Lucht water warmtepomp
Een lucht water warmtepomp is een soort luchtwarmtepomp of aerothermische warmtepomp. Het haalt warmte uit de lucht en gebruikt deze om je water, je woning of je zwembad op een energiezuinige manier te verwarmen. In dit artikel kom je meer te weten over de werking van een lucht water warmtepomp, wanneer deze warmtepomp een goede keuze is, wat de voor- en nadelen zijn en hoeveel zo’n toestel kost.
Ga snel naar:
Wanneer is lucht water warmtepomp interessant?
Voordelen en nadelen lucht water warmtepomp
Lucht water warmtepomp prijs
Toepassingen lucht water warmtepomp
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes
Hoe verloopt de werking van een lucht water warmtepomp?
Een lucht water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Dat doet het door lucht met een buitenunit aan te zuigen en langs een warmtewisselaar met een koelmiddel te sturen. Dat koelmiddel verdampt door de warmte van de buitenlucht en die damp wordt dan samengedrukt door een compressor. De binnenunit geeft de warmte dan af aan het water van de verwarmingsinstallatie.
Interesse in een lucht water warmtepomp? Een installateur kan je hierover verder informeren en zorgt voor een optimale plaatsing en werking van je warmtepomp. Vind een installateur in de buurt.
Wanneer is een lucht water warmtepomp interessant?
Een lucht water warmtepomp is interessant wanneer je je woning, sanitair water of zwembad energiezuinig wilt verwarmen. Het voordeel van deze warmtepomp t.o.v. andere soorten warmtepompen is dat het eenvoudig en zonder ingrijpende werken te plaatsen is en ook vrij budgetvriendelijk is.
Een lucht water warmtepomp is ideaal wanneer je je bestaande ketel wilt vervangen door een energiezuinig alternatief. Ook wanneer je een nieuwe cv-installatie wil plaatsen, is een lucht-water warmtepomp een goede keuze. In tegenstelling tot een lucht-lucht warmtepomp, wordt de warmte verspreid via de centrale verwarmingselementen en dus niet via een ventilator in de woning.
CONCLUSIE: als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke, eenvoudig te plaatsen warmtepomp, kies dan voor een lucht-water warmtepomp.
Is mijn woning geschikt voor een lucht/water warmtepomp?
Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je een lucht-water warmtepomp wil laten plaatsen in je woning:
- Isolatie: om te genieten van een optimaal rendement, is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is. Als dat niet het geval is, verlies je veel warmte en zal de warmtepomp harder moeten werken om je woning te verwarmen, waardoor deze minder energiezuinig is.
- Lagetemperatuurverwarming: warmtepompen werken het best in combinatie met verwarmingselementen op lage temperatuur, zoals vloer- en wandverwarming. Dat komt omdat de warmtepomp het water dan minder hard moet opwarmen.
- Voldoende plaats voor binnen- en buitenunit: de meeste lucht-water warmtepompen bestaan uit een binnen- en buitenunit. Hou er dus rekening mee dat je hiervoor ook een geschikte plaats moet hebben. De buiten- en binnenunit mogen daarbij niet te ver van elkaar staan en let er bij de plaatsing van je buitenunit ook op dat dit soms wat geluid kan maken.
TIP: doe de 50 graden test. Daarbij zet je de temperatuur van je huidige cv-ketel op 50 graden om te zien of je huis zo warm genoeg blijft en dus geschikt is om een warmtepomp te plaatsen. Ook een installateur kan je hierover verder adviseren. Ontvang vrijblijvend advies op maat.
Lucht water warmtepomp voor- en nadelen
Wat zijn nu de voordelen van een lucht-water warmtepomp? En heeft dit toestel ook nadelen? We zetten de belangrijkste hieronder op een rij:
Lucht/water warmtepomp voordelen
- Geschikt voor veel woningen: lucht water warmtepompen kunnen in vele woningen toegepast worden. Zo zijn ze bv. zeer geschikt bij woningen met hoge ruimtes, zoals appartementen. Bovendien kan je ze ook makkelijk bij zowel nieuwbouw als renovatie plaatsen.
- Eenvoudige plaatsing: de plaatsing van dit type warmtepomp is erg eenvoudig en er komen geen grote werken bij kijken. Daardoor blijven ook de installatiekosten vrij beperkt.
- Combineerbaar met vloerverwarming, bestaande radiatoren en boiler: je kan een lucht-water warmtepomp zowel met vloerverwarming, met bestaande radiatoren als met een boiler combineren.
- Geen meldingsplicht: tot slot geldt er voor de plaatsing van een dit type warmtepomp geen meldingsplicht bij de plaatselijke overheid en heb je ook geen vergunning nodig.
Lucht/water warmtepomp nadelen
- Lager rendement in de winter: omdat de buitenlucht in de winter kouder is, daalt het rendement van een luchtwarmtepompen. Dat is niet het geval bij aardwarmtepompen.
- Goede isolatie woning nodig: een lucht water warmtepomp werkt enkel optimaal wanneer je woning goed geïsoleerd is. Als er te veel warmte ontsnapt, zal je warmtepomp namelijk harder moet werken en is deze dus minder efficiënt.
- Geluid van buitenunit: verder maakt de buitenunit ook altijd wat geluid. Door de unit op een slimme plek te plaatsen, blijft dit geluid echter beperkt en heb je hier dus geen last van.
Wat is het rendement van een lucht-water warmtepomp?
De efficiëntie van een lucht-water warmtepomp hangt af van een aantal factoren zoals de verwarmingselementen, de isolatiegraad van je woning, de temperatuur van de buitenlucht… Gemiddeld heeft een lucht-water warmtepomp een COP van 4, wat betekent dat het systeem 1 kWh aan elektriciteit nodig heeft om 4 kWh aan warmte te leveren. Het rendement van een lucht/water warmtepomp zakt wel naarmate het buiten kouder wordt, maar blijft voldoende om een woning en sanitair water te verwarmen.
Lucht water warmtepomp prijs
De prijs voor een lucht water warmtepomp ligt gemiddeld tussen 5.000 en 9.000 euro (incl. installatie en excl. btw). Die kosten kunnen variëren naargelang het benodigde vermogen, het merk (Daikin, Mitsubishu, Vaillant…), de uitvoering… De installatiekosten blijven bij dit type warmtepomp erg beperkt omdat deze gemakkelijk en snel te installeren is, zonder graafwerken. Daardoor is een lucht-water warmtepomp goedkoper dan een geothermische warmtepomp.
Benieuwd naar een prijs op maat? Door offertes aan te vragen bij warmtepomp installateurs, kan je prijsvoorstellen vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen. Ontvang prijsoffertes op maat.
Druk de prijs voor je lucht-water warmtepomp met premies!
Om de kosten voor de installatie van je warmtepomp te drukken, kan je aanspraak maken op enkele premies en financiële voordelen. Zo kan je bv. genieten van de Mijn VerbouwPremie en de EPC-labelpremie. Daarnaast geniet je ook van een verlaagd btw-tarief van 6% op de materiaal- en arbeidskosten.
BELANGRIJK: om aanspraak te maken op de premies, moet je de warmtepomp laten installeren door een professionele installateur. Ontvang vrijblijvend offertes van geschikte experts via onze offerteservice.
Toepassingen lucht-water warmtepomp
Je kan een lucht-water warmtepomp voor verschillende doeleinden gebruiken. We gaan hieronder kort in op de mogelijke toepassingen:
1. Wand- en vloerverwarming
Je kan je woning verwarmen met een lucht-water warmtepomp wanneer je verwarmingstoestellen op lage temperatuur hebt. Dat kan bv. wandverwarming, vloerverwarming of radiatoren op lage temperatuur zijn. Omdat deze op lage temperatuur werken, moet de warmtepomp minder hard verwarmen en profiteer je van een optimaal rendement.
2. Sanitair warm water
Je kan deze soort warmtepomp ook gebruiken om je sanitair water te verwarmen. Er bestaan daarnaast ook lucht-water warmtepompen die je zowel voor het verwarmen van je sanitair water als je cv-water kan gebruiken. In dat geval heeft je warmtepomp wel voldoende capaciteit nodig.
3. Zwembad
Tot slot is een lucht-water warmtepomp ook ideaal om je zwembad te verwarmen. In de zomer, wanneer de buitentemperatuur hoger is, heeft deze warmtepomp namelijk het hoogste rendement. Op dat moment is het dus ideaal om de warmtepomp te gebruiken om het zwembadwater te verwarmen.
Je sanitair water, woning of zwembad verwarmen met een lucht-water warmtepomp? Een ervaren installateur informeert je over de mogelijkheden en kiest de geschikte warmtepomp voor jouw gewenste toepassing. Kom in contact met installateurs in de buurt.
Veelgestelde vragen lucht water warmtepomp
Heb je nog vragen over lucht water warmtepompen? Neem zeker eens een kijkje bij het antwoord op enkele veelgestelde vragen hieronder:
-
Wat is de levensduur en terugverdientijd van een lucht water warmtepomp?Een lucht-water warmtepomp heeft een gemiddelde levensduur van 15 à 20 jaar. Die levensduur is vergelijkbaar met andere soorten warmtepompen. De terugverdientijd van dit type warmtepomp ligt dan weer gemiddeld tussen 7 à 12 jaar. Die tijd kan variëren naargelang de kostprijs van je warmtepomp, eventuele subsidies, de jaarlijkse besparing die je ermee kan maken, de stroomkosten… Gemiddeld kan je je warmtepomp dus wel terugverdienen en geniet je nog van extra besparingen op je energiefactuur. -
Hoe kies ik de beste lucht water warmtepomp?Wat de beste lucht-water warmtepomp is voor jouw situatie, hangt af van verschillende factoren. Het vermogen van de warmtepomp is bv. een belangrijke factor om op te letten bij je keuze. Die moet namelijk afgestemd zijn op je warmtebehoefte. Verder zijn ook het uitzicht van de binnen- en buitenunit, de mogelijkheid tot koeling, je budget, het merk… belangrijke factoren om rekening mee te houden wanneer je een warmtepomp kiest. -
Bestaan er lucht water warmtepompen zonder buitenunit?Hoewel de meeste lucht water warmtepompen bestaan uit een binnen- en buitenunit, bestaan er ook toestellen met enkel een binnenunit beschikbaar. Het systeem bestaat dan uit 2 ventilatieroosters in je gevel en een binnenunit. Het voordeel van dit systeem is dat je geen geschikte plaats moet zoeken voor de buitenunit en je hiervan ook geen geluid hoort. Het aantal modellen lucht water warmtepompen zonder buitenunit is echter wel erg beperkt. -
Wat is het verschil tussen een lucht/water en een lucht/lucht warmtepomp ?Een lucht-lucht warmtepomp haalt net als een lucht-water warmtepomp warmte uit de buitenlucht. Het verschil tussen beide types zit in de manier waarop het toestel de warmte afgeeft. Een lucht-water warmtepomp geeft de warmte af aan het water in de centrale verwarmingselementen. Een lucht-lucht warmtepomp geeft de warmte daarentegen af via een ventilator in je woning. Daardoor kan je deze laatste ook gebruiken om je woning in de zomer te koelen.