Een warmtepomp laten plaatsen?
Vraag hier online offertes aan.

Warmtepomp premies en subsidies

Premies en subsidies maken warmtepompen interessanter dan ooit! Om u wegwijs te maken opdat u de maximale subsidies kan bekomen hebben we een aantal gegevens verzameld op deze pagina.

 

Energieprestatie regelgeving

De nieuwe energieprestatie regelgeving zal een stuk strenger worden vanaf januari 2014. Warmtepompen worden echter niet verplicht, maar het is meer dan ooit noodzakelijk de nodige aandacht te geven aan duurzame energie. Het E-peil voor nieuwbouwwoningen zal zakken van E70 naar E60. Bouwers hebben dus in feite twee keuzes:

 • De nieuwbouw te voorzien van betere, hernieuwbare energiesystemen: zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels …
 • De nieuwbouw te voorzien van betere isolatie (muurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, …) om het energiepeil te doen zakken.

Om die reden garandeert de overheid het behoud van de premies en subsidies voor warmtepompen.
De hogere premie voor warmtepompen treedt normaal gesproken midden 2013 in werking, maar een definitieve beslissing moet nog volgen. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) voorziet premies die kunnen oplopen tot 15.000 euro op voorwaarde dat de warmtepomp in een bestaande woning gecombineerd wordt met een grondige isolatie.

Via het offerteformulier kan je gratis en vrijblijvend prijzen en advies op maat ontvangen voor de installatie van je warmtepomp. Klik hier voor meer info.

 

Premies netbeheerders

Wanneer je een warmtepomp plaatst in een bestaande woning of appartement, kan je van uw netbeheerder een premie bekomen.

Voorwaarden bij de aanvraag:

 • De premie is enkel geldig voor een bestaande woning, wooneenheid of woongebouw, aangesloten op het elektriciteitsnet. Herbouw en uitbreiding van een bestaande bouw en grondige verbouwingen die aan de E-peileisen moeten voldoen, komen niet in aanmerking.
 • De premieaanvraag is alleen geldig samen met een kopie van alle aankoopfacturen (geen offerte, leveringsbon, kasticket of proforma factuur) voor de levering en plaatsing van de warmtepomp met vermelding van het merk en het type, het compressorvermogen of het geïnstalleerd gasvermogen en de COP.
 • De plaatsing dient te gebeuren door een aannemer, vergezeld van een attest van de aannemer. Dit attest bevat minstens de gegevens zoals opgegeven in het attest bijgevoegd aan dit aanvraagformulier.
 • De COP’s voldoen minstens aan de criteria vermeld in de bijlage van de Beschikking van de Europese Commissie van 9 november 2007, tot vaststelling van de milieucriteria voor de toekenning van de Europese milieukeur aan elektrische, gas- of gasabsorptie warmtepompen.
 • De warmtepomp is geïnstalleerd volgens de bestaande Belgische en internationale richtlijnen, normen, wetten en codes. De warmteafgifte moet gebeuren via lage temperatuur radiatoren/convectoren of vloer- of muurverwarming op een maximumtemperatuur van 40 °C.
 • De warmtepomp geniet minimum 2 jaar volledige garantie. Reserveonderdelen, origineel of gelijkwaardig zijn minimaal 10 jaar beschikbaar en verkrijgbaar, beide te beginnen op de datum van aankoop.
 • Aan de eindgebruiker worden de volgende documenten in het Nederlands overhandigd: plannings- en technische documentatie, een installatiehandleiding, een gebruikershandleiding en opleverings- en herstellingsdocumentatie.
 • Zwembadverwarming, geheel of gedeeltelijk, komt niet in aanmerking.
 • De warmtepomp kan niet gebruikt worden als actieve koeling.

 

Premiebedrag:

 • De premie wordt als volgt berekend:
  • elektrische warmtepompen: 270 euro x ((0,87 x COP) – 2,5) x het nominaal elektrisch compressorvermogen bij verwarmen uitgedrukt in kWatt en vervolgens beperkt tot 1 700 euro;
  • gaswarmtepompen: 270 euro x ((0,87 x COP) – 1) x het geïnstalleerd gasvermogen uitgedrukt in kWatt en vervolgens beperkt tot 1 700 euro.
 • Zowel de hoogte van de premie als het maximum van de premie worden verdubbeld als de plaatsing van de warmtepomp het gevolg is van de volledige vervanging van de bestaande elektrische weerstandsverwarming, indien het betreffende gebouw al voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsdistributienet is aangesloten met toepassing van het uitsluitend nachttarief.
 • Het premiebedrag wordt begrensd tot het factuurbedrag dat betrekking heeft op het REG-luik, inclusief BTW.
 • Voor beschermde afnemers wordt het premiebedrag met 50 % verhoogd. De beschermde afnemers zijn de personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas. Zij voegen een bewijsstuk toe aan hun aanvraag.
 • De premie bedraagt maximaal 1 700 euro per geplaatste installatie.

 

Verlaging BTW-tarief (6% ipv 21%)

Is uw woning meer dan 5 jaar oud? Dan kan je genieten van het verlaagd BTW-tarief van 6% in plaats van het normale tarief van 21% bij het uitvoeren van de renovatiewerken. Uw aannemer laat je een verklaring ondertekenen waarin je verklaart dat jouw woning ouder is dan 5 jaar. De aannemer rekent dan slechts 6% BTW aan.

 

Premies gemeenten of provincies.

Het grootste deel van de gemeentes geven eveneens premies voor wie gaat kopen, bouwen of verbouwen. Neem zeker contact op met de bevoegde diensten.
Je kan de handige Subsidiemodule gebruiken die je kan terugvinden op deze link.

 

Warmtepomp bij een nieuwbouw

De premie die u bij uw netbeheerder kan bekomen is gekoppeld aan het E-peil van uw woning. Hoe lager het E-peil, hoe groter de premie. De toepassing van een warmtepomp (COP4) zal het E-peil gevoelig doen dalen.

 

Fiscale tip warmtepomp.

Wie zijn warmtepomp moet vervangen of denkt aan een kleine renovatie ken deze tip zeker gebruiken: Als je leent voor de aanschaf en installatie van je warmtepomp, dan kan dit gebeuren via een hypothecaire lening. Als aan alle voorwaarden zijn voldaan (bv: lening van minimaal 10 jaar) dan kan je deze fiscaal inbrengen en aftrekken van je belastingen.

Nuttige info en adressen:
Voor het Vlaams gewest: energiesparen.be.
Voor het Brussels gewest: ibgebim.be
Voor het Waals gewest: energie.wallonie.be
Premiezoeker: premiezoeker.be
Subsidiemodule: energiesparen.be

Prijzen vergelijken loont!

Je kan veel geld besparen door de prijzen van verschillende vakmannen te vergelijken. Dit kan snel, gratis en vrijblijvend via onderstaand formulier. Je komt hierbij in contact met verschillende plaatsers van warmtepompen uit jouw buurt. Op die manier kan je eenvoudig het beste aanbod voor jouw situatie kiezen.