Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt de warmte uit water om hiermee vervolgens jouw woning en/of sanitair water te verwarmen. In dit artikel ontdek je uit welke verschillende bronnen de warmte gehaald kan worden, wat de prijs en het rendement is van een water-water warmtepomp, in welke gevallen dit type warmtepomp interessant is en wat de mogelijke alternatieven zijn.

Ga snel naar:
Water-water warmtepomp werking
Soorten water-water warmtepompen
Rendement water-water warmtepomp
Prijs water-water warmtepomp
Mogelijke alternatieven
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Wanneer is een water-water warmtepomp een goede keuze?

Een water-water warmtepomp is vooral aangeraden voor vrijstaande woningen. Gezien de vaak ingrijpende werken die nodig zijn tijdens de plaatsing, wordt dit type warmtepomp vooral geplaatst bij nieuwbouwprojecten en grondige energetische renovaties. Wil je graag een warmtepomp plaatsen in een bestaande woning waarvan de isolatiegraad nog kan verbeterd worden? Dan is een water-water warmtepomp niet zo’n goed idee. Je kiest dan beter voor een hybride warmtepomp.

TIP: laat je bij het kiezen van het type warmtepomp voor jouw woning altijd adviseren door een ervaren warmtepomp installateur. Op basis van jouw woonsituatie stelt hij jou de meest geschikte warmtepomp voor. Vind een installateur in jouw buurt.

 

Water-water warmtepomp werking

De werking van een water-water warmtepomp is gelijkaardig aan de werking van andere soorten warmtepompen. Enkel de bron van waaruit de warmte wordt gehaald, verschilt.

  1. Warmte onttrekken aan warmtebron: een water-water warmtepomp onttrekt warmte aan (grond)water.
  2. Temperatuur verhogen door compressor: een koelvloeistof transporteert de warmte uit de warmtebron naar een compressor. In de compressor wordt de koelvloeistof onder hoge druk samengeperst tot een gas. De koelvloeistof bereikt al op lage temperatuur haar kookpunt en verdampt dan.
  3. Warmteafgifte: de opgewarmde damp komt in een condensor terecht, waar het zijn warmte afgeeft aan de verwarmingsinstallatie in de woning.
  4. De cyclus start opnieuw: door een expansieventiel wordt de druk van de damp opnieuw verlaagd, waardoor deze opnieuw afkoelt tot een vloeistof. De cyclus kan nu opnieuw beginnen.

 

water-water warmtepomp

 

Soorten water-water warmtepompen

Een water/water warmtepomp haalt de warmte uit water. Er zijn verschillende types water-water warmtepompen, die hun warmte elk uit een andere warmtebron halen. Een overzicht:

 

1. Water-water warmtepomp met open bron

Een water-water warmtepomp met open bron onttrekt warmte uit het grondwater of een rivier of meer. Het afgekoelde water wordt vervolgens terug geloosd, vandaar de term open bron. Dit type is pas financieel interessant bij een warmtevraag boven 25 kW, en is dus vooral geschikt voor grotere bedrijven, niet voor particulieren. Er zijn 2 soorten bronnen waaruit een water-water warmtepomp met open bron warmte kan onttrekken:

 

A. Rivier of meer

Is je woning gelegen naast een meer of rivier, dan kan het water daaruit worden opgepompt. Het water zal vervolgens door het warmtepompsysteem gevoerd worden om dan uiteindelijk terug geloosd te worden. Er moet wel voorzien worden in een goede filter. Het rendement ligt vrij hoog, mede omdat rivieren of meren niet helemaal dichtvriezen en de temperatuur meestal boven de 4° Celsius blijft.

 

B. Grondwater

Hierbij worden 2 putten geboord. Uit de ene put wordt het grondwater opgepompt (waaruit de warmte wordt gehaald), in de andere wordt het koude water geloosd, aangezien het lozen van het koude water in een riool niet is toegestaan. Dit systeem heeft grote voordelen wanneer de woning of het gebouw ook gekoeld moet worden. Het gekoelde grondwater dat is opgeslagen in de tweede put, kan namelijk in de zomer opgepompt worden om het gebouw te koelen.

 

2. Water-water warmtepomp met gesloten bron

Water-water warmtepompen met een gesloten circuit werken met een verticale of een horizontale grondwarmtewisselaar:

 

A. Verticale grondwarmtewisselaar

Bij deze methode wordt één put geboord. De diepte is afhankelijk van de oppervlakte die verwarmd moet worden. In die put worden U-vormige pijpen geplaatst waardoor het water zal vloeien. Het water neemt de warmte op van de diepe grondlagen en via de warmtepomp wordt deze temperatuur verhoogd.

De dimensionering van deze warmtewisselaar en de grondsoort waarin hij geplaatst wordt, bepaalt in hoge mate het rendement van de installatie. Overdimensionering verdient zichzelf op lange termijn altijd terug. Ondergedimensioneerde bodemlussen daarentegen zijn de meest voorkomende oorzaak van het slecht of niet functioneren van warmtepompen.

 

B. Horizontale grondwarmtewisselaar

Bij dit systeem zal een groot buizennetwerk onder de tuin worden aangelegd. Een groot oppervlakte is noodzakelijk. Het rendement is sterk afhankelijk van het seizoen omdat de buizen slechts 70 tot 150 cm onder de grond liggen. Bij een strenge winter ligt het rendement van dit systeem dus lager.

 

Welke water-water warmtepomp kiezen: met open of gesloten bron?

De meest geplaatste water-water warmtepompen maken gebruik van een gesloten bron, namelijk een verticale grondwarmtewisselaar waarbij er een put wordt geboord diep in de grond. Welke bron het meest geschikt is in jouw situatie, zal afhangen van de ligging van jouw woning, je budget…

LET OP: een water-water warmtepomp is voornamelijk geschikt voor nieuwbouw woningen of grondige energetische renovaties. In bestaande woningen kies je doorgaans best voor een hybride warmtepomp. Laat je daarom altijd adviseren door een ervaren installateur. Hij bepaalt samen met jou de meest geschikte warmtepomp voor jouw woning. Kom in contact met installateurs in jouw buurt.

 

Lees onder de foto meer over het rendement, de prijs en mogelijke alternatieven.

water-water warmtepompen

 

Rendement water-water warmtepomp

Het rendement van een water-water warmtepomp, uitgedrukt in COP, is gemiddeld 4. Dat wil zeggen dat de warmtepomp 1 kWh aan elektriciteit nodig heeft om 4 kWh aan warmte te leveren. Het rendement hangt onder meer af van het type water-water warmtepomp (met open of gesloten bron), de isolatiegraad van je woning…

 

Prijs water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp kost gemiddeld € 15.000 à 20.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte prijs wordt vooral bepaald door de warmtebron. Zo is een water-water warmtepomp waarvoor grondboringen nodig zijn het duurst.

Benieuwd naar een exacte prijs voor jouw woning? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen van verschillende warmtepomp installateurs in jouw regio. Start hier jouw aanvraag.

 

Druk de prijs van een water-water warmtepomp met premies

Als je een water-water warmtepomp laat installeren, dan kom je in aanmerking voor een aantal interessante premies zoals de Mijn VerbouwPremie, de Totaalrenovatiebonus, de EPC-labelpremie… Zo kan je je investering sneller terugverdienen.

 

Mogelijke alternatieven

Is je woning niet geschikt voor een water-water warmtepomp of zoek je een budgetvriendelijkere optie? Dan zijn er de volgende alternatieven:

  1. 1. Hybride warmtepomp

    Een hybride warmtepomp is een lucht-water warmtepomp die wordt aangesloten op je cv-ketel. Het grootste deel van het jaar zal de warmtepomp instaan voor de verwarming van je woning. Enkel wanneer het rendement van de warmtepomp te laag is (doorgaans bij een buitentemperatuur lager dan 4°C), springt de cv-ketel bij. Zo kan jij je woning steeds op de meest zuinige manier verwarmen.

    Een hybride warmtepomp is vooral geschikt voor bestaande woningen die nog niet volledig van het gas afkunnen, bv. omdat ze nog niet voldoende geïsoleerd zijn.

  2. 2. Lucht-water warmtepomp

    Is je woning erg goed geïsoleerd en heb je lagetemperatuurverwarming zoals vloerverwarming? Dan is een lucht-water warmtepomp een goed alternatief voor een water-water warmtepomp. Aangezien de installatie veel minder ingrijpend is, is de prijs van een lucht-water warmtepomp ook veel lager.

  3. 3. Grond-water warmtepomp

    Is je woning geschikt voor een water-water warmtepomp? Dan is ook een grond-water warmtepomp een mogelijke optie. Dit type warmtepomp haalt de warmte uit de bodem en haalt doorgaans nog een iets hoger rendement dan een water-water warmtepomp. Een grond-water warmtepomp is wel duurder dan een water-water warmtepomp.

Welke warmtepomp kies je nu best? Om dat te bepalen, laat je je best bijstaan door een ervaren warmtepomp installateur. Hij adviseert je op basis van jouw woning, budget, … de meest geschikte warmtepomp. Kom in contact met installateurs in jouw buurt via het onderstaande formulier:

 

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs