Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmtepompboiler

Met een warmtepompboiler verwarm je je sanitair warm water op een milieuvriendelijk en energiezuinige manier. Wanneer is een warmtepomboiler een interessante keuze? Wat zijn de voor- en nadelen? En wat kost zo’n toestel? Je ontdekt het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Warmtepompboiler werking
Voordelen en nadelen
Prijs warmtepompboiler
Alternatieven warmtepompboiler
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wat is een warmtepompboiler + wanneer is het interessant?

Een warmtepompboiler is een lucht/water-warmtepomp die warmte uit de lucht haalt om zo je sanitair water te verwarmen. Het is een energiezuinige en milieuvriendelijke boiler en vormt een prima alternatief voor de klassieke waterverwarmingssystemen.

Er zijn een aantal gevallen waarin een warmtepompboiler een interessante keuze is:

  • Grote warmwaterbehoefte: heb je een groot gezin of verbruik je vaak warm water? Dan is een warmtepompboiler een goede keuze. Zo’n boiler kan namelijk op meerdere afnamepunten tegelijk warm water afleveren en er zijn boilervaten met grote volumes beschikbaar.
  • In bestaande woningen met of zonder gasaansluiting: een warmtepompboiler is zeer eenvoudig te installeren. Het toestel werkt op elektriciteit, dus je hebt enkel een stopcontact nodig om je boiler aan te sluiten.
  • Je hebt zonnepanelen: je kan je zonnepanelen aansluiten op je warmtepompboiler. De elektriciteit die je nodig hebt voor je boiler wordt dan op een groene manier geleverd.

Is een warmtepompboiler interessant voor mij? Die vraag kan een installateur perfect beantwoorden. Op basis van jouw woonsituatie geeft hij je aangepast advies. Ontvang advies op maat.

warmtepompboiler

 

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Hoe verwarmt een warmtepompboiler je sanitair water? Onderstaande stappen leggen de warmtepompboiler werking kort uit:

  1. Een warmtepompboiler haalt de warmte uit de omgevingslucht of de afgevoerde ventilatielucht.
  2. De boiler is uitgerust met een koelvloeistof die al op lage temperatuur kookt en gasvormig wordt.
  3. In de compressor van de warmtepompboiler wordt de druk van de koelvloeistof verhoogd, waardoor de temperatuur stijgt en de koelvloeistof een gasvormige vloeistof wordt.
  4. De gasvormige vloeistof geeft haar warmte af aan het water in het boilervat. Hierdoor verlaagt de druk en wordt het gas terug vloeistof.
  5. De volledige cyclus kan nu opnieuw beginnen.

 

 

 

Combineer je warmtepompboiler met…

Om nog meer uit je warmtepompboiler te halen, kan je je toestel ook combineren met:

  • Een gascondensatieketel: naar deze combinatie wordt ook wel verwezen als een hybride warmtepompboiler. De ketel zal het voorverwarmde water in het boilervat verder opwarmen tot de gewenste temperatuur. Zo kan je de opwarmtijd van het water aanzienlijk verkorten.
    Let op: een hybride warmtepompboiler is dus niet volledig elektrisch aangezien je nog steeds een gasaansluiting nodig hebt, maar helpt je wel aanzienlijk te besparen op jouw gasverbruik.
  • Zonnepanelen: met zonnepanelen wek je de elektriciteit die je nodig hebt voor jouw warmtepompboiler zelf op. Zo verwarm je niet alleen op een milieuvriendelijke manier je sanitair water, je bespaart ook nog eens op jouw energiefactuur.

Benieuwd naar de beste oplossing voor jouw situatie? Een installateur informeert je over alle mogelijkheden en stelt op basis van je woonsituatie het meest geschikte toestel voor. Ontvang advies op maat.

 

Voordelen en nadelen van warmtepompboilers

Aan de keuze voor een warmtepompboiler zijn heel wat voordelen verbonden. Een overzicht van deze voordelen en mogelijke nadelen vind je hieronder:

Voordelen warmtepompboiler

  • Milieuvriendelijk: een warmtepompboiler ontrekt warmte uit de omgevingslucht om je sanitair water op te warmen. Hierdoor stoot dit type boiler veel minder CO2 uit dan klassieke boilers.
  • Energiezuinig: een warmteboiler verbruikt maar liefst 3 keer minder elektriciteit dan bv. een elektrische boiler. Zeker in combinatie met zonnepanelen zorgt dit voor een aanzienlijke besparing op je energiefactuur.
  • Eenvoudige installatie: aangezien een warmtepompboiler werkt op elektriciteit, heb je enkel een stopcontact nodig om het toestel aan te sluiten.
  • Ideaal voor grote gezinnen: afhankelijk van het volume van het boilervat kan een warmtepompboiler gezinnen tot 6 personen van voldoende warm water voorzien.

 

Nadelen warmtepompboiler

  • Neemt veel plaats in: een warmtepompboiler is redelijk groot, waardoor je voldoende ruimte moet voorzien voor de installatie. Een warmtepompboiler wordt daarom vaak in de garage, kelder, … geplaatst, waar dat niet zo storend is.
  • Lager rendement in de winter: in de zomermaanden is er voldoende warme lucht die de warmtepompboiler kan aanzuigen om je sanitair warm water op te warmen. In de winter is dat minder het geval, waardoor het rendement lager ligt en de warmtepomp meer energie moet verbruiken om dezelfde hoeveelheid water op te warmen.
  • Duurdere aankoopprijs: een warmteboiler is duurder in aankoop dan een traditionele boiler. Door de fikse besparing op je energiefactuur heb je de investering echter wél snel terugverdiend.

 

Warmtepompboiler prijs

De prijs voor de aankoop van een warmtepompboiler kan variëren van 2.500 tot 3.500 euro (exclusief BTW en plaatsing). De factoren die de prijs beïnvloeden zijn het merk, het type, de inhoud en de prestaties van de warmtepompboiler.

Een prijsvoorstel op maat ontvangen? Vraag vrijblijvend offertes aan bij verschillende installateurs actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Wat is de terugverdientijd van een warmtepompboiler?

Het verbruik van een warmtepompboiler ligt veel lager dan bij een elektrische boiler. Waar een traditionele boiler 1 kWh elektriciteit nodig heeft om 1 kWh warmte te creëren, produceert een warmtepompboiler met 1 kWh elektriciteit maar liefst 3 kWh warmte. Een warmteboiler is dus 3 keer zuiniger dan een elektrische boiler. Door de besparing op je energiefactuur heb je je warmtepompboiler op minder dan 5 jaar terugverdiend.

TIP: druk de kostprijs met premies! Je kan de terugverdientijd nòg inkorten door een deel van de prijs van de warmtepompboiler te recupereren met een premie. Jouw vakman kan je hierover verder informeren.

 

Installatie warmtepompboiler + valkuilen

De installatie van een warmtepompboiler is vrij eenvoudig. Aangezien het toestel geen gas verbruikt, volstaat het om de boiler aan te sluiten op het water en op het elektriciteitsnet. Daarnaast moet de warmtepompboiler ook aangesloten worden op 2 luchtkanalen voor de aan- en afvoer van lucht.

Tijdens de installatie moet je wel rekening houden met enkele valkuilen en aandachtspunten:

  • Locatie van de warmteboiler: warmtepompboilers geven tijdnes hun werking koude lucht af. Je plaatst ze daarom best in bv. de kelder of garage en maakt best gebruik van een afvoerkanaal. Plaats je de boiler in een leefruimte, dan moet je die ruimte weer extra gaan verwarmen.
  • Volume van de boiler: warmteboilers zijn verkrijgbaar in verschillende volumes, van 80 liter tot 500 liter. De meest courante warmtepompboilers hebben een inhoud van 200, 250 en 300 liter. Hoe groter de capaciteit, hoe meer plaats je nodig hebt om de boiler te installeren.
  • Grootte van de ruimte: kies je ervoor om je warmteboiler te plaatsen in een ruimte zonder afvoerkanaal? Dan zal die ruimte erg worden afgekoeld. Als de ruimte té sterk wordt afgekoeld, daalt het rendement van de warmtepompboiler aangezien hij niet genoeg warmte meer uit de omgevingslucht kan halen. Daarom is het belangrijk dat de ruimte waarin je je boiler plaatst groot genoeg is. Plaats je je boiler in een te kleine ruimte, dan is het sterk aangeraden om aan- en afvoerkanalen te plaatsen.

Hoe ben ik zeker van een correcte installatie? Hoewel de installatie van de warmtepompboiler zelf vrij eenvoudig is, zijn er toch heel wat aandachtspunten waarmee je moet rekening houden. Om zeker te zijn van een goede plaatsing en optimale werking van je warmteboiler, doe je best een beroep op een ervaren vakman. Hij neemt niet alleen de installatie voor zijn rekening, maar geeft je ook advies over o.a. de juiste capaciteit op maat van jouw woonsituatie. Ontvang vrijblijvend advies van installateurs actief in jouw buurt.

 

Warmtepompboiler, zonneboiler of elektrische boiler?

Naast een warmtepompboiler zijn er nog enkele andere alternatieven om je sanitair water op te warmen. Maar welke kies je nu best? Een overzicht:

 

Zonneboiler of warmtepompboiler?

Zonnecollectoren zonneboiler

Een zonneboiler maakt gebruik van zonnecollectoren op het dak die de warmte van de zon opvangen en omzetten in warm water voor je sanitair of centrale verwarming. Een zonneboiler bevat ook naverwarming. Schijnt de zon te weinig om je water op te warmen, dan springt het gewone verwarmingssysteem bij om het water op te warmen tot de gewenste temperatuur.

Een zonneboiler is een goede keuze wanneer je dak zuidgericht is en een hellingsgraad tussen 20 en 60 graden heeft. In alle andere gevallen is een warmtepompboiler meer aangewezen. Een wartepompboiler is ook aanzienlijk goedkoper dan een zonneboiler.

Richtprijs zonneboiler: € 2.000 tot 5.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

 

Elektrische boiler of warmtepompboiler?

elektrische boiler

In een elektrische boiler wordt een bepaalde hoeveelheid water opgeslagen. De boiler houdt het water constant op temperatuur, waardoor je meteen beschikt over warm water. Gezien het beperkte voorraadvat kan het echter wel gebeuren dat de voorraad warm water opraakt als je in één keer veel warm water gebruikt. Het is dan ook belangrijk dat de capaciteit van je elektrische boiler is afgestemd op jouw verbruik.

Zowel warmtepompboilers als elektrische boilers zijn eenvoudig aan te sluiten via een stopcontact. Elektrische boilers zijn goedkoper in aankoop dan warmtepompboilers maar verbruiken wel veel meer elektriciteit dan een warmtepompboiler. Daarnaast is een warmteboiler beter geschikt voor grote gezinnen.

Richtprijs elektrische boiler: € 1.000 à 1.600 (excl. btw, incl. plaatsing).

 

CONCLUSIE: welke boiler kies ik best?

De keuze voor een bepaald type boiler worden voornamelijk bepaald door je dakoriëntatie, de voorziene (gas)aansluitingen, de aankoopprijs en het verbruik.

Een warmtepompboiler is een zeer energiezuinig alternatief voor de elektrische boiler. Hoewel een warmtepompboiler duurder is in aankoop, verbruikt dit toestel wel 3 keer minder, waardoor je de investering vanzelf terugwint. Bovendien kan je er,  in tegenstelling tot bij zonneboilers, het hele jaar door je sanitair water mee opwarmen.

Advies nodig? Een professionele installateur stelt jou op basis van jouw woning, verbruik en budget de beste oplossing voor. Kom in contact met 2 à 3 vakmannen actief in jouw buurt en ontvang advies en prijsvoorstellen op maat via ons offerteformulier.

 

FAQ over warmtepompboilers

Heb je nog een vraag over warmteboilers? Een professionele warmtepompboiler installateur geeft je graag advies op maat. Hieronder kan je alvast het antwoord vinden op enkele veelgestelde vragen:



  • Kan je een warmtepompboiler ook gebruiken voor verwarming?
    Neen, je kan met een warmtepompboiler enkel je sanitair water verwarmen. Heb je nog traditionele radiatoren? Dan kan je een warmtepompboiler sowieso niet gebruiken om je woning te verwarmen. Een warmteboiler warmt het water namelijk op tot ongeveer 55 graden, terwijl het water voor traditionele verwarming 70 à 80 graden moet zijn. Ook wanneer je over lagetemperatuurverwarming beschikt zoals vloerverwarming, kan je een warmtepompboiler niet gebruiken om je woning te verwarming. Het vermogen van dit toestel is namelijk te laag om je volledige woning te kunnen verwarmen.


  • Wat is het verbruik van een warmtepompboiler?
    Met een warmtepompboiler verbruik je 3 tot 4 keer minder elektriciteit dan met een elektrische boiler, waardoor je op jaarbasis al snel enkele honderden euro’s bespaart.


  • Is een warmtepompboiler onderhoud verplicht?
    Het is niet verplicht om je warmtepompboiler een onderhoud te geven, al is een jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud wel sterk aangeraden. Een regelmatig onderhoud garandeert namelijk een optimaal rendement en een langere levensduur van je warmtepompboiler.

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs