt nog hoger. Let op: bij zulke boringen is een voorafgaand bodemonderzoek nodig en een vergunning is ook vaak vereist.

Aardwarmtepomp diepte: tot 150 m (met 1 of meerdere boorpunten)

 

Welk soort aardwarmtepomp kies ik het best?

Dat hangt vooral van jouw situatie en je budget af. Zo is horizontale captatie goedkoper, maar de werken zijn wel arbeidsintensiever. Bovendien heb je ook voldoende verhardingsvrije oppervlakte rond je woning nodig. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden in jouw situatie? Schakel dan zeker een groene energie-installateur in voor advies op maat. Zo weet je meteen waar je aan toe bent!

Advies op maat nodig? We brengen je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere specialisten in aardwarmtepompen via onze offerteservice.

 

Voor- en nadelen van een aard warmtepomp

Naast geothermische warmtepompen zijn er natuurlijk nog duurzame manieren om je woning te verwarmen. Denk maar aan een luchtwarmtepomp of een hybride warmtepomp (combinatie van een condensatieketel en een lucht-water warmtepomp). Twijfel je nog tussen verschillende systemen? Om een doordachte keuze te maken, kan het helpen om de voor- en nadelen van een aardwarmtepomp op een rij te zetten:

 

Voordelen aardwarmtepomp

  • Hoogst mogelijke rendement: geothermische warmtepompen halen een hoger rendement dan lucht warmtepompen. Dat komt omdat de temperatuur van de buitenlucht minder constant is dan die van de aardbodem en het grondwater. Kortom, met een aard warmtepomp heb je nog minder stroom nodig om je woning te verwarmen dan met een luchtwarmtepomp.
  • Geen buitenunit nodig: luchtwarmtepompen hebben een buitenunit nodig om warmte aan de buitenlucht te onttrekken. Dat is bij een geothermische warmtepomp niet het geval. Het leidingencircuit bevindt zich onder de grond en is dus onzichtbaar. Zo vermijd je een ontsierende unit rond je woning.
  • Ook woning koelen in de zomer: een geothermische warmtepomp kan de koelte van de bodem ook gebruiken om je cv-water en dus ook je woning in de zomer te koelen. Je vloerverwarming, lage temperatuur radiatoren, … onttrekken dan warmte aan je woning en geven dat weer af aan de bodem/grondwater. Die extra warmte in de grond zorgt dan weer voor een hoger rendement als je weer gaat verwarmen met je warmtepomp.

 

Nadelen aardwarmtepomp

  • Duurder dan andere warmtepompen: geothermische warmtepompen halen het hoogste rendement, maar daar kleeft natuurlijk ook een prijskaartje aan. Dit type warmtepomp kost namelijk meer dan een luchtwarmtepomp. Die hogere kosten van een aardwarmtepomp verdien je op termijn natuurlijk wel sneller terug door die erg zuinige manier van verwarmen.
  • Arbeidsintensieve plaatsing: de hoge prijs van een aardwarmtepomp valt onder meer te verklaren door de complexe plaatsing. Zo nemen de graafwerken (bij horizontale captatie) en de putboringen (bij verticale captatie) wel wat tijd in beslag. Die werken zijn arbeidsintensiever dan het plaatsen van een buitenunit voor een luchtwarmtepomp.
  • Soms een vergunning nodig: de kans bestaat dat je voor het plaatsen van een geothermische warmtepomp een milieu- of bouwvergunning nodig hebt. Dat hangt vooral af van je woonplaats en de diepte van de warmtepomp boringen. Voor meer advies kan je terecht bij je warmtepomp installateur.

 

Aardwarmtepomp kosten

De kosten van een aardwarmtepomp hangen vooral af van het type, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, het vereiste vermogen, … Gemiddeld mag je rekenen op een totale kostprijs van 15.000 à 30.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing).

BELANGRIJK: de totale kosten voor je aardwarmtepomp kunnen natuurlijk ook verschillen per installateur. Vergelijk daarom zeker de voorstellen van meerdere erkende specialisten. Zowel qua prijs, maar ook qua adviezen, warmtepomp merken, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!

 

Druk de prijs voor je aardwarmtepomp met de Mijn VerbouwPremie

Wie een geothermische warmtepomp laat plaatsen, komt in aanmerking voor de Mijn Verbouwpremie. Hiervoor moet je wel samenwerken met een erkende RESCert-installateur. Hetzelfde geldt voor de andere mogelijke premies en financiële voordelen (EPC-labelpremie, verlaagd btw-tarief, …).

TIP: een erkende installateur kent alle voorwaarden, bedragen, … van deze premies en bezorgt je ook alle documenten voor een vlotte aanvraag. Ontvang gratis advies op maat!

 

aard warmtepomp

 

Hoe werkt een aardwarmtepomp?

Een geothermische warmtepomp ‘verpompt’ warmte van de grond/bodem naar je woning om je cv-water en eventueel ook je sanitair water op te warmen. Dat gebeurt in een gesloten circuit. Maar hoe verloopt dat proces concreet? We overlopen kort de verschillende stappen:

  1. Warmtepomp neemt warmte op uit de aardbodem

    Door het gesloten, ondergrondse leidingencircuit stroomt een mengsel van water en glycol. Die vloeistof absorbeert de natuurlijke warmte van de bodem en/of het grondwater. Via een 1e warmtewisselaar geeft dat mengsel dan zijn warmte af aan een koelvloeistof die verdampt op een lage temperatuur.

  2. Warmtepomp verhoogt de temperatuur van de grondwarmte

    De verdampte koelvloeistof gaat in een volgende fase naar de compressor van de warmtepomp. Die verhoogt de druk door het gas samen te persen. Zo stijgt de temperatuur nog verder. Het is deze compressor die elektriciteit verbruikt.

  3. Warmtepomp geeft warmte af aan je cv-systeem

    De damp komt in een condensor terecht en geeft daar zijn warmte af aan je cv-water. Dat water vertrekt dan naar je warmtetoestellen (vloerverwarming, wandverwarming, lage temperatuur radiatoren, …).

  4. De hele cyclus begint opnieuw

    Is alle warmte afgegeven aan je cv-water? Dan condenseert het gas weer volledig tot een vloeistof. Daarna kan het hele proces van warmte opnemen uit de aardbodem (door te verdampen) en warmte afgeven (door te condenseren) opnieuw beginnen.

 

Luchtwarmtepomp of aardwarmtepomp?

Naast een aardwarmtepomp installatie kan je ook kiezen voor een luchtwarmtepomp om je woning te verwarmen. Maar wat is nu de beste keuze in welke situatie? We wegen beide opties kort tegen elkaar af:

 

OPTIE 1 = luchtwarmtepomp

Een luchtwarmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om je woning te verwarmen. Hoe de installatie de warmte afgeeft, verschilt per type. Zo’n warmtepomp kan de warmte afgeven aan je cv-water (lucht/water) of aan de lucht in je woning (lucht/lucht). Een luchtwarmtepomp kost minder dan een geothermische warmtepomp, maar het rendement ligt lager (vanwege de wisselende temperatuur van de buitenlucht).

Een goede keuze bij… bestaande woningen, kleinere renovaties, woningen met een afgewerkte tuin, …
Richtprijs: 4.000 à 9.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend offertes!

 

OPTIE 2 = aardwarmtepomp

Wil je zeker zijn van het beste rendement? Dan is een aardwarmtepomp de beste keuze. Bovendien heb je zo ook geen buitenunit aan je woning nodig. Hou er wel rekening mee dat de werken arbeidsintensiever zijn en het kostenplaatje ook hoger ligt dan bij een luchtwarmtepomp. Een aardwarmtepomp bij een bestaande woning is dan ook minder geschikt.

Een goede keuze bij… nieuwbouw of een totaalrenovatie
Richtprijs: 15.000 à 30.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend offertes!

 

BELANGRIJK: vraag advies op maat aan een installateur!

Twijfel je nog tussen een luchtwarmtepomp of een aardwarmtepomp? Ga dan zeker te rade bij een erkende groene energie-installateur. Die bekijkt jouw situatie, houdt rekening met je budget en stelt dan de meest geschikte oplossing voor. Dankzij dat advies op maat ben je zeker van een weloverwogen keuze.

Vrijblijvend meerdere erkende installateurs contacteren? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij installateurs in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs