Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

COP warmtepomp

Een belangrijke factor bij het beoordelen van de energiezuinigheid van een warmtepomp is de Coëfficiënt of Performance of de COP. Met die COP van een warmtepomp kan je de prestaties van verschillende systemen vergelijken. Maar wat is die COP nu? Hoe kan je deze berekenen en verschillende COP waarden vergelijken? En zijn er nog andere belangrijke waarden om het rendement te bepalen? Je leest het hier.

Ga snel naar:
COP warmtepomp berekenen
COP warmtepompen vergelijken
Bepalende factoren voor de COP
Rendement warmtepomp: andere belangrijke factoren
Vergelijk offertes van warmtepomp installateurs

 

 

Wat is de COP van een warmtepomp?

De COP (Coëfficiënt of Performance) drukt het rendement van een warmtepomp uit. Het geeft de verhouding weer tussen de hoeveelheid energie die een warmtepomp levert en de hoeveelheid energie die het daarvoor verbruikt. Een hogere COP betekent dat de warmtepomp een hoger rendement heeft. Met andere woorden, het toestel is energiezuiniger en efficiënter, wat resulteert in lagere energiekosten. Warmtepompen hebben gemiddeld een COP van 4.

Wil je nog wat meer info over de COP van verschillende warmtepompen? Een van onze installateurs helpt je graag verder. Vergelijk offertes van experts in je buurt.

cop warmtepomp

 

COP warmtepomp berekenen

De COP waarde van een warmtepomp geeft de verhouding weer tussen de geleverde energie en de verbruikte energie. Je kan de COP van een warmtepomp dan ook berekenen met een eenvoudige formule:

COP warmtepomp = geleverde energie ÷ verbruikte energie

Voorbeeld: 4 kWh ÷ 1 kWh = 4

 

Kortom, een warmtepomp die 4 kWh aan warmte levert en daarvoor 1 kWh aan elektriciteit verbruikt, heeft een COP van 4. Dit betekent dat voor elke eenheid energie die de warmtepomp verbruikt, het vier eenheden warmte produceert. Zo’n warmtepomp is dan ook vier keer efficiënter dan een traditioneel verwarmingssysteem dat 1 kWh aan warmte levert voor elke kWh die het verbruikt.

LET OP: de COP waarde die fabrikanten gebruiken geeft altijd het maximale rendement in de meest gunstige omstandigheden weer. Kijk dus ook zeker nog naar andere factoren en vertrouw niet alleen op de cijfers die je te zien krijgt. Een warmtepomp installateur kan je verder informeren over het rendement van verschillende toestellen. Ontvang advies op maat van erkende warmtepomp installateurs.

 

COP warmtepompen vergelijken

COP waarden verschillen vaak per soort warmtepomp omdat de gebruikte technieken en onderdelen in de warmtepomp hier een invloed op hebben. Hieronder geven we je een tabel met de gemiddelde COP voor de verschillende soorten warmtepompen:

Type warmtepompGemiddelde COP
Geothermische warmtepomp3,5 - 5,5
Lucht lucht warmtepomp3 - 4,5
Lucht water warmtepomp2 - 4
Hybride warmtepomp4 - 5

 

LET OP: COP verschilt naargelang de bron- en afgiftetemperatuur

Fabrikanten berekenen de COP waarde altijd op basis van een bepaalde brontemperatuur en afgiftetemperatuur. De brontemperatuur is de temperatuur van de bron waaraan het toestel de warmte onttrekt en verschilt dus per type warmtepomp. De afgiftetemperatuur is de temperatuur voor radiatoren en vloerverwarming en bedraagt bij de berekening meestal 35°.

Let er dus op dat beide temperaturen gelijk zijn wanneer je de COP van verschillende warmtepompen gaat vergelijken. Enkel zo krijg je een correct beeld van de verschillen in efficiëntie tussen de toestellen. Een installateur kan je helpen bij het vergelijken van warmtepompen en geeft je gericht advies. Kom in contact met installateurs in de buurt.

 

warmtepomp cop

 

Bepalende factoren voor de COP

Er zijn een aantal factoren die de COP of het rendement van een warmtepomp kunnen beïnvloeden. We zetten de belangrijkste hieronder op een rij:

  • Type warmtepomp: de verschillende soorten warmtepompen hebben verschillende gemiddelde COP-waarden. De COP van een geothermische warmtepomp zal bv. hoger zijn dan de COP van een lucht-lucht warmtepomp.
  • Isolatiewaarde woning: een goed geïsoleerde woning zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat, waardoor je warmtepomp minder hard moet werken en je dus geniet van een hoger rendement.
  • Temperatuur van warmtebron: ook de temperatuur van de bron waaruit de warmtepomp warmte haalt, speelt een rol. Warmtepompen die de aardbodem gebruiken als warmtebron hebben een hoger rendement omdat de temperatuur van de grond heel het jaar door constant blijft. De temperatuur van de lucht daarentegen (en dus ook de COP van bv. een lucht water warmtepomp) kan variëren.
  • Type verwarmingssysteem: verwarmingsystemen op lage temperatuur, zoals vloerverwarming, zijn in combinatie met een warmtepomp efficiënter dan hogetemperatuursystemen. Ze leiden dus tot een hoger rendement.
  • Overige factoren: tot slot kunnen ook andere factoren zoals de installatie van je warmtepomp, het onderhoud, het klimaat, het warmwaterverbruik, het aantal bewoners… een invloed hebben op het rendement van je warmtepomp.

Op zoek naar de warmtepomp met het beste rendement? Een installateur kan je helpen bij het maken van de juiste keuze en zorgt voor een correcte installatie van je warmtepomp. Zo geniet jij van een optimaal rendement. Vind een geschikte installateur in jouw buurt.

 

Rendement warmtepomp: andere belangrijke factoren

Om een volledige en correcte vergelijking te maken van het rendement tussen verschillende warmtepompen, kijk je best niet alleen naar de COP. Ook de SCOP-, SPF- & ETHA-factor kunnen een indicatie geven van het rendement en de energiezuinigheid van een warmtepomp:

 

FACTOR 1: SCOP

De SCOP of de Seizoensgebonden Coefficient of Performance, drukt het rendement van een warmtepomp uit over een heel seizoen of jaar. De SCOP houdt rekening met variaties in temperatuur en andere omgevingsfactoren gedurende een langere periode. Dit maakt de SCOP een meer realistische indicator voor de prestaties van een warmtepomp gedurende een heel stookseizoen dan de COP. De COP is namelijk een momentopname van de efficiëntie van een warmtepomp bij een bepaalde bron- en afgiftetemperatuur.

 

FACTOR 2: SPF

De SPF of Seasonal Performance Factor geeft het gemiddelde rendement van een warmtepomp over een heel stookseizoen weer. Net als de SCOP geeft de SPF de verhouding weer tussen de geleverde warmte-energie en de verbruikte elektrische energie. Waar de SCOP zich specifiek richt op de seizoensgebonden efficiëntie, neemt de SPF ook andere factoren in beschouwing zoals opstart- en afsluitprocessen van de warmtepomp en eventuele energieverliezen. Een hogere SPF betekent dat de warmtepomp over het algemeen efficiënter werkt gedurende het hele jaar.

 

FACTOR 3: ETHA factor

Met de ETHA-factor kan je het rendement van verschillende verwarmingssystemen met elkaar vergelijken. ETHA staat voor Elektrische Totale HeffingsAftrek en geeft de verhouding weer tussen de nuttige warmte-uitvoer van de warmtepomp en de totale elektrische energie die wordt verbruikt. Een hogere ETHA-factor duidt op een grotere efficiëntie, waarbij meer van de verbruikte elektriciteit wordt omgezet in bruikbare warmte voor verwarming.

TIP: om een volledige en correcte vergelijking te maken tussen verschillende warmtepompen kan je best kijken naar zowel de COP als de SCOP-, SPF- en ETHA-factor. Zo krijg je een helder en compleet beeld van de efficiëntie van een warmtepomp en kan je het beste toestel voor jouw situatie kiezen. Wil je graag advies op maat? Vul dan zeker het onderstaande offerteformulier in:

 

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs